You are here: Home » Lifestyle » Tips voor het kiezen van een geschikte studie

Tips voor het kiezen van een geschikte studie

door danny
Tips voor het kiezen van een geschikte studie

Een studiekeuze maken is natuurlijk nooit makkelijk. Moet jij binnenkort een nieuwe studierichting kiezen, maar heb je eigenlijk nog geen goed idee van wat je nu echt wilt? Dan is het hoog tijd om jezelf te oriënteren. Het gaat om jouw toekomst en dit is natuurlijk belangrijk. Wat je allemaal kunt doen om een geschikte studie voor jezelf te kiezen? Wij helpen je op weg en zetten wat handige tips voor de juiste studiekeuze op een rij.

Stel jezelf vragen

Wat je ten eerste kan doen als je druk bezig bent met het zoeken naar een geschikte studie, is jezelf vragen stellen. Onderzoek eens wie je echt bent. Wat vind je belangrijk, wat zijn je interesses, welke vaardigheden beheers je al goed? Denk hierbij ook aan welke vakken je op school altijd al leuk hebt gevonden. Zet dit allemaal eens helder voor jezelf op een rijtje. Wat kan helpen, is om dit allemaal op te schrijven. Hoe meer je over jezelf opschrijft, hoe makkelijker het wordt om ergens een patroon te vinden.

Laat je zo min mogelijk beïnvloeden

Hoewel het misschien verleidelijk lijkt om bijvoorbeeld samen met wat vriendinnen aan een nieuwe studie te beginnen, is dit natuurlijk niet goed om te doen. Het gaat om jezelf en om jouw toekomst, dus probeer jezelf zo min mogelijk te laten beïnvloeden. Je studeert voor jezelf en niet voor anderen! Het is jouw toekomst waar we het over hebben, dus jij bepaalt. Uiteraard kun je wel om de meningen vragen van mensen die echt dichtbij je staan. Maar onthoud: als jij iets echt wilt, ga er dan voor. Het is tenslotte niet de bedoeling dat je straks een studie doet waar je jezelf niet goed bij voelt.

Zoek informatie op over verschillende opleidingen

Heb je een iets beter beeld van wat je leuk lijkt om te studeren? Of verpleegkunde hbo je nu leuk lijkt om te studeren of je interesse hebt in de marketingwereld: het kan goed zijn om informatie op te zoeken over verschillende opleidingen. Op deze manier krijg je namelijk al een beter beeld van wat jou te wachten staat in de jaren dat je gaat studeren. Lees de studiegids en bekijk de vakken en studieboeken die hierbij aansluiten. Vaak is dit bij de opleidingspagina’s wel aangegeven, dus dit kan jou een goed beeld geven van wat je kunt verwachten. Op deze manier kun je dus goed kijken of het je interessant lijkt of dat het je meteen eigenlijk een beetje tegenvalt.

Bezoek open dagen

Wat zeer verstandig is om te doen, is het bezoeken van open dagen. Alleen het lezen van informatie van de opleidingen is vaak niet genoeg om echt te bepalen of het iets voor je is of niet. Een open dag kan je hier nog een duidelijker beeld van geven. Op de open dag wordt alle belangrijke informatie over de opleiding met je gedeeld en zo kun je dus beter bepalen of de opleiding jou interesse heeft gewekt of niet.

Meeloopdagen

Meeloopdagen

Naast het bezoeken van open dagen, kan het ook nog een mogelijkheid zijn om met een student van de opleiding mee te lopen. Dit worden ook wel meeloopdagen genoemd. Door een dagje mee te lopen met een student van een bepaalde opleiding kun je zien hoe de lessen eruitzien en wat de manier van lesgeven is. Zo kun je een nog beter oordeel vellen over de opleiding en kun je wellicht makkelijker een definitieve keuze maken.

Of je nu aan het zoeken bent naar mbo opleidingen, hbo opleidingen of opleidingen aan een universiteit: een studiekeuze maken is makkelijker gezegd dan gedaan. Je weet tenslotte bij het kiezen van een studie vooraf nooit of het echt is wat je had verwacht. Probeer op een gegeven moment toch echt wel knopen door te hakken. Zorg ervoor dat je genoeg informatie verzameld hebt, zodat je wel echt achter je keuze kunt staan.

Related Articles