You are here: Home » Baby & Kids » Voorkom nare ervaringen bij de tandarts

Voorkom nare ervaringen bij de tandarts

door Marieke
Tandarts

De tandarts; veel kinderen vinden het spannend als ze naar de tandarts moeten. Toch is het verstandig om eens in de half jaar met je kind naar je tandarts te gaan. Daarmee kun je preventief al een hoop problemen voorkomen, en daarmee ook een heleboel nare ervaringen. In dit artikel geven wij je 5 tips om je nare ervaringen bij de tandarts te voorkomen en van de tandarts een leuk en gezellig uitje te maken.

Tip 1: Neem je kind naar jouw afspraak

Je kunt je kindje al kennis laten maken met de tandarts door hem mee te nemen naar jouw controleafspraak. Neem je kindje niet mee als jij een grote behandeling te wachten staat, dan zou je kind wel een angst kunnen ontwikkelen. Maar als je alleen op controle gaat kan je kind prima eventjes mee. Vertel hem van tevoren al voor de grote stoel waar je in moet liggen en de felle lamp zodat de tandarts het goed kan zien en nog veel meer. Veel tandartsen vinden het ook niet erg als je kind even in de stoel gaat liggen en dat de tandarts in het mondje mag kijken. Dwing je kind hier niet toe, maar als hij dat wil is dat alleen maar mooi en doet het hiermee een positieve of neutrale ervaring op.

Tip 2: Lees prentenboeken over de tandarts

Een prentenboek voorlezen over de tandarts is ook een uitstekende eerste kennismaking met de tandarts. Er zijn genoeg prentenboeken te vinden over dit onderwerp en zo leert je kind al van tevoren wat de tandarts is en wat hij doet en hoe alles eruitziet. Natuurlijk kun je ook heel lang doorpraten over wat er te zien valt op de prenten in het boek. Op internet zijn er ook filmpjes voor kinderen te vinden over de tandarts.

Een voorbeeld van een prentenboek is ‘Kas bij de tandarts’ of ‘Bobbi naar de tandarts’.

Tip 3: Kind neemt jouw gevoel over

Als jij laat merken dat jij de tandarts eng, spannend of pijnlijk vindt, dan zal jouw kind dit gevoel overnemen en het zelf ook eng en spannend vinden en er bang voor zijn dat de kindertandarts pijn zal doen. Ben jij relaxed, dan draag je dat ook over op je kind. Hoe relaxter jij bent, hoe relaxter je kindje zal zijn! Vermijd ook opmerkingen als ‘de tandarts doe je heus geen pijn’, of ‘de kindertandarts is echt niet eng’.

Tip 4: Ga naar een kindertandarts

Er zijn heel veel speciale kindertandartsen. Bij een kindertandarts is het leuk, gezellig en helemaal gericht op kinderen. Veel kinderen voelen zich daar op hun gemak. De kindertandartsen zijn ook vaak gespecialiseerd in het werken met kinderen en weten perfect hoe ze moeten omgaan met kinderen die toch bang zijn, maar ook als er een grotere behandeling moet worden uitgevoerd weten ze je kind goed op zijn gemak te stellen.

Tip 5: Snoep verstandig

Angst wordt vaak ontwikkeld door nare ervaringen. Door je kind verstandig te laten snoepen kun je al een hoop ellende voorkomen. Begin al met poetsen bij je kind zodra het eerste tandje tevoorschijn komt. Het is ook belangrijk dat je kind niet de hele dag door zoetigheid krijgt. Je beker limonade in één keer leeg drinken is beter dan er een uur over te doen en elke keer een slokje te nemen. Beperkt het eten van zoetigheid tot enkele momenten per dag en niet de hele dag door. Let er op dat in bijvoorbeeld fruit en jam ook suiker zit.

Leestip: Gezonde tussendoortjes voor naar school; 6 tips

 

Related Articles