You are here: Home » Life Style » Elektrische fiets aanschaffen: 5 tips

Elektrische fiets aanschaffen: 5 tips

door Judith

Elektrische fietsen zijn helemaal hot. Er zijn al meer dan 1,8 miljoen elektrische fietsen in Nederland en er komen er in hoog tempo meer bij. En dat is fijn, want voor veel mensen is een gewone fiets niet praktisch. Dat kan bijvoorbeeld komen omdat ze vanwege hun leeftijd niet meer goed kunnen fietsen. Maar ook veel jongeren hebben een elektrische fiets, bijvoorbeeld om een grote afstand naar school te overbruggen. Vind jij het ook tijd worden om over te stappen op een elektrische fiets? Dit zijn 5 dingen die je moet weten voordat je een elektrische fiets koopt.

1. Het model van de fiets

Vroeger was er een strikte scheiding tussen damesfietsen en herenfietsen. Tegenwoordig is die scheiding minder sterk. Veel mannen geven gewoon eerlijk toe dat zo’n hoge stang niet praktisch is. Dus zijn er steeds meer fietsen met een lage instap. Voor ouderen, moeders en mensen die moeite hebben met de gewone instap is er nog een versie met een speciale verlaagde instap voor nog meer comfort en gemak. Er zijn dames- heren- en lage instap elektrische fietsen in alle denkbare soorten en maten.

Fiets met lage instap en accu op het frame

2. De plaats van de accu

Elektrische fietsen kunnen verschillende soorten accu’s hebben. De meeste bekende elektrische fietsen hebben de accu onder de bagagedrager liggen. Dat is een handige plek, omdat je die verder nog niet gebruikt. Er zijn ook e-bikes die de accu in het frame verwerkt hebben, wat er strakker en eleganter uitziet. Het maakt op zich voor het gebruiksgemak niet zo heel veel uit waar de accu zit. Wel zie je over het algemeen dat luxe elektrische fietsen de accu netter hebben weggewerkt dan goedkopere modellen.

3. De plaats van de motor

De motor van de elektrische fiets kan op drie plaatsen zitten. De goedkoopste en eenvoudigste elektrische fietsen hebben een voorwielmotor. Deze trekt de fiets als het ware vooruit. Het is een systeem dat een goede ondersteuning geeft op vlakke stukken. Wat duurdere elektrische fietsen hebben vaak een middenmotor of een achterwielmotor. Deze duwt de fiets in plaats van te trekken. Een voordeel is dat deze motoren sterker zijn. Ze zijn ook heel geschikt om heuvels of viaducten op te gaan.

4. De actieradius van de fiets

Elektrische fietsen hebben een actieradius. Als je zo ver gefietst hebt, is de accu leeg en moet je zelf trappen. Natuurlijk kun je voor die tijd de accu weer bijvullen. De actieradius is aangegeven door fabrikanten en geldt voor de ideale omstandigheden. Omdat je in het echt haast nooit te maken hebt met ideale omstandigheden (je hebt tegenwind, een van je banden is niet helemaal vol) zul je in de praktijk maar zelden de volledige actieradius halen met de accu. Je kunt bij de meeste winkels kiezen voor een sterkere accu tegen een kleine meerprijs. Of je koopt twee accu’s voor je elektrische fiets, zodat je ze kunt omwisselen.

5. Wat wil je kunnen met de fiets?

Een elektrische fiets koop je met een bepaald doel. Wil je een elektrische fiets waarmee je ook bergtochten kunt maken, dan heb je een heel ander model nodig dan wanneer je af en toe een tochtje maakt over het platteland. Ga je rondreizen door Europa met de fiets op de fietsendrager, dan stel je ook hogere eisen aan je fiets. Kijk dus eerst wat je fiets eigenlijk moet kunnen. Wil je ook vrij kunnen fietsen zonder trapondersteuning? Kies dan voor een lichtgewicht model, want een elektrische fiets kan vrij zwaar zijn.

Een elektrische fiets aanschaffen is niet zo gemakkelijk. Je vindt overal een groot aanbod, maar hoe weet je welke fiets bij jou past? Toch kun je door goed op te letten wel ontdekken welke soort fiets het beste is voor jouw situatie. Of je nu een fanatieke fietsbergbeklimmer bent of liever wat rustiger aan doet: er is altijd een geschikte elektrische fiets voor jou.

Related Articles