You are here: Home » Lifestyle » 7 zaken om te checken bij de aanschaf van een tweedehands auto

7 zaken om te checken bij de aanschaf van een tweedehands auto

door danny
7 zaken om te checken bij de aanschaf van een tweedehands auto

Wanneer het tijd wordt om een (nieuwe) auto aan te schaffen, kiezen vrij veel mensen voor een tweedehands auto. Hoewel de kans op achterstallig onderhoud daarbij aanwezig is, bespaar je er in ieder geval het geld mee dat je min of meer weggooit door de waardedaling die een gloednieuwe auto doormaakt wanneer je ermee het terrein van dealer af rijdt. Wil je meer zekerheid, dan kun je voor een goede auto occasion het beste terecht bij een dealer. Ben je van plan een tweedehands auto van een particulier te kopen? Check dan in ieder geval de volgende zeven zaken goed.

Identificatie en kentekenbewijs

Vraag de verkoper van de auto om het kentekenbewijs én diens identificatie. Zo kun je vergelijken of de gegevens overeenkomen. Is dat niet het geval, dan bestaat de kans dat je te maken hebt met een gestolen auto.

Chassisnummer

Als je toch het kentekenbewijs getoond krijgt, kijk dan ook naar het chassisnummer of voertuigidentificatienummer (VIN). Vergelijk dit met het nummer dat terug te vinden moet zijn in de auto. Je vindt het achter de voorruit of onder de motorkap. Komt dit niet overeen of is het chassisnummer zelfs helemaal niet meer zichtbaar? Ga er dan maar van uit dat dit een gestolen auto is.

Nationale Autopas

Vraag de verkoper van de tweedehands auto ook om de Nationale Autopas (NAP) van de auto. Met behulp hiervan kun je controleren of de kilometerstand wel klopt. Als de verkoper je de NAP niet kan laten zien, moet je rekening houden met de kans dat de teller is teruggedraaid.

Naden motorkap, achterklep en deuren

Naden motorkap, achterklep en deuren

Als je een rondje om de auto maakt, kijk dan bij het openen van deuren en kleppen ook naar de naden. Deze moeten recht lopen. Als je ziet dat dit niet het geval is, dan kan dat het gevolg zijn van het feit dat de auto in het verleden behoorlijke schade heeft opgelopen door een ongeval. Je kunt je dan afvragen welke schade je dan allemaal niet ziet maar wel aanwezig is.

Slijtage van de banden

Versleten banden zijn te vervangen, maar kijk vooral ook naar hóe de banden versleten zijn. Zijn ze niet gelijkmatig afgesloten? Dat kan betekenen dat de auto niet goed is uitgelijnd, wat relatief eenvoudig op te lossen is. Maar het kan ook betekenen dat er groter mechanisch probleem is dat je tot dure reparaties kan dwingen.

Koelvloeistof

Uiteraard kijk je bij het inspecteren van de auto onder motorkap om te zien of alles in orde is. Open daarbij ook het reservoir van de koelvloeistof. Kijk goed of er geen olie in de vloeistof drijft. Dit duidt er namelijk op dat er een lek in de motorpakking zit.

Open de motorklep nog een keer ná de proefrit

Je hebt onder de motorkap gekeken vóór de proefrit. Doe dit ook nog een keer nadat je een proefrit hebt gemaakt met de auto. Zie je dat er nu opeens vettigheid of druppels op het motorblok zitten? Dan is er sprake van een gebrek dat de verkoper heeft proberen te verbergen door het motorblok voor jouw komst schoon te maken.

Ben je op zoek naar een compacte SUV als auto voor het hele gezin? Kijk dan zeker ook eens naar Ford Kuga occasions. Dit zijn veilige, stevige auto’s met veel binnenruimte. Ideaal voor het gezin!

Related Articles