You are here: Home » Baby & Kids » De lekkerste pannenkoekenvariaties maak je zelf

De lekkerste pannenkoekenvariaties maak je zelf

door Marieke
De lekkerste pannenkoekenvariaties maak je zelf

Pannenkoeken blijven toch wel favoriet bij veel kinderen. Als je ze vraagt wat ze willen eten is het wel pizza, patat of pannenkoeken. En anders is het wel pasta, poffertjes of pancakes. Als het maar met een P begint, zo lijkt het wel. Maar oké, pannenkoeken zijn ook ontzettend lekker, daar weten we als volwassenen ook wel over mee te praten. Je kunt naturel pannenkoeken bakken volgens grootmoeders recept, maar er zijn ook talloze variaties te bedenken. Het is zelfs mogelijk om groentepannenkoeken te maken, zo krijgen kinderen die in een fase zitten dat ze geen groenten meer willen eten, toch de nodige vitamientjes binnen. Er zijn tientallen, zo niet honderden pannenkoekenvariaties te bedenken. In dit artikel geven wij je een aantal recepten als variatie op de ‘gewone’ pannenkoek.

Basisrecept

  • 4 eieren
  • 500 gr bloem
  • 100 ml melk
  • snufje zout

Doe de eieren in een kom en mix ze op hoge stand luchtig. Voeg beetje bij beetje de melk toe terwijl je rustig doorgaat met mixen. Voeg vervolgens al mixende de bloem toe totdat je een luchtig beslag krijgt. Vergeet geen snufje zout toe te voegen.

Verhit een klontje boter in een pannenkoekenpan. Als de pan goed warm is, schep je er met een soeplepel een lepel beslag in de pan. Verdeel het beslag goed over de bodem. Als het oppervlak droog is, dan draai je met een spatel de pannenkoek om en laat je ook die kant even bakken totdat het er mooi goudbruin uit ziet.

Bak zo de ene na de andere pannenkoek, totdat de beslagkom leeg is. Eet smakelijk!

Variatie 1: met wortel, bloemkool of broccoli

Een van de pannenkoekenvariaties is de pannenkoek met groenten. Wil je een pannenkoek met wortel? Schil een paar wortels en rasp deze. Voeg het toe aan het basisbeslag en meng het goed door elkaar. Bak de pannenkoeken zoals je gewend bent.

Ook kun je bloemkool of broccoli toevoegen aan het basisbeslag. Kook dan eerst de groente en pureer het. De groentepuree roer je goed door het beslag. Zo zit de pannenkoek boordevol groente zonder dat je kindje het door heeft.

Variatie 2: kwarkpannenkoeken (zonder bloem)

Wil je pannenkoeken bakken zonder daar bloem bij te gebruiken? Ook dat kan.

  • 4 eieren
  • 120 ml melk
  • 3 eetlepels kwark
  • 2 pakjes vanillepudding
  • Snufje zout
  • Olie om pannenkoeken te bakken

Mix alle ingrediënten goed door elkaar tot een luchtig beslag en bak de pannenkoeken zoals je gewend bent.

Variatie 3: Pannenkoeken zonder melk

Liever geen melk? Vervang de melk bijvoorbeeld door sojamelk of havermelk. Wat velen niet weten is dat je het melk ook kunt vervangen door simpelweg water te gebruiken. Of door verse sinaasappelsap voor extra vitamines, of door appelsap voor een frist zoetzure smaak.

Nog een tip: Voor chocoladepannenkoeken kun je gewone melk ook vervangen door chocolademelk.

Variatie 4: Pannenkoeken zonder ei

Pannenkoeken bak je doorgaans met ei. Maar wist je dat je helemaal geen ei hoeft te gebruiken om de lekkerste pannenkoeken te bakken?

  • 200 gram bloem
  • 2 eetlepeltjes bakpoeder
  • snufje zout
  • 400 ml. (plantaardige) melk
  • olie of boter om in te bakken

Meng de bloem en bakpoeder door elkaar. Mix de melk erbij totdat er geen klontjes meer zijn. Bak de pannenkoeken zoals je gewend bent.

Lees ook:  Groenten verstoppen in het eten van je kindje; 8 ideeën

Talloze andere pannenkoekenvariaties

Ga je naar een pannenkoekenrestaurant, dan heb je vaak de keuze uit wel 100 soorten pannenkoeken. Naturel, met zoete ingrediënten, met hartige ingrediënten, en zelfs specialiteiten. Dat kun je ook thuis. Heb je even geen inspiratie, ga dan eens op zoek naar een menukaart en haal daar je inspiratie vandaan. Hieronder zullen wij je nog een paar ideeën geven:

Zoet

  1. Banketbakkersroom en aardbeien
  2. Kruimels kandijkoek, monchouroom of mascarponeroom en kersenvlaaivulling
  3. Appel, rozijnen, kaneelsuiker en banketbakkersroom
  4. Roomijs met stroopwafelstukjes, karamelsaus, karamelblokjes en slagroom
  5. Witte chocolademousse en frambozen
  6. Vanilleijs met warme chocoladesaus en slagroom
  7. Marshmallows en chocoladesaus

Hartig:

  1. Ham, kaas en ananas
  2. Brie, walnoten en honing
  3. Basilicum, pesto, mozzarella, tomaat
  4. Spinazie, zalm en kruidenkaas
  5. Rundergehakt, ui, maïskorrels, paprika, Mexicaanse kruiden, salsasaus, cheddarkaas en tortillachips
  6. Shoarma pannenkoek met Paprika, ui, sla en knoflooksaus
  7. Stukjes kip, satésaus, atjar, gebakken uitjes en kroepoek

Welke pannenkoekenvariaties vind jij het lekkerst?

Lees ook: Stokbroodje pulled chicken met sla en pittige saus
Lees ook: Op zoek naar vegetarische recepten?

Related Articles