You are here: Home » Baby & Kids » Alles wat je moet weten over babyzwemmen

Alles wat je moet weten over babyzwemmen

door Marieke
Babyzwemmen; alles wat je moet weten

Zwemmen is een ontzettend leuke activiteit om samen met je baby te doen. Het is goed voor de ontwikkeling van je kindje en nog eens gezellig ook. Maar babyzwemmen is wel een heel gedoe en geregel, want eer dat je in dat zwembad ligt… In dit artikel geven wij je allemaal tips die jou kan helpen om snel en efficiënt te werk te gaan als je heerlijk met je baby wilt gaan zwemmen.

Wat neem je mee?

Als je met je baby gaat zwemmen dan moet je veel meenemen. Heel veel zelfs. We zetten het voor je op een rijtje:

  • Babypakje of zwembroekje
  • Zwemluiers
  • Hydrofiele doeken om je baby af te drogen, liefst 2 of 3
  • Een badhanddoek (badcape)
  • Luiers en billendoekjes
  • Setje kleding. Het liefst kleding dat je heel makkelijk aan en uit kunt doen.
  • Als je flesvoeding geeft; een flesje, thermosfles water op temperatuur, en voeding
  • Je eigen zwemspullen.

Wanneer mag je eigenlijk?

Kleine baby’s raken nog snel onderkoeld en dan is de kans op infecties groter. Het is daarom verstandig om niet te vroeg te gaan babyzwemmen. Het advies is om dat voor het eerst te doen als je baby zo’n 3 maanden oud is. En dan nog is het per baby verschillend of het al dan niet verstandig is. Is je baby gezond, dan kun je prima gaan zwemmen. Is je baby vaak ziek, te vroeg geboren, heeft het open wondjes, ontstekingen of moet het hoesten, dan wordt het nog afgeraden. Overleg in geval van twijfel met de jeugdarts op het consultatiebureau. Ook vlak na een vaccinatie kun je beter even niet gaan zwemmen.

Moment van de dag

En dan is er nog het moment van de dag waar je rekening mee moet houden als je gaat zwemmen. Je kunt het beste in de ochtend gaan babyzwemmen. Dan is je baby het meest uitgerust en dat is ook het beste moment om alle indrukken verwerken die het opdoet tijdens het zwemmen. Onderschat het niet; zwemmen is heel vermoeiend voor je baby, dit komt door alle indrukken en prikkels die het opdoet. Kinderen kunnen ook nog niet zo goed hun temperatuur reguleren. Daarom is een kwartiertje zwemmen lang genoeg voor je baby. Krijgt je kindje blauwe lipjes, vingertjes of teentjes? Ga dan uit het water en wikkel je kindje in een warme handdoek. Dan is het echt lang genoeg geweest voor je baby.

Dan is het ook nog belangrijk om het moment van zwemmen af te stemmen op het voedingsschema. Zwemmen met een volle maag is niet fijn en de kans op spugen vlak naar de voeding is ook nog groot. Geef daarom een uur voordat je gaat zwemmen geen voeding meer. Het is verstandig om voeding mee te nemen (als je flesvoeding geeft). Na het zwemmen en weer omkleden geef je je kindje de voeding en daarna kan het direct heerlijk in slaap vallen.

Lees ook: Zwemles; alles wat je moet weten!

Nog meer handige tips

In veel zwembaden is er een ouder-baby omkleedhokje. In zo’n hokje is een aankleedkussen aanwezig waarop jij je baby kunt omkleden. Het is verstandig om de Maxi-Cosi in het hokje mee te nemen. Als eerste kleed jij je om en laat je je baby nog in de Maxi-Cosi liggen. Zodra jij helemaal klaar bent, kun je je baby omkleden. Dan kun je direct daarna het zwembad in zonder dat je kindje teveel afkoelt. Klaar met zwemmen? Dan doe je het precies andersom. Eerst je baby afdrogen en omkleden, daarna jezelf. Het is handig als zowel je baby als jijzelf makkelijke kleding en schoenen aan hebt. Dan ben je lekker snel klaar.

Neem altijd een badcape mee naar binnen bij het zwembad en leg deze aan de rand van het bad. Je kunt je kindje dan heel snel inwikkelen mocht hij het koud krijgen.

Zwemluiers zijn echt specifiek bedoeld voor in het zwembad. Een gewone luier zuigt vol met water, zwemluiers nemen geen vocht op. Trek daarom de zwemluier aan vlak voordat je gaat zwemmen en weer uit als je uit het zwembad gaat.

Ga jij wel eens gezellig met je baby babyzwemmen?

Related Articles