You are here: Home » Baby & Kids » Dit moet je weten over gaatjes schieten bij kinderen

Dit moet je weten over gaatjes schieten bij kinderen

door Marieke
Oorbelletjes schieten bij kinderen; zo gaat dat!

‘Mama, mag ik oorbellen?’ Jij aarzelt nog een beetje. Oorbelletjes zijn wel leuk, maar het gaatjes schieten kan nog best pijnlijk zijn voor een kindje. En als er een oortjes gedaan is, zal de tweede oor toch ook nog moeten. ‘Maar mama, die en die heeft ook oorbellen, ik wil ze ook!’ Je dochter blijft erover zeuren, zo graag wil ze oorbellen. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over het laten schieten van oorbelletjes. Zo ben jij goed op de hoogte en kun je een weloverwogen keuze maken.

Welke leeftijd?

Een van de meest gestelde vragen is welke leeftijd nu geschikt is om gaatjes te laten schieten bij een kind. Dat is natuurlijk voor ieder persoonlijk, maar ook heel erg cultuur bepaald. Bij een aantal culturen is het heel gewoon om al van baby af aan oorbelletjes te laten schieten. Anderen zijn er juist weer heel er op tegen en vinden dat een kind zelf de keuze moet kunnen maken. Er zijn ook geloofsgemeenschappen waarbij het hebben van oorbellen überhaupt niet is toegestaan. In Nederland zie je over het algemeen dat kinderen oorbelletjes krijgen als ze 4, 5 of 6 jaar oud zijn.

Waar je wel erg in moet hebben is dat in Nederland kinderen onder de 16 jaar altijd toestemming moet hebben van ouders.

Kijk ook goed bij welke juwelier je binnenstapt om oorbellen bij je kind te laten schieten. Er zijn namelijk juweliers die zelf een leeftijdsgrens stellen van bijvoorbeeld 6 jaar. Het is ook altijd goed om de website van een juwelier die je op het oog hebt te bekijken en informatie te zoeken over hoe die juwelier te werk gaat bij kinderen

Oorbellen uitzoeken

De stap is genomen en je hebt een keuze voor een juwelier gemaakt. Je stapt binnen en als eerste mag je kind speciale oorbelletjes uitzoeken. Deze zogenaamde zweerknopjes zijn gemaakt van chirurgisch staal en moeten minimaal 6 weken blijven zitten. Er zijn zeker voldoende speciale oorbelletjes verkrijgbaar om een keuze te kunnen maken, in verschillende prijsklasses. Zo is er voor elk wat wils. Hoewel er zeker wat keus is, is het wel van belang dat je kind weet dat de keuze nu ook weer niet enorm is en dat een wens wat betreft een oorbelletje wellicht nog niet direct kan uitkomen.

Bij veel juweliers betaal je alleen de oorbellen en is het schieten van gaatjes een service dat bij de prijs is inbegrepen. Daarnaast kun je nog een flesje vloeistof kopen waarmee je complicaties, zoals ontstekingen, kan voorkomen. De goedkoopste oorbelletjes heb je al voor zo’n € 12,00-15,00  Natuurlijk kun je ook duurdere oorbellen kopen en kun je het zo duur maken als je zelf wilt.

Gaatjes schieten

De keuze is gemaakt en je kindje weet het zeker; ‘ik wil oorbelletjes.’ Dan komt het moment dat de gaatjes worden geprikt. Je kind mag op een stoel plaatsnemen. Als eerste worden de oortjes ontsmet. Dan wordt er met een jodiumstift een stipje op elke oor geplaatst op de plek waar een oorbel moet komen. Er wordt heel goed gecontroleerd of het stipje wel goed in het midden zit en bij beide oren gelijk is. Ook ouders wordt gevraagd mee te kijken en er een oordeel over te geven.

Het schieten van gaatjes wordt gedaan met een schietapparaatje. Er zijn juweliers die gebruik maken van twee apparaatjes en twee personeelsleden die aan beide kanten tegelijk een gaatje schieten. Daarmee is het in één keer klaar en voorkom je dat een kindje na één gaatje niet meer wil. Lijkt je dat fijn voor je kind dat de gaatjes tegelijk worden geschoten? Vraag het even na bij de juwelier of kijk van tevoren op de website.

Gaatjes schieten brengt bij veel kinderen een schrikreactie teweeg en dan veroorzaakt vaak de tranen. Soms doet het iets pijn, maar meestal is dat snel weer over. Als kinderen in de spiegel kijken en hun oorbelletjes zien, zie je vast weer de lach door de tranen heen en zijn ze superblij.

Nabehandeling

Na het schieten van de gaatjes ben je er nog niet. Een nabehandeling is nodig om complicaties te voorkomen. Gaatjes in de oren zijn kleine wondjes die moeten genezen. Bij de juwelier kun je meteen een flesje met vloeistof aanschaffen. Driemaal daags druppel je wat van de vloeistof bij de oorbelletjes en draai je de oorbelletjes rond. Zo voorkom je bijvoorbeeld ontstekingen. Soms kan het oortje wel gaan ontsteken, maar bij het overgrote deel gaat het met een goede nabehandeling heel goed en kan er na 6 weken echte oorbelletjes in.

Lees ook: Een kindvriendelijke tablet; hier moet je op letten
Lees ook: Boodschappen doen met kinderen; zo houd je het gezellig!

Related Articles