You are here: Home » Gezond » Winterdip: 7 effectieve tips om ‘m tegen te gaan!

Winterdip: 7 effectieve tips om ‘m tegen te gaan!

door Jaro
winterdip-blogo

De winters in Nederland zijn grauw en koud. Veel mensen krijgen in de wintermaanden last van een winterdip, oftewel winterdepressie. Het gebrek aan zonlicht en de korte dagen zorgen voor minder energie en mensen zitten minder lekker in hun vel. Waar je in de zomer heerlijk opstaat gaat dat in de winter een stuk lastiger. Je wilt het liefst voor altijd onder een dekentje blijven liggen. Heb jij ook weleens last van een winterdip? En weet je nog goed wat te doen tegen een winterdip? Wij hebben een aantal winterdip tips op een rijtje gezet!

1 Breng tijd in de buitenlucht door

Hoewel je waarschijnlijk geneigd bent om de hele dag binnen te zitten, is het beter om geregeld naar buiten te gaan. Dit klinkt allesbehalve aantrekkelijk met het koude weer, maar het zorgt er wel voor dat je je beter gaat voelen. Een tekort aan vitamine D heeft namelijk verband met een winterdip. Vitamine D vind je terug in zonlicht, dus is het even helder buiten? Trek dan je jas aan en maak een ommetje!

2 Blijf in beweging

Een van de meest effectieve tips tegen winterdepressie: beweeg! In de zomer is het makkelijk om voldoende te bewegen. Even een ommetje in de zon of lekker op de fiets naar het werk. ’s Winters zit dat wel even anders. Toch is het belangrijk om voldoende te bewegen. Dit is niet alleen gezond, maar je gaat je er gegarandeerd gelukkiger door voelen.

3 Schaf een daglichtlamp aan

Als je echt veel last hebt van een winterdepressie, dan kun je deze voorkomen door een daglichtlamp aan te schaffen. Hiermee houd je als het ware je lichaam voor de gek. Deze lamp bootst – zoals de naam al doet vermoeden – daglicht na. Ga hier elke dag een paar uur voor zitten en je zult minder last hebben van het depressieve gevoel. Ook zijn er mensen die naar de zonnebank gaan om van hun winterdip af te komen. Dit kan ook helpen, maar dit heeft niet bij iedereen even veel effect.

4 Eet gezond

Als je in een dipje zit, dan is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Een belangrijk onderdeel daarvan is gezond eten. Eet vooral veel groente en fruit, om de juiste vitamines binnen te krijgen. Vermijd suikers en (onverzadigde) vetten. Deze zullen zorgen voor ups en downs gedurende de dag.

5 Ontspan

Een winterdip kan in combinatie met stress in rap tempo verergeren. Voel je dat je last hebt van een winterse depressie? Dan is het verstandig om even wat meer te ontspannen. Doe bijvoorbeeld aan yoga, of leer om ademhalingsoefeningen te doen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te slapen.

6 Vitaminesupplementen

Zoals we eerder schreven is het gebrek aan vitamine D een van de oorzaken van een winterdip. Deze vitamine D kun je ook binnenkrijgen door bepaalde voedingsmiddelen tot je te nemen of door middel van supplementen. Naast vitamine D, raden we je ook aan om vitamine C extra bij te slikken als je last hebt van een winterdip.

7 Sint-janskruid thee

Een andere tips tegen een winterdip: Sint-janskruid. Dit kruid zorgt er namelijk voor dat je je gelukkiger gaat voelen. Het werkt niet direct, maar wanneer je meerdere weken elke dat een paar kopjes Sint-janskruid thee drinkt, dan zul je echt verschil merken. Dit is als het ware een antidepressiva, maar dan in een milde vorm. Overleg wel eventjes met je huisarts voordat je Sint-janskruid gaat gebruiken.

Heb jij weleens last van een winterdepressie? Zo ja, wat helpt goed bij jou? Laat het ons weten in de reacties

Related Articles