You are here: Home » Baby & Kids » Positief opvoeden; zo doe je dat! 10 tips

Positief opvoeden; zo doe je dat! 10 tips

door Marieke
Positief opvoeden

Soms zou je graag willen dat kinderen met een gebruiksaanwijzing worden geboren. Dat je weet hoe je moet reageren op bepaald gedrag. Kinderen worden niet met een gebruiksaanwijzing geboren en het is ook mooi en goed dat elk kind weer anders is. Maar de opvoeding kan dan wel een hele klus zijn. Positief opvoeden: in dit artikel noemen we 10 tips die een bijdrage kunnen leveren aan een positieve opvoeding van je kinderen.

#1 knuffelen

Met een knuffel laat je merken dat je van je kind houdt. Een knuffel zal ook jullie band versterken. De meeste kinderen kunnen er geen genoeg van krijgen en als ouders krijg je met een knuffel ook veel liefde terug. Knuffel dan ook lekker veel met je kind. Een rustmomentje, niet alleen voor je kind, ook voor jezelf.

#2 complimenten geven

Om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten is het belangrijk dat je regelmatig complimentjes geeft. Het is daarbij wel belangrijk dat je duidelijke en gerichte complimenten geeft. Aan “goed zo!” heeft een kind niks. Het is onduidelijk, maar ook niet gericht. Want wat heeft het dan goed gedaan? “Wat goed dat je je bordje hebt leeggegeten”, of “wat goed dat je zelf de Duplo in de bak hebt gedaan,” zijn voorbeeld van gerichte complimenten. Bovendien een stimulans voor je kind om het de volgende keer weer zo te doen.

#3 praat met je kind

“Met wie heb je gespeeld vandaag op school?” “Wat heb je gedaan met gym?” Stel vragen aan je kind over dingen die ze die dag gedaan hebt. Toon belangstelling! Ook kun je vragen stellen over de gevoelens van je kind. “Waarom ben je zo verdrietig?” Het is belangrijk dat je wel duidelijke en gerichte vragen stelt, zodat je kind daar een duidelijk antwoord op kan geven. Kinderen leven in het hier en nu en de vraag “wat heb je gedaan op school” is veel te breed en te open. Dat is zoveel, dat je nog jonge kind daar geen antwoord op kan geven en zal antwoorden met “ik weet het niet”. Houd deze gesprekjes op een informele manier. Tijdens de rit van school naar huis, tijdens het eten, vlak voor het slapen gaan of tijdens het knutselen.

#4 maak tijd voor je kind

Wil je kind je wat vertellen? Maak dan tijd voor je kind. Er zijn maar weinig dingen belangrijker dan aandacht voor je kinderen. Vind daarin wel een goede balans. Kinderen moeten ook weer leren om eventjes te moeten wachten.

#5 vervelen(d)

Doordat kinderen zich vervelen zijn ze vervelend. Zorg voor genoeg activiteiten voor je kinderen en wissel af. Met kosteloos materiaal kunnen kinderen zich al urenlang vermaken. Té veel speelgoed is ook weer niet goed. Dan raken kinderen het overzicht kwijt en ligt er zoveel dat ze ook weer niet weten waar je mee moeten spelen. Bewaar een deel van het speelgoed bijvoorbeeld op zolder en wissel elke maand steeds weer wat speelgoed om.

#6 geef zelf het goede voorbeeld

Wil je serieus genomen worden door je kind? Geef dan zelf het goede voorbeeld. Als je kind niet tijdens het eten op zijn telefoon mag kijken en jij doet dat wel, dan ben je niet betrouwbaar.

#7 stel duidelijke grenzen

Er zijn echt grenzen. Je hoeft niet alles te accepteren wat je kind doet of zegt. Probeer de regels wel op een positieve manier te formuleren zonder het woordje NIET te gebruiken. “Je mag niet met je schoenen op de bank zitten” kun je omkeren naar “ik wil dat je eerst je schoenen uitdoet voordat je op de bank gaat zitten.” Gebruik ook een ik-boodschap. Begin je zin met “ik wil dat …” Stel geen vragen. “Ga jij je schoenen aandoen?” Je kind kan nee zeggen, maar ze moeten toch aan. “Ik wil dat jij je schoenen aandoet,” is voor kinderen veel duidelijker.

#8 boos?

Ja hoor, je mag boos zijn op je kind als het iets heeft gedaan wat niet door de beugel kan. Maar blijf niet in de boze bui hangen. Als een kind daarna weer lief is, geef hem dan weer een knuffel of een compliment.

#9 de trap

Soms is het belangrijk dat je je kind even uit de negatieve situatie haalt. Je kind blijft bijvoorbeeld in de driftbui hangen en hoe meer jij erop reageert hoe erger het wordt. Haal je kind dan uit de situatie door hem eventjes op bijvoorbeeld de trap te zetten. Dat kan helpen om weer even rustig te worden. Niet alleen voor je kind, ook voor jou is dat rustmomentje belangrijk om daarna weer opnieuw te kunnen beginnen.

Bij andere kinderen werkt het juist weer goed om je kind heel stevig tegen je aan te drukken op je schoot en heerlijk te knuffelen.

#10 fouten maken mag

Ook een kind mag fouten maken. Een kind doet niet alles in één keer goed. Wees realistisch met wat je vraagt van je kind. En ja, soms is het een kwestie van een lange adem.

Tips voor de ouders

Om er goed te kunnen zijn voor je kind is het belangrijk dat je aan jezelf denkt en goed voor jezelf zorgt. Zorg voor voldoende me-time en wees eventjes geen mama of papa. Ook dat hoort bij positief opvoeden. Laat kinderen rustig zelf een half uurtje alleen spelen zodat jij ook even alleen kunt zijn. Of ga juist even buiten de deur wat leuks doen. Niet alleen jij verdient het, ook zul je er absoluut een leukere mama of papa van worden voor je kinderen.

Niemand is perfect, dus ook jij niet. Ook jij mag fouten maken in de opvoeding. Probeer dingen uit, want als je denkt dat je bij je oudste kind de oplossing te hebben gevonden, bij je volgende kind werkt het voor geen meter. En nog een laatste tip: Opvoeden hoef je niet alleen te doen. Elke ouder zit wel eens met haar handen in het haar. Vraag hulp en vindt een luisterend oor. Al hebben anderen geen oplossingen voor jouw probleem, zij kunnen jou wel tips geven over hoe zij het doen en wat bij hen werkt. Enne … je bent echt niet alleen. Contact met andere ouders zorgt voor veel herkenning.

Positief opvoeden; hoe doe jij dat?

Related Articles