You are here: Home » Geld » Met deze subsidie blijf jij nog lang in eigen huis wonen

Met deze subsidie blijf jij nog lang in eigen huis wonen

door danny

Als je minder goed ter been bent, bijvoorbeeld door een aandoening of na een ongeluk, kan het zijn dat je moeite hebt met ‘normale’ dagelijkse dingen. Zoals traplopen, douchen of het huishouden doen, dingen die voor anderen zo gewoon zijn. Om het jezelf makkelijker te maken, kun je bedenken of je sommige dingen in huis wilt aanpassen. Vervang het ligbad voor een inloopdouche en vermijd een vervelende instap. Of laat een traplift installeren waarmee je veilig naar boven gaat.

Wmo: Wet maatschappelijke ondersteuning

Die aanpassingen bieden je meer gemak en vrijheid maar kosten natuurlijk wel wat. Daarom kun je aankloppen bij de gemeente voor financiële hulp. Als jij zo’n aanpassing in huis echt nodig hebt, kun je een subsidie voor een traplift, een verhoogd toilet, een inloopdouche en andere aanpassingen of hulpmiddelen krijgen. Die subsidie is geregeld via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). In deze wet staat dat de gemeenten mensen moeten helpen zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.

De Wmo aanvragen

Het aanvragen van de Wmo begint met de aanvraag bij jouw eigen gemeente. De meeste gemeenten hebben hiervoor een Wmo-loket dat je per telefoon of via de website kunt bereiken. Vervolgens maakt een Wmo-consulent een afspraak met jou. Die consulent is de schakel tussen jou en de gemeente.

Samen nemen jullie jouw situatie door. Waarbij heb je hulp bij nodig? En hoe kan die hulp geboden worden? Omdat het gesprek bij voorkeur bij jou thuis plaats vindt (aan de keukentafel), noemen we dit gesprek het keukentafelgesprek. De consulent besluit op basis van dat gesprek of en welke hulpmiddelen of aanpassingen je vergoed krijgt.

Daarna ontvang je of een afwijzing of een voorstel. Bij een afwijzing kun je bezwaar maken. Als je het eens bent met het voorstel, kun je akkoord gaan. Vervolgens zorgt de gemeente ervoor dat jij de afgesproken hulp krijgt. Heb jij een traplift nodig? Dan komt een adviseur van de trapliftfabrikant langs om jouw trap op te meten. Heb je hulp in het huishouden aangevraagd? Dan neemt een medewerker van de thuishulp contact met je op.

Voorbereiden op het keukentafelgesprek

Voorbereiden op het keukentafelgesprek

Het gesprek aan de keukentafel is dus bepalend voor wat jij wel of niet vergoed krijgt. Het is daarom belangrijk dat je je goed voorbereidt op het keukentafelgesprek. Bereid je voor door een lijstje te maken van dingen waar je moeite mee hebt of welke dingen helemaal niet meer gaan. Denk aan boodschappen doen, koken, het huishouden of jezelf verzorgen. Vind je het moeilijk om je voor te bereiden op het gesprek? Vraag een familielid of goede vriend(in) om hulp. Daarbij biedt elke gemeente cliëntondersteuning aan. Als je daar gebruik van maakt, denkt iemand met ervaring met deze gesprekken met jou mee. Dat is misschien wel zo fijn.

Related Articles