You are here: Home » Life Style » Een boot kopen? Hier moet je op letten!

Een boot kopen? Hier moet je op letten!

door Constance
sloep

Het kopen van een boot, is net als het kopen van een huis of een auto, voor de meesten onder ons geen dagelijkse kost. Maar waar moet je opletten als je een sloep gaat aanschaffen.

sloep

Wat is nu echt belangrijk en welke accessoires zijn nuttig en welke zijn leuk voor de heb? Wil je een nieuwe boot, of voldoet een model van het vorig jaar of occasion?

En wat voor boot wil je kopen? Een sportieve zeilboot, een stoere rib (ofwel rubberboot), een speedboot à la James Bond of de populaire sloep?

Kopen van een sloep

De sloep is sinds jaar en dag niet meer weg te denken op de plassen & rivieren en in de (Amsterdamse) grachten. En denk je aan Friesland in combinatie met een sloep dan kom je al gauw uit bij de Nederlandse botenbouwer Antaris. Wil je een Antaris sloep kopen? Alle Antaris sloepen worden in Nederland ontworpen én gebouwd en een Antaris sloep is een stijlvolle sloep, maar wel voorzien van alle hedendaagse technologie. 

Wist je dat er een verschil zit tussen een sloep en een tendersloep? Waar een sloep een ‘klassieke’ uitstraling heeft, is een tendersloep sportiever. Zij hebben nog steeds de uitstraling en het comfort van een traditionele sloep, maar ze hebben aan de achterkant een zwemplateau zodat je gemakkelijk in de boot kan stappen na een verfrissende zwempartij, en dat is met de huidige Nederlandse zomers geen overbodige luxe.

Wel of geen kajuit?

Je moet je verder afvragen waar je je sloep voor wilt gaan gebruiken. Vind je het heerlijk om een middag of avond lekker te gaan varen, met een groep vrienden of familie, onder het genot van een goed gesprek en een lekker glas wijn? Dan is voldoet een sloep zonder kajuit. Natuurlijk kan je kiezen voor allerlei verschillende opties, zoals een koellade (ideaal voor een heerlijk glas gekoelde rosé), een klein kookgedeelte, een toilet en een 2-persoonszonnebed met luifel.

Wil je een weekend of midweek op het water vertoeven, dan voldoet een sloep met een zonnebed niet meer. Dan is een sloep met een kajuit veel beter geschikt. In de kajuit zit een zgn. rondzit (een bank met een tafel in het midden) en in een handomdraai maak je hiervan een groot 2-persoonsbed. In de kajuit zit een klein keukentje, incl. koelkast, oven en kookplaat en een douche met toilet.

En elke sloep kan je aanpassen naar jouw smaak én portemonnee. Zo kan je kiezen uit diverse motoren, teakhout rondom, een zwemtrap met zwemplateau. En als je milieubewust bent ga je natuurlijk voor de elektrische versie.

Kajuitsloep

Onderhoud van een sloep

Een retro houten sloep is natuurlijk prachtig maar het onderhoud is een stuk minder fraai. Daarom wordt vaak gekozen voor polyester. Het voordeel van een polyester sloep is dat polyester sterk is én onderhoudsarm.

Ga je voor nieuw of 2e hands?

Het is een beetje een duivels dilemma want aan beiden zitten nadelen. Kies je voor een nieuwe sloep dan kan je deze helemaal zelf samenstellen, je krijgt garantie en service van de botenbouwer. Het nadeel is dat een nieuwe sloep duurder is en de waarde van een sloep daalt, net als bij een auto.

De voordelen van een 2e hands sloep is allereerst de prijs en je hebt veel keuze in modellen en merken. Een nadeel is dat je, zeker bij een ouder model, meer onderhoud hebt. Je hebt vaak geen garantie meer en moet je ook rekening houden met gebreken.

Elektrische of diesel motor

Misschien heb je nooit nagedacht over een elektrische sloep maar dit type sloep is behoorlijk in opkomst. En ondanks het feit dat een e-sloep duurder in aanschaf is, is het varen daarna goedkoper dan met een diesel motor. Verder is een e-sloep ook veel stiller en je vaart heel milieubewust. In Amsterdam mag je vanaf 2020 alleen nog met een elektrische sloep door de gracht. Maar wil je grote stukken gaan varen dan is een diesel motor handiger aangezien je met een accu minder lang varen en het opladen gemiddeld zo’n 8 tot 10 uur duurt.

Wil je gaan varen met (kleine) kinderen?

Als je baby of peuter overdag nog slaapt, dan is het beter om een sloep met een kajuit te kopen. Of anders een zonnekap of grote parasol te gebruiken. Laat je kinderen altijd een zwemvest dragen, en neem een sloep met diepe kuip want daardoor is het moeilijker voor hen om uit de kuip te komen en in het water te vallen.

Een buitenboord- of binnenboordmotor

Een buitenboordmotor is de voordeligste optie, waarbij je ook meer pk’s krijgt. Je kan gemakkelijk sturen en als er iets in je schroef vastzit, is dit gemakkelijk los te krijgen. Het nadeel van een buitenboordmotor is dat zijn zeer lawaaiig zijn, gemakkelijker gestolen kunnen worden en dat je vaker moet tanken.

Een binnenboordmotor heeft als voordeel dat deze motor zuiniger in gebruik is en stiller. De motor zit in het midden van de boot, en hierdoor is de sloep stabieler. Bij een motorstoring kan je niet gemakkelijk een schroefverstoring verhelpen, mede doordat de motor en boot kunnen niet worden losgekoppeld. En ook de aanschafprijs ligt aanmerkelijk hoger.

Tips & trics

  • houdt rekening met je ligplaats. Woon je 100 km. van de haven af, bedenk dan wel dat je minder snel zal gaan varen, dan als je sloep op 5 fietsminuten ligt.
  • word je occassion bij jou in de buurt, in jouw jachthaven, gratis afgeleverd? Of moet je het vervoer en de trailer betalen.
  • Neem bij het maken van een proefvaart iemand met ervaring mee, zeker als jezelf nog geen enkele vaarervaring hebt.

Related Articles