You are here: Home » Baby & Kids » Je kinderen leren opruimen: zo doe je dat

Je kinderen leren opruimen: zo doe je dat

door Judith
Je kind leren opruimen

Je kinderen leren opruimen: soms lijkt het onmogelijk. Je blijft maar bezig om jassen op te hangen, speelgoed op te ruimen en tafels af te poetsen. Leren ze het dan nooit!? Toch kun je kinderen al vanaf jonge leeftijd leren om op te ruimen. Je begint met het opruimen met je kinderen, tot je het punt bereikt dat je kinderen zelf opruimen. Hoe? Dit zijn 8 handige tips.

1. Je kinderen leren opruimen vanaf het begin

Opruimen zit bij de meeste kinderen niet standaard inbegrepen. Je moet het ze dus aanleren. Dat doe je door de gewoontes er al vroeg in te slijten. Zo hebben steeds meer ouders de regel: als je met iets anders wilt spelen, ruim je eerst op waar je mee bezig was. Dat werkt vrij goed om kinderen al vanaf jonge leeftijd te leren om op te ruimen.

2. Samen opruimen met je kinderen

Samen opruimen met je kinderen helpt ook om je kind duidelijk te maken wat de bedoeling is. Bij kleine kinderen moet je wel, want dan kunnen ze het nog niet zelfstandig. Maar ook later kan het enorm helpen als jullie het samen doen. Je leert je kind waarom opruimen belangrijk is en hoe fijn het is als het netjes is. Samen opruimen met je kind laat je kind ook zien hoe iets snel en gemakkelijk kan, waardoor het ook voor je kind eenvoudigers wordt.

3. Maak er een spelletje van

Opruimen hoeven je kinderen niet perse saai te vinden. Zet bijvoorbeeld een gezellig muziekje aan en maak er een spelletje van. Bijvoorbeeld een wedstrijdje wie het eerst klaar is. Of wie het snelst de blokken op kleur kan sorteren of de trein weer kan opbouwen. Zo maak je opruimen gezellig en leuk.

4. Beloning

Het is makkelijk om te mopperen als het een bende is. Maar hoe reageer je als je kind wél keurig opruimt? Je hoeft niet meteen klaar te staan met een cadeau, maar een compliment is wel een must. Het kan ook handig zijn om te werken met een beloonsysteem, bijvoorbeeld dat het kind elke keer na het opruimen een sticker krijgt. Je kinderen leren opruimen moet echter niet teveel op een beloonsysteem gaan berusten, want ze moeten ook leren dat je niet altijd iets krijgt voor alles wat je doet.

5. Geef het goede voorbeeld

Je dient als ouder wel het goede voorbeeld te geven. Stel je voor dat je zelf telkens met je schoenen aan door het huis banjert en je jas op een stoel hangt. Dan is het niet zo gek als je kind zelf ook zijn schoenen aanhoudt en zijn jas ergens neergooit. Geef zelf het goede voorbeeld en je kind leert er veel van.

6. Geef alleen straf als het moet

Als je je kind straf geeft, is dat negatief. Je kind verbindt die negatieve waarde aan het opruimen, waardoor het opruimen nog moeilijker wordt. Geef dus alleen straf als het moet en probeer het opruimen op andere manieren te stimuleren. Zo zal je kind sneller wennen aan het patroon.

7. Vaste momenten en patronen

Kinderen raken snel gewend aan vaste momenten, gewoonten en patronen. Maak het opruimen voor hen herkenbaar. Bijvoorbeeld: elke zaterdag ruimt iedereen zijn eigen kamer netjes op. Of: we gaan pas eten als het speelgoed is opgeruimd. Zo leren je kinderen structureel op te ruimen op vaste momenten.

8. Laat het eens een rommel zijn

Dring je echt niet door tot je kinderen en zijn ze al wat ouder? Ga dan eens in staking. Zorg ervoor dat je een aantal dagen of zelfs een week lang helemaal niets meer opruimt. Al snel zullen je kinderen ontdekken hoe het huis dan verandert. Vaak is zo’n “aanschouwelijke les” heel leerzaam. En niet alleen voor je kinderen! Want ook jij leert dat het af en toe best goed is om eens even niets te doen in huis. En je man ontdekt hoe veel je eigenlijk normaal gesproken doet in het huishouden.

Je kinderen leren opruimen is niet eenvoudig, maar hoeft ook niet moeilijk te zijn. De belangrijkste verandering zit in je eigen houding. Zit je alleen maar te mopperen dat je kind moet opruimen, dan is het logisch dat je kind zich verzet. Het is een stuk beter om de verandering op een andere manier te bereiken. Met deze 8 tips zal het vast wel lukken om je kinderen te leren opruimen.

Related Articles