You are here: Home » Geld » Een eigen huis? Spaar, beleg en vraag steun aan papa en mama

Een eigen huis? Spaar, beleg en vraag steun aan papa en mama

door danny
Een eigen huis? Spaar, beleg en vraag steun aan papa en mama

De afgelopen twintig jaar is de Nederlandse huizenmarkt geëxplodeerd. Onder andere de dalende rente en de inflatie vormen een verklaring voor de reuring op de huizenmarkt, maar hetzelfde kunnen we zeggen over de toestroom naar de grote steden. In ieder geval hebben jongeren steeds meer spaargeld nodig om een eigen huis te kunnen kopen.

Sparen en beleggen voor een eigen huis

Vroeger was de spaarrekening het belangrijkste instrument om te sparen voor een eigen huis. Tegenwoordig moeten jongeren langer en meer sparen, waardoor beleggen en investeren interessanter wordt. Als de termijn langer wordt, is het namelijk eenvoudiger om de risico’s te beperken. Traditioneel komt men dan uit bij beleggingsfondsen, maar steeds meer Robinhoods beleggen ook zelf actief in aandelen en obligaties. Via apps als Robinhood kopen jongeren in enkele kliks hun eigen stukje van grote bedrijven als Tesla en Facebook.

Bij een aantal van dergelijke apps omvat het handelen crypto en ingewikkelde financiële instrumenten. Dit is niet altijd zonder risico. In de hoop om sneller een mooi kapitaal te vergaren, nemen jongen namelijk steeds meer risico’s. Dit is af te raden. Risicovolle beleggingen in bijvoorbeeld cryptomunten kunnen zeker, maar moeten steeds deel uitmaken van een zorgvuldig samengestelde beleggingsportefeuille. Volgens sommige experts mogen risicovolle investeringen als bitcoin niet meer dan een procent van jongeren hun beleggingsportefeuille uitmaken, terwijl andere beleggingsspecialisten iets hoger zitten en het over drie tot vijf procent hebben. Meer dan dat is in ieder geval af te raden.

Sparen en beleggen voor een eigen huis

Steun van de ouders

In de hoop een eigen huis te kunnen vergaren, kunnen jongeren ook steeds vaker terecht bij hun ouders die misschien wel een duit in het zakje willen doen. Bijna een vijfde van de starters krijgt financiële hulp bij het kopen van een huis. Het gros van hen krijgt minder dan 25.000 euro mee, maar een derde ontvangt een geldbedrag tussen 25.000 en 53.000 euro. En tien procent van hen mag zelfs rekenen op 100.000 euro aan steun.

Er zijn verschillende manieren waarop ouders hun kinderen aan een huis kunnen helpen. Wie het kan, kan bijvoorbeeld een huis kopen en het vervolgens aan hun kind verhuren. Ook wie van de ouders huurt, kan namelijk recht hebben op de huurtoeslag. Het is vooral interessant voor een kind zonder inkomen of met een vrij laag inkomen. In sommige gevallen levert het ook meer op dan een familielening. Deze familielening is dan weer een ideale oplossing voor kinderen die moeilijk aan een lening bij de bank raken. Om fiscale redenen is het aan te raden om een marktconforme rente te vragen.

 

De laatste optie is de schenking. Bij een schenking moet de starter in principe schenkbelasting betalen. Bij een schenking voor het huis van een kind loopt de belastingvrije som echter op tot 105.302 euro. Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Helemaal interessant wordt het wanneer ouders een deel van de aankoopsom schenken en een ander deel lenen. Naast de eenmalige vrijstelling voor de schenking voor de eigen woning kan er jaarlijks meer dan 6.000 euro belastingvrij worden geschonken. De rente en een deel van het terugbetaald kapitaal kan zo opnieuw belastingvrij naar het kind stromen.

Related Articles