You are here: Home » Baby & Kids » Alles wat je moet weten over turbozwemmen

Alles wat je moet weten over turbozwemmen

door Marieke
De voor- en nadelen van turbozwemmen

De meeste kinderen gaan op zwemles als ze zo’n 4 tot 6 jaar oud zijn. In een paar jaar tijd halen ze zwemdiploma A & B en sommigen zelfs hun C-diploma. Eer dat je kind 2 of 3 zwemdiploma’s in bezit heeft, ben je flink wat geld kwijt en een flinke tijd verder. Een turbozwemcursus klinkt aantrekkelijk. Maar is het wel zo aantrekkelijk als het klinkt? In dit artikel vertellen wij je alles over turbozwemmen, maar ook over de voordelen en de nadelen ervan.

Wat is turbozwemmen eigenlijk?

Turbozwemmen is eigenlijk een snelcursus. Het is een intensieve zwemcursus waarbij kinderen in korte tijd hun zwemdiploma kunnen halen. Aanzienlijk korter dan een normaal traject waarbij kinderen gemiddeld 1,5 à 2 jaar mee bezig zijn. Er zijn verschillende manieren voor een turbocursus. Zo kun je bijvoorbeeld in een half jaar tijd je zwemdiploma halen, waarbij je dan meerdere lessen in één week volgt. Er zijn ook trajecten waarbij kinderen in slechts enkele weken (of soms wel één week tijdens een vakantie) hun zwemdiploma kunnen halen. Zo’n traject is enorm intensief omdat een les dan wel 2-4 uur kan duren (natuurlijk inclusief pauzes).

Een reguliere les duurt zo’n 30-45 minuten, dit verschilt per aanbieder. De lessen bij een turbocursus duren langer, maar een kind heeft dan wel sneller zijn diploma.  

De voordelen van een turbocursus

Turbozwemmen heeft voordelen en nadelen. Er zijn aanbieders die helemaal geen turbocursus aanbieden omdat zij de voordelen niet vinden opwegen tegen de nadelen en daarmee niet de veiligheid kunnen waarborgen. Of een turbocursus een optie is, is ook afhankelijk van je kind. Het is daarom het verstandig om eerst goed te kijken of je kind het wel aankan. Daarom bieden aanbieders die een turbocursus aanbieden vaak eerst een proefles aan. Toch biedt een snelcursus flink wat voordelen. We zetten ze voor je op een rij:

 • Het eind is nog voor je begint al in zicht. Een afgebakende periode met diplomagarantie is voor velen een enorm voordeel.
 • Een les duurt langer waardoor je veel effectieve zwemtijd hebt. Een reguliere les duurt vaak maar 30 tot 45 minuten waarbij er ook nog een aantal minuten wordt afgesnoept in verband met opstarten en uitleggen, etc.
 • Turbolessen zijn meer prestatiegericht. Er moet immers binnen de gestelde tijd een diploma gehaald worden.
 • De groep is vaak kleiner, waardoor meer persoonlijke aandacht.
 • Voor ouders is het minder tijdrovend, het kost ook minder reistijd.
 • Er is vaak geen onderscheid tussen de verschillende badjes.

De nadelen van turbozwemmen

Er zijn echter ook een aantal grote nadelen van turbozwemmen. Het is daarom goed om voor jezelf een goede afweging te maken en ook goed naar je kind te kijken. We zetten de nadelen op een rij:

 • Een kind heeft tijd nodig om de geleerde vaardigheden goed in zijn systeem te krijgen. Zwemmen moet een automatisme worden en dat vraagt tijd.
 • Een les van een aantal uur is best zwaar en kinderen moeten zo’n lange lestijd wel aankunnen. Denk ook aan de temperatuur van het water. Als een kind in vrij koud water zwemt, dan kan het door de kou wellicht minder concentreren.
 • Voor sommige kinderen gaat het tempo te snel, wat voor frustratie kan zorgen.
 • De prestatiedruk kan voor sommige kinderen té hoog zijn.
 • De instapeisen liggen vaak wat hoger; kinderen moeten watervrij zijn en zo kan er ook tijdens de introductie gekeken worden naar de motorische vaardigheden.

Kortom; turbozwemmen is een methode die bij je kind moet passen.

Blijven oefenen

Na het behalen van een zwemdiploma ben je er nog niet. Veel kinderen worden pas echt zwemzeker als ze na hun A-diploma ook hun B- en C-diploma halen. En dan ben je er nog niet. Om meer zwemervaring op te doen is het van belang om regelmatig met je kinderen naar het zwembad te gaan. Anders verWATERt de kennis en vaardigheid heel snel.

Lees ook: Alles wat je moet weten over babyzwemmen

Related Articles