You are here: Home » Baby & Kids » Een voedingskussen; dit kun je er allemaal mee

Een voedingskussen; dit kun je er allemaal mee

door Marieke
Dit kun je allemaal met een voedingskussen

Het staat op je babyuitzetlijst; een voedingskussen. Je zult misschien denken dat je deze pas nodig hebt als je baby is geboren. Toch kan het verstandig zijn om een voedingskussen al veel eerder in de zwangerschap aan te schaffen. Want een voedingskussen is enorm veelzijdig en kan als veel meer dienen dan alleen het doel waarvoor het gemaakt is. In dit artikel: dit kun je allemaal nog meer met een voedingskussen.

Wat is een voedingskussen?

Maar wat is nu eigenlijk precies een voedingskussen? Eigenlijk zegt het woord het al, een voedingskussen gebruik je tijdens het voeden en dient als ondersteuning. Zowel bij het geven van flesvoeding als bij het geven van borstvoeding is een voedingskussen een comfortabele ondersteuning voor je baby. Maar ook voor jou. Een kussen biedt een betere ondersteuning en een comfortabelere houding om te voeden, zodat jij minder last krijgt van je armspieren en je rug- en nekspieren.

Tijdens de zwangerschap

Maar een voedingskussen kan ook al handig zijn tijdens je zwangerschap en kan ook dan al als extra ondersteuning bieden. Vooral tijdens in bed, als je niet meer helemaal in de houding kunt slapen als jij gewend bent.

 • Tijdens het slapen kunnen je bekken en onderrug ook wel wat rust krijgen. Een voedingskussen kun je ook als zijslaapkussen gebruiken door je bovenste been op het kussen te leggen. Je onderrug en bekken worden ontlast en kan veel klachten schelen.
 • Lig je lekker uitgeteld op de bank tv te kijken of een boek te lezen? Leg de kussen in je knieholtes om iets meer in ontspannen houding op je rug te kunnen liggen. Slaap je op je rug? Dan kun je het kussen ook gebruiken in de knieholtes.
 • Als je last van kramp in je kuiten hebt tijdens de zwangerschap, dan kun je het kussen onder je benen/voeten leggen. Daardoor liggen je voeten hoger en dat kan helpen tegen de krampen.

Tijdens de bevalling

Ook tijdens de bevalling kan een voedingskussen uitkomst bieden. Het kan je helpen om makkelijker te ontspannen of om je juiste houding te vinden tijdens het opvangen van de weeën of tijdens het persen. Leg het voedingskussen klaar, pak het erbij wanneer je het nodig denkt te hebben en probeer uit wat voor jou het beste werkt!

Tijdens de babytijd

 • Te gebruiken als voedingskussen. Natuurlijk. Daar is het immers voor bedoeld.
 • Leg je je pasgeboren baby in de box? Vouw dan de voedingskussen dubbel en leg je baby in het midden. Dekentje erover. Zo kan je baby heerlijk slapen in de box of op de bank.
 • Als stootrand in de box.
 • Kan je baby zitten, maar nog niet helemaal stabiel? Vouw dan de voedingskussen rondom je kindje. Het biedt meer houvast en als je kindje omvalt, dan valt het zacht.
 • Al vanaf de geboorte is het belangrijk om je baby een paar keer per dag onder toezicht op de buik te leggen. Dit stimuleert de motorische ontwikkeling. Bovendien kan het ook een afgeplat hoofdje voorkomen. Leg ze met hun buik op de voedingskussen zodat ze prettiger liggen en goed worden ondersteund.

Niet alleen voor zwangere dames en baby’s

 • Extra comfort. Voor mensen die last hebben van lichamelijke klachten kan dit de ideale uitkomst zijn! Maar ook mensen die niet zwanger zijn, kunnen het gewoon aanschaffen! Zo is het heerlijk om er mee op de bank te liggen.
 • Lees je graag een boek of speel je graag een spelletje op je telefoon of tablet? Leg dan een kussen om je heen en leg daar je boek of tablet op. Daarmee voorkom je rug- en nekklachten.
 • Gebroken been of arm? Een voedingskussen kan prima als ondersteuning voor je been of arm dienen.

Waar gebruik jij een voedingskussen voor?

Lees ook: De hydrofiele luier; dáár heb je ze voor nodig!
Lees ook: 6 items die onmisbaar zijn in de babykamer

Related Articles