You are here: Home » Wonen » Kan jouw huis het herfstweer aan?

Kan jouw huis het herfstweer aan?

door danny
Kan jouw huis het herfstweer aan

We zitten midden in de herfst en de winter komt eraan. Is jouw woning er klaar voor? Is je dakbedekking in orde, zijn je dakgoten schoon en kunnen ze alle regenwater verwerken? Hoor je geen borrelende afvoeren als het hard of langdurig regent? Want dat kan duiden op een rioolprobleem! Met al die zaken neem je liever geen risico, want het kan je letterlijk en figuurlijk duur komen te staan.

In Nederland kunnen we bogen op een prachtig rioleringsstelsel. Iedereen in ons land is erop aangesloten. Het totale stelsel meet 126.000 kilometer. In die riolering komt als ons vuile water terecht. Huishoudwater, douche- en badwater, onze kleine en grote ‘boodschappen’, maar ook het regenwater en – als we het mee mogen maken – de gesmolten sneeuw. Veel dorpen en steden hebben zelfs een gescheiden systeem, waarbij het regenwater apart wordt opgevangen en naar de waterzuivering gebracht wordt.

Belangrijk is dan wel dat al het water in het rioleringssysteem terecht komt. Gezien alle straatputten en -kolken komt het met het regenwater wel goed, behalve als er in korte tijd extreem veel regen valt, dan raakt het systeem overbelast en kunnen we daar binnenshuis ook last van krijgen. Het water zoekt dan zijn uitweg en kan in onze huizen weer omhoog komen, met alle gevolgen van dien. Gelukkig gebeurt dat hoogst zelden.

Controleer je dakgoten

Controleer je dakgoten

Het regenwater dat onze woning te verwerken krijgt, gaat via dakgoten, een goede afwatering en putten richting het riool, of rechtstreeks de grond in. Het is dan wel belangrijk dat dakgoten en regenpijpen niet verstopt raken, want niet alleen loopt het water dan niet goed weg, het kan ook lekkages binnen veroorzaken. Het is dus belangrijk om je dakgoten twee keer per jaar te controleren en schoon te maken. Je zult verbaasd zijn over de vuiligheid die zich erin verzamelt!

Hoe is het met je dak?

Zo is het ook belangrijk om je dak jaarlijks te (laten) checken op onregelmatigheden, zeker als je een plat dak hebt! Als er water op blijft staan, is er iets niet in orde met de afwatering en krijg je vroeg of laat met lekkages te maken. Immers, de naden van de dakbedekking hebben veel te lijden onder de wisselende weersomstandigheden. Warmte en koude doen materialen krimpen en uitzetten, waardoor er dus spanning op naden komt te staan. Een schuin dak kan worden aangetast door vogels, zeker bij voegwerk rond de schoorsteen. Ook loodslabben kunnen losraken op den duur.

Belast je afvoersysteem niet met gekke dingen

Jouw huis is aangesloten op het riool. Zonder dat je er bij nadenkt spoel je de wc door, stap je onder de douche en zet je de vaatwasser aan. Waar het afvalwater blijft, je staat er niet eens bij stil. Dat verandert als je ineens een probleem hebt met je afvoer of je riool. Nou kun je daar niet altijd op invloed uitoefenen, maar je kunt wel proberen je afvoersysteem niet te belasten met zaken die er niet in thuis horen, zoals allerlei soorten afval, olie, vet, kattenbakvulling, vochtige doekjes, zand en andere zaken. Rioolspecialisten en loodgieters komen echt de gekste dingen tegen in afvoer- en rioolsystemen bij mensen thuis.

Beerputten in plaats van riolering

 

We mogen in Nederland blij zijn met ons rioolsysteem. Zelfs boerderijen in het buitengebied zijn erop aangesloten dankzij drukriolering, waarbij het vuile water met druk richting het riool in de bebouwde kom wordt gebracht. In België hebben de bedrijven die zijn aangesloten bij Putprobleemkwijt er een dagtaak aan om beerputten en septische putten leeg te zuigen. De inhoud ervan wordt dan naar waterzuiveringsinstallaties gebracht. Ook in Caribisch Nederland wordt er nog veel gewerkt met beerputten. Dit mede omdat de eilanden een rotsachtige bodem hebben, hetgeen het aanleggen van riolering ernstig bemoeilijkt.

Related Articles