You are here: Home » Baby & Kids » Werken en kinderen; 6 handige tips

Werken en kinderen; 6 handige tips

door Marieke
Werken

Het kan best pittig zijn; twee werkende ouders en kinderen. Als ouders heb je twee functies te vervullen. Is de ene functie klaar, dus kun je direct verder met je volgende functie. Veel vrouwen kiezen er niet meer voor om thuis te blijven bij hun kinderen. Bovendien is dat vaak ook niet eens mogelijk omdat de huizenprijzen enorm gestegen zijn en je vaak allebei moet werken om de hypotheek te kunnen betalen. Dan komen daar ook nog eens alle andere kosten bij. De moeders die werken, werken gemiddeld zo’n 3 dagen per week. Maar hoe houd je de ballen in de lucht als je allebei werkt en ook kinderen hebt? In dit artikel geven wij je 6 handige tips die het leven van twee werkende ouders net iets comfortabeler maken.

Afspraken maken met andere ouders

Zwemles, sport, muziekles, school; je stapt heel wat in de auto om je kind te halen en te brengen. Dat kost je enorm veel tijd. Maak afspraken met andere anders. Jij brengt/haalt de ene week en een andere ouder haalt brengt de andere week bijvoorbeeld. Dat gaat je enorm veel tijd schelen die je aan andere dingen kunt besteden.

Strakke huishoudelijke planning

Als jij op één dag in de week je huis heel goed schoonmaakt, dan hoef je het de rest van de week alleen maar bij te houden. Of maak een schoonmaakschema en verdeel alle huishoudelijke taken over de week heen. Heb je oudere kinderen, dan kun je die ook eens een taak geven om mee te helpen. Wellicht kunnen ze op deze manier hun zakgeld ermee verdienen.

Een schoonmaakster aannemen kan ook een optie zijn. In 2 à 3 uur heeft een schoonmaakster je hele huis schoongemaakt en hoef jij het alleen nog maar bij te houden. Het kost je dan wel een paar tientjes, je wilt er ook weer 2 tot 3 uur mee. Weeg tegen elkaar af wat je meer waard is.

Bestel je boodschappen online

Ga jij elke dag naar de supermarkt om je boodschappen voor het eten van die avond te halen? Dat kost je enorm veel tijd. Wat je beter kunt doen is om één keer in de week je complete weekboodschappen te halen. Eventueel kun je daarna nog één keer wat verse producten halen, maar het scheelt je enorm veel tijd. Of bestel je boodschappen online. Diverse supermarkten bezorgen je boodschappen tot in de keuken. Kan het nog makkelijker?

De beste raad is voorraad

Zorg altijd voor een aantal ingrediënten in huis zodat je een eenvoudige maaltijd kan bereiden. Wat vlees en groenten in de vriezer, een potje met groenten, rijst of pasta. Mocht je eens heel weinig tijd hebben, je moest wat langer door werken of er komt ineens wat tussen, heb je altijd iets in huis om een gezonde maaltijd op tafel te zetten.

Zorg er ook voor dat je altijd cadeautjes in huis hebt. Zie je ergens wat leuks in de aanbieding of in de goedkope winkels? Neem het alvast mee. Er is altijd wel eens een kinderfeestje waar je snel een cadeautje voor nodig hebt, maar waar je eigenlijk geen tijd voor hebt om het te kopen.

Zorg elke avond voor een opgeruimd huis

Kinderen op bed? Dan kun jij met je voetjes omhoog. Nee, wacht nog even. Neem nog even 10 minuten de tijd om alles wat in je huis rondslingert op te ruimen. Een opgeruimd huis is immers een opgeruimd hoofd. En als je dit consequent elke avond doet, is het alleen een kwestie van bijhouden, maar ziet jouw huis er nooit uit alsof er een bom is ontploft.

Leer je kinderen ook aan om gelijk hun speelgoed op te ruimen als ze klaar zijn met spelen. Maar ook om de jassen en schoenen netjes op te hangen en neer te zetten, hun schooltas leeg te ruimen, hun kleding in de wasmand te gooien, enz. Dat scheelt jou weer enorm veel opruimwerk.

Zorg voor voldoende me-time

Als jij ervoor zorgt dat jij voldoende me-time neemt om weer op te laden, dan houd jij het echt het langst vol. Dan blijf je energie houden voor je werk én voor thuis. Schakel desnoods een oppas in, vraag je ouders om hulp. Laat je kind eens bij een vriendje of vriendinnetje spelen, of wat dan ook.

Hoe houd jij de ballen hoog?

Related Articles