You are here: Home » Lifestyle » Zo leef je duurzamer

Zo leef je duurzamer

door danny

Zonder moeite kun jij al een stuk duurzamer leven. Het vraagt om wat kleine aanpassingen in je leefstijl. Kleine veranderingen kunnen al een grote impact hebben op het milieu. Om je steentje bij te dragen hoef je echt niet in een zelfgebouwd en zelfvoorzienend hutje op de hei te gaan wonen. Door minder energie te gebruiken en energieleveranciers te vergelijken, door duurzaam en fairtrade te eten en wat minder kleding en spullen die je stiekem toch niet nodig hebt te kopen, kom je al een heel eind. Een duurzaam en comfortabel leven gaan prima hand in hand. Deze kleine veranderingen hou je daarnaast ook op de langere termijn vol.

Eet minder vlees

De vleesindustrie is zeer vervuilend doordat de veehouderij jaarlijks een groot deel van alle broeikasgassen uitstoot en er veel boskap en water nodig is voor het verbouwen van veevoer. Als jij een echte carnivoor bent kun je bijvoorbeeld beginnen met de Meatless Monday, waarop je één dag per week je stukje vlees vervangt door een vegetarische maaltijd.

Verminder je energieverbruik

Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Zet je verwarming een graadje lager, doe de was op een lagere temperatuur en gebruik geen droger, maar laat de was lekker buiten drogen. Ga energieleveranciers vergelijken om er zeker van te zijn dat je de laagste prijs betaalt voor de energie die je verbruikt. Kies daarnaast voor ledlampen, deze gaan zeer lang mee. Douche ook een minuutje (of twee) korter dan je normaal gesproken doet.

Energieverbruik verminderen

Neem vaker de trein

Sinds kort rijden alle treinen in Nederland op groene stroom. Daarnaast heeft de NS als doel om al vanaf 2020 volledig klimaatneutraal te rijden. Als je toch een auto nodig hebt, kies je voor een zo zuinig mogelijke auto. Ook dit bespaart je maandelijks weer veel kosten. Ook kun je een auto delen met de buren via apps als SnappCar of Greenwheels. Tegenwoordig weet iedereen ook dat vliegen zeer vervuilend is. Is jouw vakantiebestemming ook met de auto of trein bereikbaar? Naar veel Europese bestemmingen kun je gemakkelijk met de trein reizen. Dit duurt vaak niet eens zo heel veel langer dan een vliegreis omdat je niet hoeft te wachten om je bagage af te droppen, door de beveiliging te lopen en vervolgens nog te boarden.

Consumeer minder

Wij Nederlanders kopen veel nieuwe kleding, maar heb je dit ook echt nodig? De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Als je echt wat nieuws nodig hebt kun je beter kiezen voor kleding die duurzaam en ethisch is geproduceerd. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook worden de lokale arbeiders eerlijker beloond voor hun werk. Vaak kost deze kleding wat meer, maar als je minder koopt hoeft dat niet uit te maken.

Related Articles