You are here: Home » Baby & Kids » Campingbedje kopen; hier let je op

Campingbedje kopen; hier let je op

door Marieke
Campingbedje kopen; hier let je op!

Als je een baby of peuter hebt en je gaat op reis, dan is een campingbedje vaak onmisbaar. Door het relatief compacte formaat kun je een campingbedje met matras makkelijk meenemen zodat je kindje ook tijdens de vakantie of een bezoek aan een familielid kan slapen. Veel campingbedjes lijken op het eerste oog op elkaar en dan lokt het om de goedkoopste campingbed te kiezen. Toch zijn er flink wat verschillen op te merken, met name als het gaat om veiligheid, kwaliteit en stevigheid. In dit artikel vertellen wij je waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een campingbedje.

Veiligheid voorop

Veiligheid is het eerste waar je op moet letten bij de aanschaf van het beste campingbedje. Al is veiligheid ook een aspect wat lastig te controleren is wanneer je in de winkel staat om een campingbedje te kopen. Toch is het van belang om hier ontzettend goed op te letten. Let met name op de volgende punten:

  • Heeft het inklapmechanisme een kindveilige sluiting?
  • Is het bedje voorzien van luchtdoorlatend gaas aan de zijkanten?
  • Is het gaas veilig en stevig genoeg?
  • Wanneer het bedje voorzien is van wieltjes, kunnen deze worden vergrendeld?
  • Is het bedje hoog genoeg zodat een dreumesje er niet overheen kan klimmen?
  • Is het bedje perfect en veilig afgewerkt en is het inklapmechanisme afgedekt?
  • De bodem moet stevig zijn en voorzien zijn van hulpstangen om doorzakken te voorkomen.

Verschillende soorten reisbedjes

De meesten zullen bij een campingbedje een beeld hebben van een rechthoekig bedje die je kunt uitklappen en waar je vervolgens een matrasje in kunt leggen. Dit campingbedje kun je ook prima als box gebruiken wanneer je op vakantie bent en geen box hebt. Dit bedje vouw je open, klikt alle vier de zijkanten vast en vervolgens duw je de bodem naar beneden. Invouwen gaat in omgekeerde volgorde. Je trekt de bodem omhoog en klikt de zijkanten los. Deze methode vraagt wel enige oefening.

Tip: Lees nauwkeurig de instructies of bekijk een filmpje via Youtube.nl. Je zult niet de enige ouder zijn die aan het tobben is met het in- of uitklappen van het reisbedje.  

Er zijn ook andere soorten campingbedjes. Er zijn campingbedjes die een bredere onderkant hebben en lopen wat taps toe naar boven. Een stabieler bedje, maar wel lastiger om het bedje op te maken of je kindje in te stoppen.

Ook zijn er tentjes verkrijgbaar waarin je kind kunt slapen, bijvoorbeeld het Deryan campingbedje. Ja, denk aan een tent waarin je gaat kamperen, maar dan een stuk kleiner. Het voordeel van zo’n tentje is dat het enorm weinig ruimte in beslag neemt wanneer deze is ingevouwen. Ideaal om mee te nemen. Zo’n dergelijk pop-up tentje vouwt zichzelf uit wanneer je het elastiek eraf haalt. Invouwen vraagt wel enige handigheid.

Gebruiksgemak

Waar je verder nog op kunt letten is het gebruiksgemak. Bekijk het campingbedje niet alleen in uitgeklapte toestand, maar vraag ook of je het bedje ingeklapt mag bekijken. Dan heb je een beetje een idee goed groot het is.

Vraag ook of je zelf mag proberen om het bedje in te klappen zodat je een idee hebt hoe het werkt.

Ook het gewicht van een kampeerbedje kan variëren. Let hier ook op. Is het gewicht van het reisbedje voor jou acceptabel?

Voor je kindje is het fijn om in een schoon bedje te liggen. Een campingbedje ligt toch vaak op zolder stof te vergaren, de meeste onder ons zullen het bedje niet ontzettend vaak gebruiken. Dan is het fijn als een bedje snel en eenvoudig is schoon te maken. Let op het schoonmaakgemak van het bedje en het matrasje.

Extra accessoires

Er zijn een aantal accessoires verkrijgbaar. Door winkels en fabrikanten wordt vaak een extra matras voor campingbedje aangeraden, maar o.a. de Consumentenbond raadt dit af, omdat het onveilige situaties kan opleveren.

Als je baby’tje nog heel klein is en nog niet zelf uit het bedje kan klimmen, dan kan een bodemverhoger een optie zijn. Zo hoef jij niet zo ver te bukken om je baby’tje in bed te leggen of uit bed te halen. Je kunt de campingbed verhoger gebruiken totdat je kindje kan zitten.

Voor sommige campingbedjes is een commodeblad te koop. Dit blad bevestig je op het bedje zodat je daarop je kindje kunt verschonen. Ideaal voor bijvoorbeeld op de camping. Let er wel op tot welk gewicht het commodeblad kan dragen.

Een klamboe bevestig je over het campingbedje en beschermt je kindje tegen insecten.

Lees ook: Een voedingskussen; dit kun je er allemaal mee

 

 

Related Articles