You are here: Home » Gezond » Een verstopte neus: hoe kom je hier zo snel mogelijk vanaf?

Een verstopte neus: hoe kom je hier zo snel mogelijk vanaf?

door Jaro
verstopte neus

Niets zo vervelend als een verstopte neus. Snotteren, niezen en niet kunnen slapen omdat je door je mond moet ademen. Daarnaast is een verstopte neus vaak teken van een lage weerstand en voel je je vaak zwak en vermoeid. Maar goed, wat te doen tegen een verstopte neus? Wij hebben een aantal verstopte neus tips op een rijtje gezet!

Verstopte neus

Het is weer herfst: het seizoen waarin mensen last krijgen van een verstopte neus. De temperaturen gaan omlaag, het waait hard, het regent veel en de zon schijnt een stuk minder. Deze weersomstandigheden zorgen bij veel mensen voor een verlaagde weerstand en klachten zoals keelpijn, hoofdpijn en een verstopte neus. Met name de dichte neus kan erg vervelend zijn. Verstopte holtes zitten vol met slijm en je hoofd volt vol aan. Gelukkig kun je eenvoudig een verstopte neus verhelpen. Wat helpt tegen een verstopte neus? Hieronder 5 tips tegen een verstopte neus!

1 Stomen

Een van de meest klassieke tips tegen een verstopte neus: stomen! Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat dit de verkoudheid echt geneest, maar het voelt in ieder geval goed. Je kunt gebruik maken van een speciale stoombak, maar je kunt ook gewoon kokend water in een pan doen en er met je hoofd boven gaan hangen. Hang ook een handdoek over je hoofd, zodat het water langer warm blijft. Voor nog beter effect kun je een paar druppels menthololie of eucalyptusolie toevoegen aan de pan met water. Adem door je neus in en door je mond uit. Doe dit meerdere keren per dag en je zult gelijk verschil merken!

2 Zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt

Veel water drinken is zonder meer belangrijk, maar dit is extra belangrijk wanneer je een verminderde weerstand hebt. Wanneer je voldoende vocht binnen krijgt, zorgt dit ervoor dat het slijm in de neus dunner wordt. Alleen water drinken gaat je verstopte neus niet verhelpen, maar alle beetjes helpen. Zorg dat je minstens 2 liter vocht per dag binnenkrijgt!

3 Zoutoplossing

Een andere manier om het slijm in je neus te verdunnen is het gebruiken van een zoutoplossing. Dit kun je bij de supermarkt of drogisterij halen in de vorm van een neusspray. Ook kun je dit eenvoudig zelf maken. Los een theelepel zout op in een kopje water en breng het in je neus aan met een verstuiver of pipet. Na dit trucje kun je gelijk beter door je neus ademen.

4 Slaap op twee kussens

Een verstopte neus is vaak het ergst in de ochtend. En dan met name bij mensen die op hun buik of op hun zij slapen. In deze houding ligt het hoofd relatief laag en komt er druk op je hoofd te liggen. Dit zorgt voor meer slijmvorming en een dicht gevoel in de ochtend. De oplossing: zorg dat je hoofd iets hoger ligt. Slaap bijvoorbeeld op twee kussens of probeer op je rug te slapen.

5 drink warme dranken

Als laatste tip om je neus open te krijgen: drink iets warms! Het drinken van warme dranken kan er ook voor zorgen dat je neus minder verstopt raakt. Ten eerste door de stoom wat van de drank afkomt, maar ook het vocht dat je binnenkrijgt. Het is niet voor niets dat zieke mensen altijd kippensoep voorgeschoteld krijgen. Naast soep kun je ook denken aan een bak koffie of een flinke kop thee met honing. Drink alleen geen zuivel, dus geen warme chocolademelk of een cappuccino. Zuivel zorgt er namelijk voor dat je meer last krijgt van slijm en dat wil je dus juist niet!

Wat doe jij als je last hebt van een verkoudheid en dichte neus? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Related Articles