You are here: Home » Baby & Kids » Zakgeld; daarom is het zo belangrijk!

Zakgeld; daarom is het zo belangrijk!

door Marieke
Zakgeld geven; een aantal richtlijnen en tips

Zakgeld krijgen; het is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Door zakgeld te krijgen leren kinderen de waarde van het geld kennen. Dat is weer een goede oefening voor later. Onderzoek van het NIBUD wijst uit dat slechts 69% van de kinderen van 5 tot 11 jaar zakgeld krijgen. In dit artikel vertellen wij je wanneer je kunt beginnen met het geven van zakgeld, maar ook hoe je dat kunt aanpakken en hoe je je kinderen leert omgaan met geld.

Waarom zakgeld geven belangrijk is

Tegenwoordig wordt er vaak met de pas betaald, maar toch is het goed als kinderen omgaan met munt- en briefgeld. Zo leren ze beter de waarde van het geld kennen en wat ze ervan kunnen kopen. Er zijn een aantal redenen waarom het belangrijk is om je kind zakgeld te geven.

  • Als je kind zelf over het geld wat hij heeft mag beslissen, dan leert hij sneller de waarde van het geld kennen. Hoeveel geld heb ik? En wat kan ik er dan van kopen?
  • Kinderen leren sparen. Je kunt namelijk samen met je kind bedenken wat hij/zij graag wilt hebben. Vervolgens zoek je op wat het kost en ga je tellen hoeveel geld het al heeft en hoeveel het nog moet sparen om het te kunnen kopen. Zo leren ze dat niet alles gelijk te koop is, dat ze voor sommige dingen moeten sparen.
  • Kinderen leren ook rekenen. Hoeveel kost iets? Hoeveel geld heb ik nu en hoeveel geld moet ik nog sparen om iets te kunnen kopen?
  • Kinderen willen alles kopen wat ze leuk vinden, maar je kunt geld maar een keer uitgeven. Op deze manier leren kunnen keuzes maken wat ze nu echt het allerleukste vinden? Daarbij leren ze ook wat “flut”speelgoed is en wat duurzaam speelgoed is.

Leeftijd

Zakgeld geven kan al op jonge leeftijd, al vanaf dat je kind een jaar of 5 à 6 is en in groep 3 zit. In groep 3 gaan kinderen leren rekenen, getallen herkennen en daarmee ook de verschillende munten herkennen.

Hoeveel

Hoeveel zakgeld geeft is van een aantal dingen afhankelijk. We zetten de punten op een rijtje:

  • Hoeveel geld heb je zelf te besteden?
  • Wat wil je dat je kind van het zakgeld gaat betalen? Is het alleen om er zelf iets leuks van te kunnen kopen? Of moet het bijvoorbeeld ook cadeautjes kopen voor het verjaardagsfeestje van vriendjes en vriendinnetjes?
  • Geef jij je kind ook extra geld als het bepaalde klusjes in huis doet?

In de tabel hieronder zie je een richtlijn van het NIBUD.

Tabel zakgeld geven aan kinderen

Maak afspraken

Geef jij je kind voor het eerst zakgeld? Maak dan ook gelijk afspraken met je kind. Het is verstandig om deze afspraken in de vorm van een contract op papier te zetten, zo heb je altijd iets om op terug te vallen. Het is van belang dat je je kind altijd een vast bedrag op een vast tijdstip geeft, bijvoorbeeld elke zondag geef je 1 euro. Zo weet je kind precies waar het aan toe is en gaat het ook niet fout. Elk jaar, als je kind weer een jaartje ouder is geworden, kun je het zakgeld verhogen.

Vertel ook aan je kind wat het wel en wat niet van het zakgeld moet betalen. Daarnaast is het goed om in je achterhoofd te houden dat zakgeld geen middel is dat je kunt inzetten om te straffen en om te belonen.

Naar de winkel

En dat komt de dag dat je in de winkel loopt en je kind vraagt: ‘mag ik dit van mijn eigen geld kopen?’ Dan is het prima als jij wat kritische vragen stelt. ‘Wil je dit echt hebben?’ ‘Wat ga je ermee doen?’ ‘Hoe vaak ga je ermee spelen?’ ‘Vind je echt iets anders niet leuker om te hebben?’ Zo leert je kind ook dat geld maar één keer uitgegeven kan worden en dat ze zo een overweging moeten maken wat ze nu echt het leukst vinden.

Geld tekort? Dan komt onherroepelijk de vraag of ze geld van jou mogen hebben. Het is niet goed als je dit consequent toegeeft. Wat wel eens keer leerzaam kan zijn is dat je geld uitleent. Maar dan wel met rente. Voor elke euro die jij aan je kind uitleent, moeten ze een stuiver extra terugbetalen. Zo leren en voelen kinderen exact hoe het is om geld te lenen en dat het door die rente echt niet goedkoper is. Doe dit eens een keertje met oudere kinderen om de ervaring op te doen, maar niet structureel.

Vanaf welke leeftijd geef jij zakgeld? En hoeveel?

 Lees ook: Tijd om te besparen!

Related Articles