You are here: Home » Geld » Tips om een verbouwing te financieren

Tips om een verbouwing te financieren

door danny
Tips om een verbouwing te financieren

De woningmarkt zit in steeds meer delen van ons land helemaal op slot. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een verbouwing in plaats van verhuizen. Bijvoorbeeld omdat ze hun woning energiezuiniger willen maken. Of omdat er achterstallig onderhoud is, of de woning niet meer voldoet aan de huidige wensen. Een verbouwing vraagt echter wel in veel gevallen een grote investering. Welke mogelijkheden zijn er allemaal om een verbouwing te financieren? Grofweg gezegd zijn er drie opties, die eventueel gecombineerd kunnen worden. 

De overwaarde op de woning opnemen

Hoewel eerder nog verwacht werd dat de coronacrisis zou leiden tot problemen op de woningmarkt, is dat vooralsnog niet het geval. Ook het afgelopen jaar zijn woningen weer behoorlijk in waarde gestegen. De zogenaamde overwaarde die is ontstaan kun je opnemen door je huidige hypotheek te verhogen. Op deze manier profiteer je van de lage huidige hypotheekrente. Houd er echter wel rekening mee dat deze financieringsvorm relatief hoge bijkomende kosten zoals afsluitkosten met zich meebrengt. De hypotheek inzetten voor een verbouwing is dan ook vaak alleen interessant als de verbouwingskosten minimaal 25.000 euro bedragen. 

Een verbouwingslening afsluiten

Een tweede optie is geld lenen voor een verbouwing. Een verbouwingslening sluit je eventueel naast je huidige hypotheek af. Een consumptief krediet is dan ook een goede optie als er qua hypotheek geen ruimte meer is, omdat men al het maximale hypotheekbedrag leent. Bij een dergelijke lening komen geen bijkomende kosten zoals afsluit- en notariskosten bij kijken. Daarnaast is de rente voor een verbouwingslening, net zoals de hypotheekrente, in bepaalde gevallen fiscaal aftrekbaar. Houd er wel rekening mee dat de rente bij een verbouwingslening hoger is dan de hypotheekrente. Deze financieringsvorm is dan ook vooral geschikt voor kleinere verbouwingen met kosten tot 25.000 euro. 

Eigen spaargeld gebruiken

Eigen spaargeld gebruiken

De derde manier om een verbouwing te financieren is het gebruiken van spaargeld. Zeker met de huidige lage spaarrentes, is het in veel gevallen aantrekkelijker dit te investeren in een woning. Laat je energiebesparende maatregelen nemen? Of zorgt de verbouwing bijvoorbeeld door het vergroten van het woonoppervlak voor een waardestijging van je woning? Dan levert dit met de stijgende huizenprijzen in veel gevallen meer rendement op dan je spaargeld op een spaarrekening zetten. Ook voor mensen die tegen de grens aanzitten van het bedrag dat belastingvrij in box-3 gespaard mag worden is investering in de eigen woning overigens erg interessant. Houd er wel altijd rekening mee dat je genoeg buffer overhoudt voor onverwachte financiële tegenvallers. 

Aanvullende financiële tips als je wil gaan verbouwen

Bij een verbouwing gaat het vaak om een investering van tienduizenden euro’s. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je financieel goed beslagen ten ijs komt. Maak daarom allereerst een compleet en helder overzicht van de verwachte kosten. Vraag daarnaast bij minimaal drie partijen offertes op, om de werkzaamheden en prijzen goed te kunnen vergelijken. Houd tot slot rekening met een extra post van vijf procent voor onvoorziene kosten.

Related Articles