You are here: Home » Baby & Kids » Tips voor het besparen van brandstofkosten

Tips voor het besparen van brandstofkosten

door Marieke
Besparen op brandstofkosten; zo doe je dat!

Naar school, naar de sportclub, muziekles, zwemles, naar paardrijden; jij als moeder kan het er maar druk mee hebben om je kind overal naartoe te brengen. Je voelt je soms net een taxichauffeur. Helaas zijn de brandstofprijzen een tijdje geleden over de grens van € 2,00 gegaan, en niet zo’n klein beetje ook. Autorijden is daarmee een stuk duurder geworden en daarmee ook het sport- en verenigingsleven van je kinderen. Daarom delen wij in dit artikel hoe je kunt besparen op de brandstofkosten.

Accijnsverlaging

“Het kabinet heeft besloten om de accijns voor ongelode benzine, diesel en LPG/LNG van 1 april tot en met 31 december 2022 te verlagen. Het gaat om een verlaging van 17,3 cent (benzine), 11,1 cent (diesel) en 4,1 cent (LPG/LNG) per liter.” Dat was wel een heel fijn bericht van het kabinet. Maar dan nog steeds is de prijs voor een litertje benzine meer dan € 2,00. Nu de brandstofprijzen zo hoog zijn, willen we allemaal wel weten hoe je hierop kunt besparen.

Inkoppertje; pak de fiets of ga te voet

Wij beseffen het, het is echt een inkoppertje. Het is echter wel de meest effectieve manier om te besparen op brandstofkosten. Is het echt nodig om je kind met de auto naar school of naar de sport te brengen, of kan dat ook makkelijk te voet of met de fiets. En vaak is de fiets pakken even een nieuwe gewoonte dat in je systeem moet komen.

Clusteren

Zit er vlakbij de school of bijvoorbeeld de sportclub van je kinderen een supermarkt? Moet je een brief posten en kom je onderweg een brievenbus tegen? Probeer zoveel mogelijk te clusteren. Haal je boodschappen nadat je je kind op school hebt gebracht als de supermarkt daar toch in de buurt zit. Clusteren scheelt aanzienlijk veel tijd en brandstofkosten.

Samen rijden

Waarom zou je allemaal apart naar school of de zwemles rijden als je kinderen ook met elkaar mee kunnen rijden. Ga daarom na welke kinderen er bij jou in de buurt wonen en die op dezelfde school of vereniging zitten. Spreek als ouders wie wanneer per toerbeurt rijdt. Met elkaar meerijden scheelt enorm veel brandstofkosten, maar ook nog eens ontzettend veel tijd.

Pak de goedkoopste tankstation

Als je in een stad woont, dan heb je vaak de keuze uit meerdere tankstations bij jou in de buurt. Je kunt op je telefoon een speciale app installeren die laat zien welke tankstation welke prijs hanteert. Kijk voordat je gaat tanken in deze app en ga op zoek naar de goedkoopste tankstation. Tank bij voorkeur niet langs de snelweg, deze tankstations hanteren de hoogste prijzen. Het kan zelfs lonen om even de snelweg af te gaan om daar vlakbij in een dorp goedkoper te tanken. Een onbemande tankstation is doorgaans goedkoper dan een bemande tankstation.

Speciale kortingsdagen

Er zijn tankstations die op een bepaalde dag in de week extra korting geeft. Ook wanneer je tank nog niet helemaal leeg is, kan het handig zijn om op die dag de tank alvast weer helemaal vol te gooien.

Bandenspanning

Check eens in de maand eens je bandenspanning. De juiste bandenspanning bespaart brandstof. Bij veel tankstations kun je de bandenspanning checken en vaak ook oppompen (al dan niet tegen een kleine vergoeding).

Rijstijl

Schakel zo vroeg mogelijk door naar een hogere versnelling. Daarnaast is het van belang dat je zoveel mogelijk met een constante snelheid rijdt. Cruise control kan je daarbij helpen als je dat hebt. Een zuinigere rijstijl bespaart brandstofkosten. Ook op de snelweg kun je ontzettend makkelijk besparen op je brandstofkosten door 100 km/u te rijden in plaats van 130 km/u. Een start-stopsysteem zorgt ervoor dat de motor automatisch uitgaat als de auto stil staat, bijvoorbeeld bij een stoplicht.  

Lees ook: Motorrijden met je kind in een zijspan: mag dat?

Related Articles