You are here: Home » Business » Concentratieproblemen oplossen: zo doe je dat!

Concentratieproblemen oplossen: zo doe je dat!

door Annerieke
concentratieproblemen oplossen

Herken jij dat ook? Dat je bepaalde taken privé of voor je werk moet uitvoeren, maar je er niet op kunt concentreren? Waarschijnlijk wel, want veel mensen hebben tegenwoordig moeite zich te concentreren op een bepaalde taak. De hele dag door zijn er (te)veel zaken die aandacht vragen, dat zorgt voor versnippering van je concentratie. Hoe kun je dit oplossen?

Symptomen van concentratieproblemen

Concentratie problemen uiten zich op verschillende manieren. Zo kun je moeilijk je aandacht houden bij een bepaalde taak of moeite hebben met overzicht houden en ordenen. Ook kun je snel afgeleid zijn van waar je mee bezig bent, of kun je vergeetachtig en chaotisch zijn. Concentratieproblemen kunnen soms fysieke oorzaken hebben. Hierbij valt te denken aan ADHD, medicijnen, je leeftijd of verslechterde doorbloeding van het hersenweefsel. Maar vaker worden concentratie problemen veroorzaakt door stress. Het Effectieve Werken biedt een cursus time management waarmee je voornamelijk deze laatste oorzaak kunt aanpakken. Hieronder beschrijven we enkele handige tips.

Verminder de afleiding door social media en mail

Vooral mail en social media slokken een groot gedeelte van onze tijd op. De constante meldingen van nieuwe berichten maken het moeilijk om je goed te kunnen concentreren op een bepaalde taak. Want hoewel het niet veel aandacht lijkt te vragen even te reageren op een berichtje of mail, moeten je hersenen toch veel schakelen van onderwerp. Verwijder bijvoorbeeld eens voor een bepaalde tijd WhatsApp, mailapps en social media apps van je smartphone. Al eerder gaven we andere handige tips voor minder afleiding online.

Zoek een nieuwe uitdaging

Natuurlijk zijn er zowel privé als in je werk dingen die je niet graag doet, maar die wel moeten gebeuren. Maar merk je dat je je op veel taken echt niet meer kunt concentreren? Dan doe je vaak dingen die voor jou niet meer waardevol zijn. Vraag jezelf af waarin je jezelf echt zou willen verdiepen. Bijvoorbeeld een uitdaging of project, iets waarmee je echt aan de slag wil. Wat je kiest maakt niet zoveel uit, zolang het maar iets is dat verdieping, studie en langdurige concentratie vraagt.

Kies een andere werkplek

Concentratieproblemen worden vaak veroorzaakt door de plaats waar mensen zich bevinden. Vooral een bekend probleem voor zelfstandig ondernemers, die vanuit huis werken. Hier worden ze namelijk constant afgeleid door huishoudelijke taken en privézaken. Niet voor niets dat bekende schrijvers een specifieke prikkelvrije ruimte hebben om met volle focus en concentratie te werken. Kies dus een plaats waar jij je op je gemak voelt, en waar je ongestoord kunt werken. Het liefst met een minimum aan afleiding, en waar je zelf het prikkelniveau kunt bepalen.

Verdeel je tijd in blokken

Er zijn diverse filosofieën die kunnen helpen bij concentratieproblemen. Zo kun je ‘kloosterlijk leven’ waarbij je je geheel toelegt op een bepaalde taak en je afsluit van de buitenwereld. In het dagelijkse leven is dit moeilijk toe te passen. Een meer praktische filosofie is de zogenaamde ritmische filosofie. Hierbij baken je duidelijk een dagelijks of wekelijks terugkerend tijdsblok in voor echt geconcentreerd werken. Tijdens dit blok van minimaal drie uur ban je alle afleidingen uit. Voor de grootste effectiviteit, kies je voor een moment in de ochtend, omdat je dan het meest helder bent.

Ga ook eens in de ‘uit-stand’

Voor onze brein is niets doen net zo belangrijk als mineralen en vitamines. Om je diep te concentreren op taken, is het erg nuttig om daar tegenover zogenaamde ‘dode’ tijd te stellen. Dit kun je op diverse manieren doen. Sluit je bijvoorbeeld na je werk, ook helemaal af van alles dat met werk te maken heeft. Denk niet meer na over alle taken die je nog moet uitvoeren, en kijk na het avondeten niet meer naar je mail. Om je geest tot rust te brengen is het extra goed om naar buiten te gaan, de natuur in.

Heb jij nog meer tips om concentratieproblemen op te lossen? Deel ze dan hieronder!

Related Articles