You are here: Home » Baby & Kids » De 5 leukste coöperatieve spellen voor kinderen en/of volwassenen

De 5 leukste coöperatieve spellen voor kinderen en/of volwassenen

door Marieke
De 5 leukste coöperatieve spellen

Samenwerken; dat is dé vaardigheid die van belang is om het spel te kunnen winnen. Bij een coöperatief spel moeten alle spelers met elkaar samenwerken om een doel te behalen en daarmee het spel te winnen. Het voordeel van een coöperatief spel is dat je óf allemaal wint, óf allemaal verliest. In dit artikel zetten we een aantal voordelen van het spelen van een coöperatief spel voor je op een rij, en laten wij je ook 5 leuke coöperatieve spellen zien.

De voordelen van coöperatieve spellen

Het is vast herkenbaar; een huilend kind na het spelen van het spel nadat hij een spel verloren heeft. Veel jonge kinderen kunnen nog niet tegen hun verlies. Bij het spelen van een coöperatief spel staat het behalen van een gezamenlijk doel centraal waarbij je dus mét elkaar speelt in plaats van tegen elkaar. Daarnaast leren kinderen nog veel meer vaardigheden wanneer ze aan de slag gaan met coöperatieve spellen:

  • Samenwerken
  • Overleggen (dit mag overigens niet bij alle coöperatieve spellen)
  • Luisteren naar elkaar
  • Spelplezier
  • Er samen voor gaan
  • Het vergroot het zelfvertrouwen
  • Je bent afhankelijk van elkaar

Vaardigheden die van groot belang zijn; op school, tijdens sport, maar ook later in het werkzame leven.

Max de kat

Max de kat is een populair coöperatief strategiespel voor 1 tot 8 spelers vanaf 4 jaar is een zeer favoriet spel van veel kinderen. Deze vernieuwde uitgave heeft een driedimensionaal spelbord waarbij de boom op het spelbord staat en houten speelfiguren en houten dobbelstenen.

Vogel, muis en eekhoorn zijn op weg naar hun holletje in de boom. Max de kat heeft honger en zit achter de kleine diertjes aan! Gelukkig Max naar huis terug gelokt worden met een lekker hapje, zodat de kleine diertjes een voorsprong krijgen.

De spelers zorgen samen voor de kleine diertjes. Welk diertje wordt als eerste in veiligheid gebracht? Wanneer krijgt Max wat lekkers? En wat vind je ervan als Max tóch een diertje weet te pakken?

Jonge helden: Andor

De wolfskinderen zijn verdwaald in de dwergenmijn. Zodra de jonge helden van Andor te hulp schieten en de Rietburcht verlaten, ziet de sluwe draak zijn kans schoon. Zullen de helden erin slagen om hun taken te voltooien voordat de draak het onbeschermde kasteel aanvalt? Andor: De Jonge Helden is de junior-versie van het populaire De Legenden van Andor. Ook bij dit spel moet iedereen samenwerken in de rol van tovenaar, boogschutter, krijger en dwerg. Samen ga je op avontuur in het land van Andor. Met vereenvoudigde spelregels en kleurrijke illustraties is Andor nu ook toegankelijk voor jongere avonturiers. Dankzij de wisselende opdrachtkaarten bevat het spel veel variatie. De ideale introductie voor jongere spelers tot de Legende van Andor!

Tranquility

Spring aan boord van het schip Tranquility en zet koers naar het paradijs! Maar pas op: in een wereld waar de dag makkelijk over gaat in de nacht verlies je het besef van tijd. Tijd die je hard nodig hebt om dat ene prachtige kleine eilandje te vinden om te kunnen wonen.

Tranquility is een coöperatief kaartspel waarin de spelers de zee moeten vullen met eilanden (eilanden met nummers). Het doel is om het schip te besturen en om te proberen de ‘finish’ te bereiken voordat een trekstapel van een speler op is. Werk samen, plan vooruit maar doe dit wel zonder overleg.

Karuba Junior

Samen gaan de spelers op een avontuurlijke schattenzoektocht in de jungle van het eiland Karuba! Lukt het de spelers om de padkaartjes zo aan te leggen dat ze alle schatten bereiken voordat de gemene piraten het eiland overvallen? Ze zullen goed moeten samenwerken en ook goed uitkijken voor de tijgers die de weg versperren. Met een beetje geluk en gezond verstand zijn ze sneller dan de piraten!

Het verboden eiland

Het verboden eiland, het populaire familiespel waarin je moet samenwerken

Het Verboden Eiland was de verborgen schuilplaats van de Archeërs, een oude mystieke beschaving. De mythe wil dat de Archeërs de vier elementen van de Aarde beheersten – vuur, wind, water en aarde – met vier heilige schatten: het Kristal van Vuur, het Standbeeld der Wind, de Kelk der Oceaan en de Steen der Aarde. Omdat de schatten in kwade handen catastrofale schade zouden aanrichten, verborgen de Archeërs ze in het geheim op het Verboden Eiland en ontwierpen dat zo dat het zou zinken als indringers ze ooit probeerden te roven. Na de mysterieuze ondergang van hun rijk bleef het Verboden Eiland eeuwenlang verborgen…tot nu.

Jullie team van avonturiers moet samenwerken om te voorkomen dat het Verboden Eiland zinkt, opdat je genoeg tijd hebt om de vier schatten te pakken te krijgen. Als je ze eenmaal hebt moet je bij de Dwazenlandplaats zien te komen en met de helikopter ontsnappen om te winnen. Maar als het eiland zinkt voor de missie is volbracht hebben jullie verloren! Weet jouw team als eerste het eiland te betreden, de schatten te vinden en het er levend van af te brengen?

Lees ook: Winnen en verliezen; zo leer jij je kind ermee omgaan

Related Articles