You are here: Home » Baby & Kids » De nieuwste rage: spinners en andere fidget toys

De nieuwste rage: spinners en andere fidget toys

door danny
De-nieuwste-rage-spinners-en-andere-fidget-toys

“Zit nou eens stil, en zit niet zo te friemelen!” Kreeg jij dat als kind al te horen? En ben jij nu nog steeds zo iemand die bijvoorbeeld tijdens een gesprek de hele tijd een balpen open en dicht drukt? Of aan papiertjes zit te frunniken? Dat is helemaal niet gek, want heel veel mensen (zowel volwassenen als kinderen) hebben de ‘tic’ dat ze iets in hun handen moeten hebben. Dit lijkt zenuwachtig gedrag, maar zorgt juist voor ontspanning en bevordert alleen maar de concentratie. Heb je de nieuwste producten op dit gebied al eens voorbij zien komen ergens: spinners en andere fidget toys?

Niet nieuw, maar wel populairder

Niet nieuw, maar wel populairder

Hoe het lichaam en de geest precies samenwerken, daar zijn we zeker nog niet helemaal uit. Wel is al lange tijd bekend dat beweging helpt om stress te verminderen. Al decennia geleden maakten we opeens kennis met stressballen. Deze zachte ballen (of producten met een ander vorm) zouden helpen om tot rust te komen en mensen beter te laten concentreren. Hoewel hier zeker een kern van waarheid in kan zitten, bleven stressballen toch een beetje het imago hebben van speeltjes voor drukke managers die zich vooral druk maken om niets.

Maar blijkbaar was er toch grote behoefte aan iets om in de hand mee te kunnen friemelen. Iets meer dan vijf jaar geleden werden de eerste moderne fidget toys bedacht en op de markt gebracht. Letterlijk vertaald betekent het ‘friemelspeelgoed’. Of het door de andere naam komt of niet, het werd een grote rage. Vier jaar terug was er vooral sprake van een hype rond de zogenaamde fidget spinners. Intussen zijn er nog veel meer varianten bijgekomen. Nieuwe vormen van fidget toys zijn onder andere fidget cubes en pop it. Ze zijn in allerlei vormen en kleuren verkrijgbaar waardoor je fijn kunt afwisselen.

Wat doen fidget toys met (of voor) je?

Een lichaam maakt stofjes aan zoals endorfine, dopamine en oxytocine wanneer je wiebelt of friemelt. Dit helpt je te ontspannen en geeft je een lekker gevoel. Door de nieuwigheid van het spelen met een fidget kom je tot rust. Fidgets worden steeds vaker aangeraden om te laten gebruiken door kinderen of volwassenen met ADD, ADHD, hoogsensitiviteit of autisme. Een fidget lijkt mensen betere te kunnen laten focussen, waardoor ze betere prestaties kunnen leveren.

Waarom fidget toys ook zo populair zijn geworden onder kinderen? Hoewel ze er zeker baat bij kunnen hebben, kunnen er ook diverse spelelementen aan toegevoegd worden. Zo kun je een wedstrijd houden welke spinner het langst blijft doordraaien. Of een spinner op je vingers laten balanceren. Platforms zoals TikTok hebben de afgelopen jaren hoogstwaarschijnlijk een grote rol gespeeld in de groei van de populariteit.

Related Articles