You are here: Home » Baby & Kids » De eerste schooldag van een 4-jarige

De eerste schooldag van een 4-jarige

door Marieke
Eerste schooldag

Gaat jouw kindje voor het eerst naar school? Spannend. Voor veel ouders breekt een mijlpaal aan wanneer een kind 4 jaar wordt en voor het eerst naar school gaat. Veel ouders vinden het bijna nog spannender dan de kinderen zelf. Gelukkig zijn de meeste peuters er wel aan toe om naar school te gaan en hebben ze er ook onwijs veel zin in. In dit artikel vertellen we hoe je je kindje kunt voorbereiden op de eerste schooldag en waar jij – als ouder – op moet letten om het zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Voorbereiden op de eerste schooldag

Veel kinderen zijn er al ruim van tevoren aan toe om naar de kleuterschool te gaan. School is voor veel kinderen nog een abstract begrip, vooral als er nog geen ouder broertje of zusje naar school gaat kunnen veel kinderen zich geen beeld vormen bij het woord school. Daarom is het goed om je kindje al ruim op tijd voor te bereiden. Lees bijvoorbeeld boekjes voor die gaan over school en vertel je kindje wat er allemaal op school gedaan wordt. Loop eens een aantal keer langs de school van jullie keuze, zo raakt je kind al aan het gebouw gewend en weet het waar het terecht komt.

Kennismaking met de leerkracht

Elke school voert weer een ander beleid als het gaat om kennismaken en wennen. Als jij gaat kennismaken met de leerkracht, neem dan vooral ook je kind mee. Je kind kan dan alvast in het lokaal kijken en zien waar ermee gespeeld wordt. Ook kan je kindje en jij alvast kennismaken met de leerkracht. Neem rustig de tijd daarvoor en laat ook zien waar de jassen hangen, waar het buiten speelt, waar het speellokaal is en waar de toiletten zijn.

Op veel scholen mogen kinderen een aantal dagdelen in de week wennen, al voor een kind 4 jaar wordt. Zo kan je kindje al eens rondkijken in de klas, meedoen en zien hoe het eraan toe gaat en kennismaken met de klasgenoten en de leerkracht.

Probeer al je vragen die je hebt aan de leerkracht te stellen. Zo ben jij goed voorbereid en kom je niet voor verrassingen te staan.

Koop van tevoren alle schoolspullen die nodig zijn

Als je kind voor het eerst naar school staan heb je een aantal spullen aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan gymschoenen en gymkleding, een rugtas, een schoolbeker en een lunchtrommel. Van school krijg je een lijst met wat je precies nodig hebt. Wacht met het kopen van de spullen totdat je deze lijst krijgt. Als dat niet het geval is, vraag daar dan naar bij de leerkracht tijdens het kennismakingsgesprek. Er kunnen bijvoorbeeld eisen gesteld worden aan de spullen. Denk bijvoorbeeld aan de gymschoenen. Voor een kleuterleerkracht is het veel handiger als alle kinderen in de klas gymschoenen dragen met klittenband in plaats van met veters.

Voorzie alles van naam

Ken je die witte gymschoentjes met klittenband? Jouw kind zal niet de enige zijn die deze gymschoenen draagt. Ook zijn er meer kinderen die fan zijn van Frozen of Brandweerman Sam en willen graag daar een schoolbeker van. Voorzie alle items die mee naar school gaan van naam. Daarvoor kun je handige naamstickers bestellen die je op de items kunt plakken. Dergelijke naamstickers kun je bijvoorbeeld bestellen bij onder andere Goed Gemerkt.

Leer je kindje zichzelf aankleden

Een leerkracht kan niet alle 25 kinderen in de klas compleet aan- en uitkleden. Daarom is het handig als kinderen zich al zoveel mogelijk zelf kunnen aankleden. Als je weet dat de klas altijd op een bepaalde dag gymt dan kun je daar thuis al rekening mee te houden door je kindje makkelijke kleding aan te laten trekken, zodat je kind zichzelf aan en uit kan kleden.

Lees ook: Creatieve activiteiten met kinderen

De eerste schooldag; hier moet je aan denken

De eerste schooldag. En dat is spannend. Misschien voor de ouders nog wel spannender dan voor het kind zelf. Probeer deze spanning niet over te brengen op je kindje. Blijf zelf rustig en nuchter. Sta deze dag extra vroeg op. Dan kun je goed een inschatting maken hoeveel tijd je nodig hebt om op tijd op school te komen. Probeer ook ruim op tijd op school te zijn, zeker op de eerste schooldag.

Je brengt je kindje in de klas en de leerkracht zal je kindje een plekje wijzen. Daarna kun je gaan. Geef je kindje nog een knuffel en een kusje, zwaai nog een keer voor het raam en daarna kun jij je kind met een gerust hart bij de leerkracht achterlaten. We snappen dat het onwijs lastig is om je kindje achter te laten als het moet huilen. Maar laat de leerkracht je kind troosten, daar is het in goede handen. Ga daarna weg, hoe lastig het ook is. De ervaring leert dat het huilen al snel stopt en je kind compleet opgaat in alles wat er in de klas te doen en te zien valt.

Eventueel kun je de leerkracht vragen om je na een half uurtje of uurtje nog even een mailtje te sturen hoe het gaat.

Sta weer op tijd bij school

Sta aan het einde van de schooldag ook weer op tijd bij school om je kindje weer op te vangen. Zo hoeft je kindje niet in angst af te wachten en zich af te vragen of papa en mama hem/haar niet vergeten is. Houd er wel rekening mee dat je kindje ontzettend moe zal zijn van alle indrukken. Dat kost echt veel energie voor een 4-jarige. Je zult zien dat je kindje die avond nog eerder op bed ligt dan het normaal gewend is. Dat is heel normaal. Het is raadzaam om je kind zo af en toe nog eens een dagje of dagdeel thuis te houden wanneer je merkt dat hij/zij erg moe is. Dat mag ook. Een 4-jarige is immers nog niet leerplichtig. Laat het wel de leerkracht even weten als je je kindje thuis houdt.

Lees ook: Zo kom je wel op tijd op school
Lees ook Gezonde tussendoortjes voor naar school; 6 tips

Related Articles