You are here: Home » Wonen » Zelf een PVC vloer leggen? Lees deze handige tips

Zelf een PVC vloer leggen? Lees deze handige tips

door danny
Zelf een PVC vloer leggen Lees deze handige tips

Een PVC vloer is niet voor niets zo populair. De vloersoort is onderhoudsvriendelijk, vochtbestendig, verkrijgbaar in diverse stijlen en bovendien gemakkelijk zelf te leggen. Je hoeft geen professional in te schakelen om te genieten van een mooie vloer! Ben jij van plan om binnenkort zelf een PVC vloer te leggen? Dan komen de onderstaande tips goed van pas.

Soorten PVC vloeren

Er zijn een aantal soorten PVC vloeren verkrijgbaar. Zo heb je zelfklevende PVC vloeren die je op de ondergrond plakt. Daarnaast zijn er PVC vloeren die op de ondergrond verlijmd moeten worden en waarbij de stroken niet zijn voorzien van zo’n zelfklevende laag. Deze vloersoort wordt vaak aangelegd door professionals. Tot slot heb je nog het populairste soort: PVC met kliksysteem. Click PVC is heel gemakkelijk zelf te plaatsen. We raden je dan ook aan om voor dit soort te kiezen als je zelf aan de slag gaat.

Tip 1. Laat de PVC stroken acclimatiseren

Hoewel een PVC vloer niet zo gevoelig is voor temperatuurschommelingen of vocht, is het toch beter om de stroken eerst te laten acclimatiseren in de ruimte. Laat de pakken met PVC ongeveer 48 uur geopend in de juiste kamer liggen voordat je het gaat leggen. Zo kan het materiaal wennen aan de kamertemperatuur en ben je verzekerd van een strak resultaat.

Tip 2. Houd rekening met snijverlies

Je kunt gemakkelijk berekenen hoeveel PVC stroken je nodig hebt voor een kamer, maar vergeet hierbij niet om rekening te houden met snijverlies. Door het bijsnijden en zagen van de stroken zal je ongeveer 5% verliezen. Koop daarom altijd meer dan je daadwerkelijk nodig hebt.

Houd rekening met snijverlies

Tip 3. Combineer stroken uit verschillende pakken

Het kan gebeuren dat er een klein kleurverschil zit tussen de stroken uit verschillende pakken. Om te voorkomen dat je dit terugziet in het eindresultaat, raden we aan om de stroken uit diverse verpakkingen met elkaar te mixen.

Tip 4. Begin in de hoek van de kamer

Begin altijd met leggen in de hoek van de kamer en dus niet in het midden. Zo kun je een mooi legpatroon creëren en beperk je het snijverlies.

Tip 5. Gebruik een zachte hamer en houtblokje

PVC met een kliksysteem kun je heel gemakkelijk in elkaar klikken. Houd de PVC strook of tegel een beetje schuin, plaats het tegen elkaar en leg het vervolgens plat. Maak de stroken goed aan elkaar vast door er voorzichtig tegenaan te tikken met een zachte hamer en een houtblokje ertussen.

Related Articles