You are here: Home » Baby & Kids » Boodschappen doen met kinderen; zo houd je het gezellig!

Boodschappen doen met kinderen; zo houd je het gezellig!

door Marieke
Boodschappen doen met je peuter; zo houd je het gezellig

Elke ouder herkent het wel; een peuter die krijsend op de grond in de supermarkt ligt omdat hij per se dat ene snoepje, koekje of anders lekkers wel, maar jij hebt nee gezegd. Een kind die met zijn eigen karretjes de hele winkel doorrent en jij bent hem constant kwijt. Boodschappen doen met je kind kan best een hele uitdaging zijn. Natuurlijk kun jij ’s avonds of in het weekend in je eentje boodschappen doen. Zelfs je boodschappen thuisbezorgen is een mogelijkheid. Maar met deze tips kun je er juist ook een gezellig en leerzaam moment van maken voor en met je kindje.

Tip 1: Heb vooral geen haast

Als jij haast hebt, gaat je peuter alleen nog maar meer tegenwerken. Hoe meer jij op je kind gaat mopperen, hoe dwarser en drammeriger je kind wordt. Even snel je boodschappenlijstje afwerken is er dus niet meer bij. Neem de tijd om boodschappen te doen met je kind. Daarmee wordt het al direct een stuk gezelliger. En al helemaal als je een van de volgende tips toepast.

Tip 2: Boodschappen doen is leerzaam

In een supermarkt valt ontzettend veel te leren. Kinderen kunnen de groente- en fruitsoorten benoemen, maar ook kun je ingaan op de kleuren, of juist op de vormen. Of laat je kind eens tellen hoeveel boodschappen er nu in zijn karretje zitten? Daarnaast kun jij ook vragen waar de melk vandaan komt, of waar de appels groeien. Zo maak je van boodschappen doen ook een leerzame activiteit!

Tip 3: Meehelpen

Hoe leuk is het voor je kind als hij mama mag meehelpen met boodschappen doen. Je kunt je peutertje allerlei taken geven. Laat je kind een product zoeken en in zijn karretje leggen. Of laat je kindje het boodschappenbriefje goed vasthouden. Gebruik je een handscanner? Ook dat kunnen kinderen heel erg goed! En als laatste kunnen kinderen heel erg goed helpen om de boodschappen op de band neer te leggen. Al is dat natuurlijk niet meer nodig als je een handscanner gebruikt. Na ja, in een supermarkt is er genoeg te doen voor kinderen.

Tip 4: Iets leuks of iets lekkers!

Heeft je kind goed geholpen met het boodschappen doen? Ga dan samen iets leuks doen! Breng aansluitend een bezoekje aan de speeltuin. Of zoek samen nog iets lekkers uit in de supermarkt en eet dat thuis lekker op. Je kunt ook ingrediënten in het karretje stoppen om lekkere koekjes of cupcakes te gaan bakken. Of wat dacht je van knakworstjes en broodjes om die gezellig samen tijdens de lunch te eten. Een leuke en gezellige activiteit nadien, wedden dat je kind de volgende keer weer goed z’n best doet tijdens het boodschappen doen.

Tip 5: Maak samen een boodschappenlijstje

Voordat je boodschappen gaat doen, ga je eerst samen met je kindje een boodschappenlijstje maken. Vraag je peuter wat hij vanavond wil eten en bedenk dan samen welke ingrediënten je nodig hebt. Schrijf dit op je lijstje. Ga naar de supermarkt en laat je peuter ook goed naar deze boodschappen op zoek gaan in de winkel.

Je kunt deze activiteit nog verlengen. Als je eind de middag gaat koken, kun je samen met je peuter de maaltijd bereiden die jullie eerder die dag hebben bedacht. Kinderen vinden het namelijk vaak superleuk om mee te helpen met koken. En heb je een moeilijke eter? Wellicht dat je kindje nu zijn bordje wel leeg eet.

Hoe houd jij het gezellig tijdens het boodschappen doen met je peuter?

Lees ook: Groenten verstoppen in het eten van je kindje; 8 ideeën

Related Articles