You are here: Home » Geld » Tips voor het financieren van een nieuwe serre

Tips voor het financieren van een nieuwe serre

door Annerieke
serre financieren

Woon je alweer een tijd in je huidige woning? Door de jaren heen kunnen je woonwensen veranderd zijn. Wil je bijvoorbeeld wat meer ruimte op de begane grond? Dan kan een uitbouw in de vorm van een serre uitkomst bieden. Dit levert je niet alleen meer woongenot, maar is ook nog eens een meerwaarde voor je woning. Een aanbouw vraagt echter wel een behoorlijke investering. Hieronder worden diverse manieren voor het financieren van een serre beschreven. Welke manier het meest interessant is, hangt onder andere af van je eigen vermogen en de hoogte van de kosten.

Eigen spaargeld gebruiken voor een serre

Het aanspreken van eigen spaargeld is de goedkoopste manier om een serre te betalen. Gemiddeld hebben huishoudens in Nederland 40.000 tot 45.000 euro spaargeld. Dit spaargeld levert maar weinig op als het op een spaarrekening staat, met de huidige lage rentes. Investeren in een serre zorgt voor een meerwaarde van je woning. Doordat het woonoppervlakte toeneemt, kun je met de stijgende woningprijzen de investering bij verkoop in zijn geheel terugverdienen. Moet je nog sparen voor een serre? Denk dan eens aan doelsparen. Inzicht in de voortgang en het stellen van een concreet doel levert vaak extra motivatie om te sparen.

Geld lenen voor een serre

Wil je een kleine serre laten aanbouwen? Of heb je wel wat eigen spaargeld voor een serre maar niet voldoende? Dan kun je er ook een lening voor afsluiten, bijvoorbeeld bij Becam. Bij verbouwingskosten (of een leenbedrag) tot 25.000 euro is geld lenen vaak de beste optie als je zelf geen of niet voldoende eigen vermogen ervoor hebt. Dit komt doordat je niet te maken krijgt met allerlei bijkomende kosten voor bijvoorbeeld advies, afsluiten of een notaris. Kies je voor een persoonlijke lening, dan kun je de rente van de lening voor de verbetering van een woning ook nog eens aftrekken van je inkomen.

De hypotheek op je woning verhogen

Wil je een grote serre laten plaatsen waarvan de kosten meer dan 25.000 euro bedragen? Dan is het verhogen van je hypotheek vaak financieel het meest aantrekkelijk. Je krijgt dan weliswaar te maken met afsluitkosten en mogelijk kosten voor een notaris, maar kunt ook van de huidige lage hypotheekrente profiteren. Net zoals de hypotheek wordt meestal een aflossingsperiode van 30 jaar gehanteerd. Houd er wel rekening mee dat je de rentekosten mogelijk een minder groot aantal jaar kunt aftrekken. Ook moet er wel nog ruimte zijn de hypotheek te verhogen. De huizenprijzen in bepaalde delen van ons land zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Hierdoor moeten steeds meer mensen het maximale toegestane hypotheekbedrag lenen voor de aanschaf van hun woning.

Tot slot nog een extra tip om de kosten voor een serre zo laag mogelijk te houden: Vraag altijd bij meerdere aannemers offertes op om goed de prijzen en de mogelijkheden te kunnen vergelijken.

Related Articles