You are here: Home » Baby & Kids » 3 tips om een kinderopvang te kiezen

3 tips om een kinderopvang te kiezen

door Annerieke
tips kinderopvang kiezen

Word je vader of moeder? Gefeliciteerd! Een spannende tijd, waarin je goed kunt voorbereiden op de komst van de kleine. Veel ouders leven tijdens een zwangerschap erg naar de bevalling en de eerste tijd daarna toe. Maar er zijn ook zaken die wat verder in de toekomst liggen, waar je wel alvast over na moet denken. Willen jullie bijvoorbeeld allebei daarna (weer) gaan werken? Dan is het goed om je tijdig op kinderopvang te oriënteren. In bepaalde delen van het land is er namelijk een tekort aan kinderopvangplekken. Het is dus soms zaak je (nog ongeboren) zoon of dochter op tijd in te schrijven bij een kinderdagverblijf. Maar waar moet je allemaal op letten bij de keuze voor een bepaalde kinderopvang?

Let op de omgeving en de medewerkers

Allereerst is het belangrijk dat zowel jij als je kind je thuis en welkom voelen bij een kinderopvang. Het is best een grote stap om de zorg voor je kind een of meerdere dagen of dagdelen uit handen te geven. Daarom is het belangrijk een schone, veilige en vertrouwde plek voor je kleine te zoeken. Kinderopvang Kideo besteedt hier veel aandacht aan en is echt een verlengstuk van thuis. De kinderdagverblijven hebben een huiselijke sfeer, waardoor je kleine zich er echt thuis en op zijn of haar gemak zal voelen. Hierbij speelt niet alleen een veilige en uitdagende omgeving een rol, maar ook de medewerkers. Vraag daarom welke opleiding de pedagogisch medewerkers hebben en kijk hoe hun contact met jou als ouder is.

Hoe zijn de groepen ingedeeld en hoe groot zijn de groepen?

Kinderdagverblijven hanteren vaak verschillende indelingen van groepen. Soms zitten er in een groep kinderen van de leeftijd van start (vaak ongeveer twee maanden oud) tot vier jaar. Dit wordt ook wel een verticale indeling genoemd. Dit heeft als voordelen dat de groepen en begeleiders gelijk blijven gedurende de jaren (uitstroom naar basisschool nagelaten), en dat de jongere kinderen van de oudere kunnen leren. Soms worden er horizontale groepen gehanteerd. Hierbij zijn de kinderen ingedeeld naar leeftijd. De voordelen hiervan zijn dat er meer leeftijdsgerichte activiteiten kunnen worden uitgevoerd en dat de kleinere kinderen niet snel onder de voet worden gelopen. Beide varianten hebben zowel voor- als nadelen, dus het hangt van jezelf af wat de voorkeur heeft.

Kinderen hebben bij een kinderdagverblijf een stamgroep. Dit is een vaste groep kinderen met een vaste groepsruimte. De grootte van de stamgroep hangt af van de leeftijd van de kinderen. Wettelijk is vastgelegd hoe groot de stamgroep mag zijn, en wat de ratio is tussen de beroepskrachten en kinderen. Een kinderdagverblijf mag deze regels niet overschrijden, maar kan er natuurlijk wel voor kiezen kleinere groepen te hanteren.

Speciale wensen op het gebied van voeding?

Baby’s krijgen de eerste maanden enkel de fles. Maar na ongeveer driekwart jaar zal gewone voeding al veel belangrijker zijn geworden. Gezonde en voedzame voeding is erg belangrijk, zeker voor kinderen in de groei. De meeste kinderdagverblijven bieden ’s ochtends fruit aan, tussen de middag een boterham en in de middag nog een tussendoortje. Heb je speciale wensen als het aankomt op voeding? Bijvoorbeeld omdat je graag hebt dat je kind een warme lunch eet? Of omdat je zelf biologisch eet, en ook graag wilt dat dit het geval is voor de voeding die je kind bij de opvang krijgt? Let dan bij de oriëntatie goed op welke voeding wordt aangeboden, en informeer of er plannen zijn om dit te wijzigen.

Related Articles