You are here: Home » Baby & Kids » Verschillen tussen flesvoeding op basis van geitenmelk of koemelk

Verschillen tussen flesvoeding op basis van geitenmelk of koemelk

door danny
Verschillen tussen flesvoeding op basis van geitenmelk of koemelk

Als je denkt aan opvolgmelk voor je kindje, dan denk je waarschijnlijk als eerste aan flesvoeding op basis van koemelk. Maar heb je wel eens gedacht aan flesvoeding op basis van geitenmelk? Van oudsher wordt geitenmelk immers in veel landen gedronken. Daar zijn geiten zelfs de voornaamste bron van melk. Kabrita is een Nederlands bedrijf dat opvolgmelk en peutermelk produceert op basis van geitenmelk van Nederlandse bodem. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen flesvoeding op basis van geitenmelk en koemelk? En wat is het beste voor je kindje?

Het verschil

Op het eerste gezicht lijken geitenmelk en koemelk veel op elkaar. Beide melksoorten zijn wit en smaken heerlijk. Het grootste verschil tussen koemelk en geitenmelk is natuurlijk dat koemelk afkomstig is van de koe en geitenmelk van de geit. Hierdoor is de samenstelling van de melk anders, zoals de hoeveelheid vetzuren, eiwitten, koolhydraten en mineralen.

Vetzuren

Uit onderzoek blijkt dat geitenmelk meer korte vetzuren bevat dan koemelk. Korte vetzuren zijn makkelijker door de darmen op te nemen. Via het bloed worden de vetzuren direct doorgegeven aan de lever. Daar worden ze gelijk verwerkt, waardoor ze niet terechtkomen in het vetweefsel. Lange vetzuren daarentegen kunnen niet direct via het bloed verwerkt worden. Geitenmelk bevat een hoog percentage van korte vetzuren.

Eiwitten

Geitenmelk en koemelk hebben geen significant verschil wat betreft het eiwitprofiel. Het soort eiwitten en de verdeling daarvan is echter wel verschillend. Geitenmelk bevat bijvoorbeeld minder as1-caseïne dan koemelk. De concentratie van dit specifieke eiwit, dat gezien kan worden als allergeen, is in geitenmelk lager dan in koemelk. Ondanks dit verschil is geitenmelk helaas geen alternatief bij een vastgestelde koemelkallergie, omdat het verschil te klein is en andere factoren ook een rol spelen.

Vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen

Wat betreft vitamines en mineralen lijkt geitenmelk erg op koemelk. Er zit bijvoorbeeld ongeveer evenveel magnesium in geitenmelk als in koemelk. Wel bevat verse geitenmelk meer calcium, fosfor, kalium, zink en selenium dan andere melksoorten. Dit zijn allerlei mineralen die op hun eigen manier belangrijk zijn voor het lichaam. Mineralen worden niet door het lichaam zelf aangemaakt en moeten daarom via de voeding het lichaam in komen.

Ook de vitamines in geitenmelk en koemelk zijn grotendeels vergelijkbaar. In geitenmelk zit wat minder foliumzuur en vitamine B12 dan in koemelk. Wel is geitenmelk is van nature rijk aan vitamine A, B2, C, D en K. 

Samen met calcium is vitamine D belangrijk voor de opbouw van sterke botten. Dankzij vitamine D kan je kindje de calcium uit voeding opnemen. Daarom wordt dit vaak extra toegevoegd aan flesvoeding. Daarnaast wordt ook vaak vitamine K toegevoegd. In de darmen maakt het lichaam zelf vitamine K aan, maar bij baby’s gebeurt dit nog niet voldoende. Door extra vitamines toe te voegen, krijgt je kindje de benodigde voedingsstoffen voldoende binnen

Related Articles