You are here: Home » Baby & Kids » Wat zit er allemaal in die luiertas

Wat zit er allemaal in die luiertas

door Marieke
Luiertas

Je hebt net een baby gekregen en na ongeveer een week mag je eindelijk die kinderwagen eens in gebruik nemen en kun je op stap met je baby. Velen zullen de eerste keer niet veel verder komen dan een blokje om, maar al snel wil je toch iets verder weg. En dan komt de luiertas om de hoek kijken. De luiertas die ook op het babyuitzetlijstje stond en die je voor de goede orde maar hebt aangeschaft. Maar wat stop je eigenlijk in die luiertas als je met je baby op pad gaat? In dit artikel een handig overzicht. Want als je iets vergeet, dan kun je toch flink omhanden zitten.

Luiers en vochtige doekjes

Luiers mogen in de luiertas niet ontbreken. Neem er vooral genoeg mee, zodat je zeker weet dat je niet zonder komt te zitten. Bij luiers horen ook billendoekjes, dus vergeet ook deze niet in je tas te stoppen.

Verschoonmatje

Als je op visite gaat, dan is het handig om een verschoonmatje te gebruiken waar je je kindje op legt als je een luier verschoont. Want zul je net zien; je verschoont je kindje op de bank en er komt net wat poep op de bank terecht. Dan is een verschoonmatje zeer praktisch. Eventueel kun je ook nog een hydrofiele doek op het matje leggen. Een hydrofiele luier kun je ook fijn over je eigen schouder leggen als je kindje een boertje moet laten.

Luierzakjes

Er is niet altijd een prullenbak voorhanden waarin je de luier kunt weggooien. Je zult de vieze luier dan is je tas moeten stoppen zodat je het thuis kan weggooien. Dan is fijn om de luier in een luierzakje te kunnen stoppen. Ook als je op visite gaat is het prettiger om de luier in een luierzakje te doen voordat je deze in de prullenbak gooit.

Sudocrem/billencrème

Voor je baby is niets vervelender dan rode billetjes, en dat komt nog al een voor als een kindje nog een luier draagt. Een klein potje sudocrem is dan superhandig om in je tas bij je te hebben.

Schoon setje kleding

Zul je net zien, je bent net weg of je baby poept of spuugt alles onder. Dan is het fijn als je een schoon setje kleren bij je hebt. Denk dan ook echt aan alles, broek, truitje, rompertje, sokjes. Denk er wel aan dat je het setje wisselt bij de wisseling van het seizoen en ook bij de wisseling van de maat. Het is niet handig als je baby allang in kledingmaat 68 zit, terwijl er nog maat 62 in de tas zit.

Fles + Flesvoeding

Als je borstvoeding geeft dan is het makkelijk. Hooguit stop je dan nog een doek in de tas voor als je in het openbaar je kindje aan de borst legt. Als je flesvoeding geeft, dan moet je natuurlijk een flesje en voeding meenemen. En afhankelijk van waar je naartoe gaat en of er warm water beschikbaar is, kun je ook nog een thermosfles met water op temperatuur meenemen.

En omdat kindjes nog al eens knoeien, is een slab ook prettig om in je tas te hebben zitten.

Eten

Is je kindje 4 maanden geweest, dan mag het de eerste hapjes eten. Neem ook voldoende hapjes mee voor de tijd dat je onderweg bent.

Speen

Spenen hebben altijd de neiging om kwijt te raken. Gelukkig heb je daar dan weer speenkoorden voor, maar ook dat is geen garantie dat je de speen niet kwijtraakt. Vergeet geen speen met speenkoord mee te nemen, en een reservespeen in je luiertas is ook een supergoed idee.

Nog een keer een checklist

 • Luiers
 • Billendoekje
 • Verschoonmatje
 • Rompertje, broekje, truitje en sokjes
 • Slabbetje
 • Billencrème
 • Luierzakjes
 • Fles + Voeding (Eventueel thermosfles met warm water)
 • Speen aan een speenkoord + reservespeen
 • Hydrofiele doeken (liefst meerdere)
 • Eventueel hapje voor tussendoor

Related Articles