You are here: Home » Business » Bedrijf starten in het buitenland: hoe pak je dat aan?

Bedrijf starten in het buitenland: hoe pak je dat aan?

door danny
Bedrijf starten in het buitenland hoe pak je dat aan

Er zijn verschillende goede redenen te bedenken voor het willen starten van een bedrijf in het buitenland. Misschien heb je een goedlopend bedrijf in Nederland dat je wilt uitbreiden met een buitenlandse vestiging. Of je wilt een nieuwe start maken door naar het buitenland te verhuizen. Hoe pak je het aan als je een bedrijf wilt starten in het buitenland?

Marktonderzoek

Hoe goed je de markt in Nederland ook kent, dit wil natuurlijk niet zeggen dat in buitenland hetzelfde geldt. Daarom is van groot belang om eerst gedegen marktonderzoek te doen ter plekke. Zo breng je in kaart wat de omstandigheden daar zijn wat betreft zaken als doelgroepen, economie, concurrentie, infrastructuur en cultuur. Zo leer je welke wegen je moet bewandelen om van je bedrijf een succes te maken in het land in kwestie. Heb je al contacten ter plaatse? Schakel deze dan om in contact te komen met lokale experts die jouw waardevolle informatie kunnen geven over zaken doen in hun land.

Recruitment uitbesteden

Als je in het buitenland zaken wilt doen binnen de lokale markt, dan heb je ook lokaal personeel nodig dat de taal spreekt om jouw verkopen te verzorgen. Maar hoe vind je zelf geschikt personeel in het buitenland? Recruitment van buitenlands Sales personeel een grote opgave als je zelf nog geen netwerk hebt in het land in kwestie. Dit is bij uitstek iets wat je beter kunt uitbesteden aan een partij die hier bedreven in is en een netwerk heeft om jouw vacatures in te vullen.

Verplichtingen uitzoeken

Een marktonderzoek geeft je een indruk van hoe de hazen lopen in het land in kwestie, maar geeft niet per se een compleet beeld van welke verplichtingen en regels er zitten aan het hebben van een bedrijf daar. Zoek daarom ruim van tevoren uit waar je je bedrijf moet inschrijven, welke papieren en vergunningen je moet regelen en hoe de zaken belastingtechnisch in elkaar zitten. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat bepaalde diploma’s en beroepseisen gelden voor jouw tak van sport.

Verplichtingen uitzoeken

Marketing

Om een nieuwe markt aan te boren, moeten mensen wel weten dat je er bent en iets interessants te bieden hebt. Dit is niet iets waar je pas aan kunt beginnen als je deur al geopend hebt, want dan ga je waarschijnlijk een start met weinig klandizie tegemoet. Begin daarom op tijd met een marketing offensief in het land waar je je bedrijf gaat vestigen. Maak gebruik van de kracht van anticipatie om enthousiasme voor jouw bedrijf op te bouwen onder de doelgroep. Zorg dat mensen uitkijken naar de komst van jouw bedrijf.

 

Ieder nieuw bedrijf blijft natuurlijk een gok. Maar een gedegen voorbereiding vergroot wel je kansen op succes. Zeker in een ‘vreemd’ land is die voorbereiding cruciaal.

Related Articles