You are here: Home » Baby & Kids » Zwanger in de zomer

Zwanger in de zomer

door Marieke
Zwanger in de zomer

Zwanger in de zomer kan extra leuk zijn. Je zwangere buik valt goed op in prachtige zomerjurkjes en van de zon krijg je extra energie. Toch is het niet altijd voor iedereen een pretje om zwanger te zijn in hartje zomer. Een hittegolf kan een zwangerschap nog vermoeiender maken dan het al is, van de warmte kunnen je enkels opzwellen en door te veel zon kun je een zwangerschapsmasker krijgen. Heb jij ook zoveel last van de warmte? Met deze tips helpen wij jou de zomer door te komen.

Voldoende drinken

Het is sowieso al belangrijk om voldoende te drinken, maar tijdens de zwangerschap is het nog belangrijker om die 2 liter water per dag binnen te krijgen, liever nog meer dan 2 liter. En als het ontzettend warm is, mag je gerust nog een paar glazen water extra naar binnen werken. Vind je water op den duur saai worden? Maak dan eens een kan met fruitwater. Vul hiervoor een kan met water en voeg bijvoorbeeld schijfjes citroen en muntblaadjes toe, frambozen, of bijvoorbeeld komkommer. Dit geeft je water een heerlijk fris smaakje, een prima dorstlesser.

Zoek de schaduw op

Tijdens je zwangerschap heb je meer pigment in je huid. Dit komt door de hormonen. Door dat extra pigment zul je merken dat je sneller bruin wordt, of meer sproeten krijgt. Sommige zwangere dames krijgen pigmentvlekken in hun gezicht. Dit wordt ook wel een zwangerschapsmasker genoemd. Gelukkig verdwijnen deze vlekken weer geleidelijk na de bevalling, maar om een zwangerschapsmasker te voorkomen, dan kun je beter niet te lang vol in de zon zitten. Smeer jezelf dan wel goed in met zonnebrandcrème en draag een zonnehoed of een petje. Maar beter nog kun je de schaduw opzoeken en al helemaal tijdens de heetste uren van de dag.

Vocht vasthouden

Als je zwanger bent houd je zo’n 2 tot 3 liter extra vocht vast. Dit zul je met name bij je enkels en voeten voelen. Enkels kunnen opzetten en schoenen kunnen knellen. Ook je (trouw)ring kan strak om de vinger komen te zitten. Vooral als het warm is kun je eerder last krijgen van opgezette enkels. Heb je er last van? Ga dan lekker op de bank liggen met je voeten omhoog. Of neem een extra verkoelend voetenbadje. Wat je ook kunt doen is je partner lief aankijken en vragen of hij je een overheerlijke voetmassage wilt geven. Dat heb je wel verdiend.

Pas ook op met zout eten. Door zout houd je vocht vast en dat is nu net niet de bedoeling.

Lees ook: De allereerste symptomen van een zwangerschap

Draag luchtige kleding

Draag tijdens warme dagen luchtige kleding die niet teveel plakt aan je huid. Denk bijvoorbeeld aan kleding gemaakt van stoffen als katoen en linnen. Dat zijn lichte en luchtige stoffen waarin je minder last zult hebben van transpireren en nare geurtjes. Draag geen kleding in de kleuren zwart, donkerblauw of andere donkere kleuren, maar kies voor lichte kleuren.

Zwanger in de zomer | Zoek verkoeling

We noemden het al, het kan heerlijk zijn om met je voeten in een verkoelend voetenbadje te zitten. Gelukkig zijn er nog meer mogelijkheden om verkoeling te zoeken. Leg een natte doek op je voorhoofd of in je nek, of houdt regelmatig je polsen onder de kraan, ook dat is een effectieve manier om af te koelen. Nog mooier is het om een duik te nemen in het zwembad. Zoek samen met je kinderen verkoeling door gezellig met hen in het zwembadje in de tuin te zitten. En neem ’s avonds voor je naar bed gaat een verfrissende douche!

Doe het vooral rustig aan!

Tijdens je zwangerschap heb je het sowieso al zwaarder dan normaal. Daarom zal niemand het je kwalijk nemen als je het net even wat rustiger aan doet dan anders. Ook tijdens de nachten zul je wat minder slapen dan normaal. Probeer ook in de middag bijvoorbeeld nog even een dutje te doen om het zo goed vol te kunnen houden.

Lees ook: Meer drinken; tips voor volwassenen en voor kinderen
Lees ook: Tastbare herinneringen aan je zwangerschap

Related Articles