You are here: Home » Gezond » 7 gezondheidsvoordelen van tennissen!

7 gezondheidsvoordelen van tennissen!

door Jaro
tennis-gezond-blogo

Tennis is vandaag de dag een van de populairste sporten in Nederland, en tennissen is gezond!  Sporten is natuurlijk nooit ongezond, maar wat zijn nu de specifieke gezondheidsvoordelen van tennis? Waarom is tennis zo gezond? Wij hebben ze op een rijtje gezet!

Tennissen is gezond!

Tennis is een sport waarbij je meerdere spiergroepen traint. Je kunt het heerlijk in de buitenlucht doen en het is ook nog eens hartstikke gezellig. Wat maakt tennis nu zo gezond?

1 Tennis zorgt voor sterke botten

Zwakke botten en botontkalking zijn problemen die geregeld voorkomen op oudere leeftijd. Tennis is een sport waarmee je de botten belast, waardoor je de botten versterkt en botontkalking tegen gaat. Hierbij hebben we het niet alleen over de botten in je armen, maar ook de botten in je benen en in de romp. Kortom, je krijgt dus sterkere botten wanneer je geregeld een balletje slaat.

2 Je verbrandt er veel calorieën mee

Eén van de redenen waarom mensen sporten is omdat ze wat willen afvallen. Laat tennis daar nu uitermate geschikt voor zijn. Waarom denk je dat de meeste tennissers slank gebouwd zijn. Met tennis verbrandt je relatief veel calorieën. Zo verbrand je al gauw tussen de 400 en 500 kilocalorieën per uur. Een gemiddelde damespartij duurt zo’n anderhalf uur en een mannenpartij kan zo 3 a 4 uur duren. Reken je winst maar uit!

3 Goed voor je conditie!

Naast het verbranden van calorieën, is tennis ook nog eens goed voor je conditie. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat het spelen van tennis een positieve invloed heeft op je uithoudingsvermogen. Omdat je op de tennisbaan voor lange tijd in beweging bent, bouw je conditie op, zonder dat je het door hebt. Dit komt door het bewegen in intervallen. Ook mooi meegenomen natuurlijk!

tennis-gezondheidsvoordelen-blogo

4 Goede motoriek

Tennis is dé sport om je motoriek te verbeteren. Je hand-oog coördinatie zal gegarandeerd verbeteren. Je moet namelijk ballen opgooien, ballen slaan en de bal blijven volgen met je ogen. Daarnaast moet je ook nog op je voetenwerk letten. Tennis is dus best een technische sport en is dus erg bevorderlijk voor je coördinatievermogen.

5 Spiergroei

Hoewel je met tennis veel je (rechter) arm gebruikt, zie je weinig tennissers met grote spierballen. Een grote biceps zul je van tennis niet krijgen. Wel zullen je beenspieren sterker worden. Als tennisser moet je geregeld strekken, springen en natuurlijk sprintjes trekken. Daarnaast haal je als tennisser vaak kracht uit je benen. Het is dus ook wel fijn om sterke benen te hebben. Zo kun je nog hardere ballen slaan.

6 Helpt tegen hart- en vaatziekten

Tennis zorgt, zoals veel andere sporten, voor een verbetert cholesterolgehalte in het bloed. Daarnaast blijf je als tennisser op gewicht en zul je niet zo snel last hebben van een hoge bloeddruk. Hiermee verklein je de kans op hart- en vaatziekten. Het is zelfs zo erg dat je als tennisser zo’n 55% minder kans hebt op hart- en vaataandoeningen dan iemand die niet tennist.

7 Je wordt ouder!

Als laatste gezondheidsvoordeel: je leeft langer. Echt waar! Dit geldt overigens niet alleen voor tennis, maar voor alle racketsporten. Een onderzoek van de universiteit van Oxfordtoonde dit aan. Zo zou het overlijdensrisico van mensen die een racketsport doen zo’n 47% lager zijn. Volgens de onderzoekers komt dit niet alleen door het fysieke aspect van racketsporten. Racketsporten zijn namelijk ook erg belangrijk voor de mentale gezondheid. Zo zijn deze sporten erg sociaal en werken ze stress verlagend.

Zo, tennissen is gezond, dat mag duidelijk zijn! Speel jij tennis? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Related Articles