You are here: Home » Baby & Kids » Alles wat je moet weten over hoofdluis

Alles wat je moet weten over hoofdluis

door Marieke
Hoofdluis

Na elke schoolvakantie zijn er weer flink wat ouders op school actief als luizenmoeder of luizenvader. Alle kinderen worden gecontroleerd op luizen en het altijd weer fijn als de hele klas luisvrij wordt verklaard. Toch kan het zomaar gebeuren dat er bij een aantal kinderen wel hoofdluis en/of neten wordt ontdekt. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over luizen.

Wat is hoofdluis?

Een hoofdluis is een klein beestje dat leeft tussen de haren op ons hoofd. Deze beestjes leven van mensenbloed en zuigen dat bloed uit de hoofdhuid. Als er een luis op je hoofd leeft, dan zuigt het zo’n 3 tot 6 keer per dag een klein beetje bloed. Deze bijtplaatsen kunnen voor flink wat jeuk zorgen. Een luis is ongeveer 3 mm groot, dus best lastig te ontdekken. Bovendien houden hoofdluizen van warme plekjes en zitten ze het liefst achter de oren, in de nek, onder een pony of langs een haargrens. De kleur van de hoofdluis is wisselend. Normaal is de luis grijsblauw van kleur, maar als het bloed heeft gezogen dan kan hij roodbruin tot zelf bijna zwart worden.

Een luis leeft ongeveer 30 tot 50 dagen. De vrouwtjes leggen in die tijd eitjes, neten genoemd. Een neet is wit en ongeveer een millimetertje groot. Het lijkt op een huidschilfer, maar het verschil is dat een huidschilfer los zit en een neet aan het haar vastgeplakt zit. Een vrouwtje kan wel 100 tot 300 neten leggen in haar leven. Een neet komt na 7 – 10 dagen uit. Deze babyluis groeit in weer eens 7 – 10 dagen uit tot een volwassen luis. Dan begint het feest weer van voor af aan als je er niets aan doet.

Hoe kun je hoofdluis krijgen?

Je kunt hoofdluis krijgen door direct haar op haar contact. Een hoofdluis kan niet springen, niet vliegen, maar lopen met hun kleine klauwtjes van de een over naar de ander. Ze kunnen flink hard lopen. Hoofdluis komt vooral bij kinderen voor omdat zij tijdens het spelen vaak met hun hoofden dicht bij elkaar zitten. Een luis kan dan heel makkelijk overlopen naar de ander. Ook volwassenen kunnen hoofdluis krijgen, bijvoorbeeld via je kind. Ook tijdens het maken van groepsselfies kunnen hoofdluizen de overstap maken. 

Het is een fabeltje dat hoofdluizen eerder afkomen op ongewassen haren. Luizen kijken echt niet of het haar gewassen is of niet. Voor een luis is het veel belangrijker dat het plekje warm is. Het is ook onwaarschijnlijk dat luizen via kleding of andere spullen overlopen. Vroeger moest met alle kleding, beddengoed, knuffels etc. wassen als een kind besmet was met luizen. Dit is niet wetenschappelijk bewezen en niet meer nodig.

Luizencontrole

Op school wordt er met regelmaat een luizencontrole gedaan, vaak in de week na elke vakantie. Toch is het verstandig om je kind met regelmaat ook zelf te controleren op luizen. Vooral als je kind last heeft van jeuk of als er een luizenplaag heerst op school.

Voor een luizencontrole kun je het beste een luizenkam (ook wel netenkam genoemd) gebruiken. Je kamt het haar vanaf de wortel tot de punt. Probeer elk plukje haar te kammen. Eventuele luizen blijven hangen in de kam of vallen uit het waar.

Kam je het haar boven een wit vel papier dan kun je de hoofdluizen eruit zien vallen en makkelijk herkennen.

Hoe kun je hoofdluis en neten herkennen

Luizen zitten vooral achter de oren en in de nek. Het is dus verstandig om vooral op die plekjes goed te kijken of je wat ziet bewegen tussen het haar. Luizen zijn slechts een paar millimeter groot en wordt ook wel vergeleken met een sesamzaadje. Ze zijn grijsblauw en als ze net bloed hebben gezogen roodbruin van kleur. Een neet is het eitje van de hoofdluis en zit aan één haar vastgeplakt. Meestal zo’n 1 tot 2 centimeter vanaf de hoofdhuid, dus redelijk bovenin de haren. Een neetje heeft wat weg van roos of huidschilfers, dus is best lastig te herkennen. Het grote verschil is dat een neet vastgekleefd zit aan een haar en huidschilfers los zitten.

Lees ook: 5 veel gestelde vragen over berg bij je baby

Hoe kom je van hoofdluis af?

Als je kind hoofdluis heeft dan is het van belang om het als eerste de directe omgeving waar je kind de afgelopen dagen is geweest te melden. Denk aan de leerkracht, BSO, vriendjes en vriendinnetjes, grootouders, oppas. Op die manier verklein je de kans dat het een complete luizenplaag wordt.

Vervolgens ga je aan de slag met een luizenkam. Vooral bij meiden met lang haar is het fijn als je eerst met een gewone borstel de klitten eruit kamt. Maak vervolgens het haar nat, eventueel kun je er wat crèmespoeling in doen, mocht dat voor je kind fijner zijn. Daarna ga je met een netenkam elk plukje haar kammen. Probeer echt niets te vergeten. Zie je neetjes? Probeer deze dan ook meteen te verwijderen. Maar omdat deze vast zitten aan het haar kan dat best lastig zijn. Kijk na het kammen van een pluk haar steeds of er geen luizen aan de kam zijn blijven hangen en verwijder deze direct voordat je de volgende pluk kamt.

Herhaal deze handeling minimaal 2 weken lang elke dag. Een neet komt na maximaal 10 dagen uit en op deze manier weet je zeker dat alle hoofdluizen en neten verdwenen moeten zijn.

Antiluismiddel

Een andere effectieve methode is een combinatie van kammen (zoals hierboven beschreven) met een antihoofdluismiddel. Deze kun je bij de drogist, supermarkt of apotheek kopen. Het wordt aangeraden om een middel te kiezen met Dimeticon. Hoofdluis kan resistent worden voor middeltjes met een andere werking, maar van Dimeticon kunnen ze niet resistent worden.

Nadat je je kind volgens de aanwijzingen op de verpakking hebt behandeld met een antiluismiddel is het van belang dat je na een week deze behandeling nog een keer herhaalt. Ook is het van belang om ook nu 2 weken lang dagelijks te kammen met een luizenkam. Het voordeel van het gebruik van een middel is dat je hoogstwaarschijnlijk de luizen in één keer doodt en er dus sneller vanaf bent. Maar omdat je dat niet helemaal zeker weet is het wel van belang om twee weken lang dagelijks te blijven kammen.

Vergeet ook niet jezelf en de andere gezinsleden te controleren op luizen. Het kan verstandig zijn om je hele gezin deze behandeling met hoofdluismiddel te laten ondergaan.

Hoofdluis voorkomen

Hoofdluis is niet te voorkomen. Het beste wat je kunt doen is je kind regelmatig controleren op hoofdluis, want hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker je er weer vanaf komt.

Lees ook: Haren wassen bij kinderen? Zo is het geen probleem!
Lees ook: Eerste hulp bij doorkomende tandjes

Related Articles