You are here: Home » Lifestyle » Printer kiezen: 6 zaken om rekening mee te houden

Printer kiezen: 6 zaken om rekening mee te houden

door danny
Printer kiezen 6 zaken om rekening mee te houden

Printers, ze hebben vaak een eigen leven, maar ze zijn wel verdomd handig om in huis te hebben. Ook nu we steeds minder ‘op papier’ doen is de printer nog steeds bij tijd en wijle nodig. Bijvoorbeeld wanneer je zaken schriftelijk moet indienen. Maar de ene printer is de andere natuurlijk niet. Hoe kom je tot een juiste keuze voor de printer die past bij jouw behoeftes? We zetten zes zaken op een tijdje waar je rekening mee kunt houden wanneer je een nieuwe printer wilt gaan aanschaffen.

Multifunctionele printer

Veel printers zijn tegenwoordig multifunctioneel, maar dat geldt niet voor alle apparaten. Toch zijn zogenaamde 3-in-1 printers waarmee je ook kunt scannen en kopiëren vaak helemaal niet zoveel duurder als printers met minder mogelijkheden. Kies in dat geval voor de 3-in-1 optie. Ook al zie je nu nog niet waarvoor je de aanvullende functies zou gaan gebruiken, bied je jezelf wel de optie om dit in de toekomst wel te doen. Stel dat je bijvoorbeeld een scan van je paspoort moet opsturen. Dan is het toch fijn als je die scan eenvoudig zelf thuis kunt maken. Menig HP printer kwalificeert zich als een goede all-in-one printer, zoals bijvoorbeeld de HP OfficeJet 3833. De HP 302 inktcartridges voor dit apparaat zijn eenvoudig online te bestellen.

Aparte kleurencartridges

Naast het feit dat fabrikanten het presteren om voor veel printers unieke cartridges te ontwerpen, waardoor het vinden van een goedkoop alternatief moeilijker wordt, hebben sommige printers niet voor elke basiskleur een losse cartridge. Het gevolg van een cartridge waar meerdere kleuren in zitten, is dat je hem in feite kunt weggooien wanneer er pas één van de kleuren op is. Je kunt dan immers niet meer dezelfde printresultaten verwachten, omdat er een kleur ontbreekt. Daarmee gooi dus dure inkt weg die nog wél over is. Ga daarom voor een printer die aparte cartridges heeft voor zwart, cyaan, magenta en geel.

Let goed op het formaat van het apparaat

Printer kiezen

Vooral wanneer je online een printer koopt, moet je goed kijken naar de afmetingen van het apparaat. Sommige printers zijn echt kolossaal, terwijl dit helemaal niet goed blijkt uit de foto’s. Het gevolg is dat het apparaat veel meer plek gaat innemen dan je ervoor gereserveerd had. Meet daarom van tevoren de ruimte op die je beschikbaar hebt en elimineer bij je zoektocht naar een nieuwe printer de modellen die groter zijn dan dat. De ruimte in huis vaak al beperkt genoeg, het is zonde om die te verspillen aan een enorme printer als je ook een kleinere had kunnen krijgen die hetzelfde kan.

Printsnelheid

Als er één ding is wat we met z’n allen niet echt meer hebben tegenwoordig, dan is het wel geduld. Met dat in het achterhoofd is het hoogst irritant als je een printer hebt die er erg lang overdoet om een afdruk te produceren. Doorgaans staat de snelheid van het apparaat vermeld bij de specificaties van de printer wanneer je online gaat rondshoppen voor een printer. Vergelijk deze afdruksnelheden bij verschillende printers om een goed idee te krijgen van hoe snel of langzaam een printer kan zijn, en neem dit mee in je keuze. Bespaar jezelf de frustratie van een trage printer.

Dubbelzijdig printen

Dubbelzijdig printen is redelijk arbeidsintensief en een beetje ingewikkeld wanneer je er handmatig voor moet zorgen dat ook de achterzijde van een blaadje op de juiste manier bedrukt wordt. Dit terwijl er ook gewoon printers op de markt zijn die wel geheel zelfstandig een blaadje op de juiste manier dubbelzijdig kunnen bedrukken. Dit is een erg fijne feature die handig is wanneer je bijvoorbeeld papier wilt besparen.

Papierformaat

Het standaardformaat van het papier waarop we doorgaans afdrukken is A4. Veel printers kunnen dan ook geen groter formaat aan dan dat. Toch zijn er wel degelijk ook printers voor thuis te krijgen die wél A3 kunnen printen. Als jij voorziet dat je dit op enig moment van pas zou kunnen komen voor jou, zoek dan specifiek naar een printer die ook met dit papierformaat kan werken. Houd er wel rekening mee dat printers die ook op A3 kunnen printen vaak een stukje duurder zijn. Desondanks is dat nog steeds goedkoper dan gebruik moeten maken van de diensten van een copyshop.

Related Articles