You are here: Home » Lifestyle » Veilig fietsen in de herfst: 3x tips!

Veilig fietsen in de herfst: 3x tips!

door danny
Veilig fietsen in de herfst 3x tips!

De ‘R’ zit al een tijdje in de maand, en dat is goed te merken. De dagen zijn kort, nat en regelmatig onstuimig. Kortom, de herfst heeft officieel haar intrede gemaakt. Voor de een is dit hét favoriete seizoen van het jaar. De natuur is momenteel natuurlijk betoverend mooi met haar gele, rode en bruine blad tinten, de paddenstoelen en de vele eikeltjes en kastanjes. Ook de ingang van de wintertijd is voor veel mensen een lichtpuntje in deze donkere dagen. We kunnen immers een uurtje langer slapen! Ondanks het schoon die het najaar met zich meebrengt, en het uurtje langer slapen, is de herfst voor velen niet het favoriete seizoen, en dit heeft alles te maken met het natte weer en de korte dagen. We moeten immers allemaal werken of naar school.

Voor velen is thuiswerken vandaag de dag de norm, maar een grote groep moet nog altijd op pad. De korte dagen maken dat je als fietser een stuk kwetsbaarder bent. Je moet immers de weg delen met andere  weggebruikers. Bij onstuimig weer of schemer ben jij een stuk minder goed op te merken dan bij mooi weer. Om ervoor te zorgen dat jij als fietser of e-bike gebruiker je ook tijdens het najaar veilig door het verkeer kunt bewegen, hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet.

Werkt jouw fietsverlichting naar behoren?

 

Werkt jouw fietsverlichting naar behoren

De eerste tip die we je geven is nogal logisch. Voor een goede zichtbaarheid heb je werkende verlichting nodig. Zorg er dus voor dat dit werkt en controleer dit even voordat je van huis gaat met je fiets of e-bike. Ook als je niet verwacht in het donker te fietsen die dag, is het belangrijk dat je je verlichting controleert. Het wordt immers steeds vroeger donker, waardoor je zomaar overvallen kunt worden door het schemer. Ook overdag kan verlichting op een regenachtige onstuimige dag goed van pas komen. Bij veel regen en wind ben je als fietser op klaarlichte dag al snel niet goed meer te zien. Werkende verlichting is dan wel handig.

Als je helemaal goed voorbereid op pad wilt, is het handig om losse fietslichtjes in bijvoorbeeld je tas te bewaren. Mocht je fietsverlichting je dan toch in de steek laten, heb je altijd een extra setje bij je. Zo kun je je weg veilig vervolgen.

Met reflecterende kleding ben je niet te missen

Soms is alleen fietsverlichting niet genoeg om als fietser goed zichtbaar te zijn voor medeweggebruikers. Dit geldt bijvoorbeeld voor slecht verlichte wegen. Als je regelmatig over dit soort wegen moet fietsen, is het verstandig om te investeren in extra middelen om goed zichtbaar te zijn. Op slecht verlichte wegen is reflecterende kleding je beste vriend. Neem bijvoorbeeld de overjas en overbroek. Dit trek je aan over je normale kleding en is voorzien van reflecterende vlakken. Deze lichten op als de koplampen van een auto de vlakken raken, waardoor je een stuk makkelijker op te merken bent. Dit kan dus het verschil maken tussen gezien en niet gezien worden.

Je kunt gelukkig veel doen om veilig het najaar door te komen op de fiets of e-bike. En dat is een zegen, want fietsen in het najaar is geweldig. De natuur is betoverend mooi deze periode en met de vele fietsroutes door de natuurrijke gebieden kun je dit al fietsend ontdekken. Door een elektrische fiets te kopen kun je deze herfst nog het prachtige landschap bewonderen vanaf het fietspad.

Related Articles