You are here: Home » Baby & Kids » Gourmetten met kinderen; hier let je op

Gourmetten met kinderen; hier let je op

door Marieke
Gourmetten met kinderen; hier let je op

Een feestdag is voor velen dé gelegenheid om het gourmetstel uit de kast te halen en gezellig met je gezin te gaan gourmetten. Vooral kinderen vinden het vaak een feestje als ze mogen kiezen wat ze willen eten en bovendien ook zelf hun eten mogen klaarmaken op het gourmetstel. Nu december weer voor de deur staat lijkt het ons goed om in dit artikel eens aandacht te besteden aan gourmetten met kinderen. Met feestdagen als Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw wordt immers in veel huishoudens het gourmetstel vanonder het stof vandaan gehaald om een gezellig avondje te gaan gourmetten met je gezin.

Veiligheid

Gourmetten kent natuurlijk wel een paar risico’s. Daarom geven we eerst twee tips als het gaat om veiligheid, waarmee je de kans op verbranding kunt verminderen.

Er valt wat voor te zeggen; je kindje zo dicht mogelijk bij het gourmetstel laten zitten zodat hij er makkelijk bij kan om zelf vlees of groenten op het gourmetstel te leggen. Maar let op: een gourmetstel is warm en er kunnen vetspetters in het rond vliegen. Om die reden is het verstandiger om jonge kinderen iets verder er vandaan te laten zitten zodat het risico op verbranding minder groot is.

Het snoer is een onhandig ding aan het gourmetstel. Het loopt over tafel richting het stopcontact en het zit altijd in de weg. Om ongelukken te voorkomen is het verstandiger om geen kind naast het snoer plaats te laten nemen aan tafel. Het snoer kan beter tussen twee volwassenen in liggen.

Eten

Voor kinderen duurt wachten ontzettend lang. Het duurt natuurlijk ook best wel eventjes voordat een stukje vlees, vis of groente gaar is. Om de wachttijd wat sneller te laten verlopen is het verstandig om ook dingen op tafel te zetten die direct opgegeten kunnen worden. Denk dan bijvoorbeeld aan snoeptomaatjes, schijfjes komkommer, stokbrood met kruidenboter, een fruitsalade, enzovoorts.

Zorg ook voor een goede afwisseling aan producten die op tafel staan en houd daarbij ook rekening met wat kinderen lekker vinden. Zo kun je voor de kinderen ook wat pannenkoekenmix maken, zodat ze zelf pannenkoekjes kunnen bakken in hun pannetje. Of koop een zak met kant-en-klare poffertjes die alleen nog maar in het pannetje opgewarmd hoeven te worden. Lekker met aardbeien. En mini-pitabroodje shoarma of een mini-hamburgertje doen het ook vaak goed bij kinderen. Of maak eens een lekker pizzastokbroodje.

Een laatste tip als het gaat om eten. Kipfilet of een gehaktballetje duurt best wel eventjes voordat het gaar is. En wachten duurt lang, schreven wij al eerder. Naast vlees of vis dat je nog echt moet garen op de bakplaat, kun je ook kiezen voor een aantal voorgegaarde stukjes vlees. Voorgegaarde stukjes vlees hoeven alleen nog maar opgewarmd te worden en zijn dan ook veel sneller klaar. Denk dan aan kant-en-klare minigehaktballetjes, knakworstjes, voorgegaarde kipburgertjes of schnitzeltjes, voorgegaarde hamburgers die je in stukjes snijdt, mini-frikandelletjes, enzovoorts.

Lees ook: De lekkerste pannenkoekenvariaties maak je zelf

Ventilatie

Tijdens het gourmetten wordt de vloer vaak spiegelglad. Let daar ook op als je kinderen met sokken door de kamer lopen. Ze kunnen uitglijden. Daarnaast ziet je kamer ook blauw van de rook tijdens het gourmetten. Ventileren en luchten is daarom ontzettend belangrijk. Zet een raampje open, of de achterdeur op een kiertje. Ja, de kou zul je even voor lief moeten nemen. Daarbij kun je ook de afzuigkap of de mechanische ventilatie aanzetten. En wist je dat azijn geuren neutraliseert? Zet tijdens het gourmetten een schaaltje met azijn op het fornuis en de geur in je woonkamer zal echt minder zijn!

Lees ook: Stokbroodje pulled chicken met sla en pittige saus
Lees ook: Groenten verstoppen in het eten van je kindje; 8 ideeën

 

 

 

 

 

 

Related Articles