You are here: Home » Baby & Kids » Speelgoed schoonmaken; handige tips!

Speelgoed schoonmaken; handige tips!

door Marieke
Speelgoed schoonmaken; tips

Speelgoed is een bron van bacteriën. Met name baby’s en dreumesjes stoppen hun speelgoed nog graag in de mond. Of kinderen vergeten hun handen te wassen en zitten met hun vieze vingertjes aan het speelgoed. Daarom is het aan te raden om speelgoed met grote regelmaat schoon te maken. Speelgoed schoonmaken; als je de grote bak met Duplo of de hoeveelheid speelgoed in de speelgoedkast ziet, dan zakt de moed je in de schoenen. Hoe krijg je dit ooit gedaan. Moet makkelijker kunnen toch? In dit artikel geven wij een aantal tips hoe je op een makkelijke manier het speelgoed kan reinigen.

Hoe vaak moet je speelgoed reinigen?

Nee, wanneer het speelgoed een beetje vies is, is het niet meteen schadelijk voor de gezondheid. Een beetje viezigheid is echt niet erg, goed voor de weerstand zeggen we dan vaak. In de regel wordt aangeraden om speelgoed zo eens in de maand een keer schoon te maken. Als je ziet dat speelgoed echt vies is, dan is het verstandig om het meteen schoon te maken. Of wanneer een kindje het speelgoed in de mond heeft gestopt. Ook als het speelgoed mee naar buiten is genomen en het zit bijvoorbeeld helemaal onder het zand kan een schoonmaakbeurt geen onverstandig idee zijn. Of denk aan het moment wanneer je kind ziek is geweest. Dan kan het ook verstandig zijn dat het speelgoed waarmee is gespeeld even schoon te maken.

Lego, Duplo en andere bouwstenen

Voor het schoonmaken van bouwstenen zijn er twee makkelijke manieren. De eerste manier is in de wasmachine. Je gooit de steentjes in een kussensloop en knoopt deze stevig dicht. De kussensloop stop je in de wasmachine, je zet de wasmachine aan op 30 of 40 graden. Daarna kun je de stenen laten drogen aan de buitenlucht.

De tweede manier is door gebruik te maken van de vaatwasser. Vul een van de rekken met de stenen en zet de vaatwasser aan. Let wel even op de temperatuur van de vaatwasser. Zet deze iets kouder indien nodig, op zo’n 30 tot 40 graden. Daarna kun je de stenen nog even goed laten drogen aan de buitenlucht. Vaak komt plastic materiaal niet helemaal droog uit de vaatwasser.

Ander plastic speelgoed

Ook Playmobil en veel ander plastic speelgoed kun je op dezelfde manier schoonmaken. Gooi liever niet alles zomaar in de vaatwasser of wasmachine. Speelgoed op batterijen kunnen natuurlijk niet in de vaatwasser of wasmachine. Twijfel je of bepaald speelgoed in de wasmachine kan? Doe het dan liever met de hand. Maak dan een sopje met wat allesreiniger en maak met een vochtige doek het speelgoed schoon.

Houten speelgoed reinigen

Hout heeft van zichzelf al antibacteriële eigenschappen. Toch kan houten speelgoed natuurlijk wel vies worden. Houten speelgoed kun je het beste schoonmaken met een heel licht vochtige doek die je eerst een emmer met schoonmaakmiddel dompelt en vervolgens heel goed uitwringt.

Knuffels

Vee knuffels kunnen in de wasmachine, behalve wanneer de knuffel bijvoorbeeld een muziekdoosje bevat. Lees het wasetiket op de knuffel en volg deze instructies op. Wanneer een knuffel geen wasetiket bevat, dan kun je de knuffels in een kussensloop stoppen, goed dichtknopen, en daarna kun je de knuffels wassen op 30 graden. Je kunt de knuffels beter aan de lucht laten drogen en niet in de droger.

Schoonmaakmiddel

Er is ook schoonmaakmiddel verkrijgbaar speciaal voor speelgoed. Deze schoonmaakmiddelen zijn vaak vrij van allerlei schadelijke en chemische bestanddelen. Let hierop bij je keuze van het schoonmaakmiddel dat je gebruikt om speelgoed schoon te maken.

Lees ook: De 4-cadeautjesregel

Related Articles