You are here: Home » Baby & Kids » Tips voor kinderen met angst voor onweer

Tips voor kinderen met angst voor onweer

door Marieke
Bang voor onweer

Onweer; veel kinderen zijn er bang voor. En dat is ook niet gek, zo’n enorme harde knal kan best beangstigend zijn voor kinderen. In dit artikel delen wij een aantal tips hoe je hiermee om kunt gaan. Hoe zorg je ervoor dat kinderen minder bang worden en weer lekker gaan slapen?

Laat zelf je angst niet merken

Als jij bang bent zijn kinderen ook bang. Een kind neemt jouw angst moeiteloos over en hoe jij ook beweert dat je kind niet bang hoeft te zijn, ze zullen merken dat jij bang bent en beslist niet in jouw mooie praatjes trappen. Laat jouw angst voor onweer niet merken aan je kinderen. Probeer altijd zo rustig mogelijk te blijven.

Wimpel angst niet af

Als een kind bang is is het ook echt bang. Ook al is de angst onnodig. Daarom is het van belang om je kind sowieso serieus te nemen. Reageren met ‘er is niets aan de hand, ga maar weer lekker slapen’ zal zeker niet aan komen. Hoezo ‘er is niets aan de hand’? De knallen zijn hard en de lichtflitsen fel. Bovendien slaat de regen hard te keer tegen de ramen. Daar gaat je kind echt niet intrappen.

Aan de andere kant is het bevestigen van de angst ook niet de bedoeling. Wat je het beste kunt doen is je kindje rustig troosten, knuffelen en bij je nemen. Je kind zoekt geborgenheid en veiligheid en die kun jij bieden.

Zet een rustig muziekje op!

Een zacht en rustig muziekje helpt vaak om weer rustig te worden. Is je kindje erg overstuur, dan kan het wellicht fijn zijn om een zacht of rustig muziekje te luisteren. Ook kun je bijvoorbeeld een liedje zingen. Het luisteren naar muziek helpt ook om de aandacht af te leiden van de herrie buiten.

Wat je ook kunt doen is op de telefoon een leuke luisterboek voor kinderen te installeren. Dit kan via de Online Bibliotheek. Plug een koptelefoon in en laat je kindje heerlijk naast je een poosje naar een favoriet luisterboek luisteren via de koptelefoon. Ook nu zal het de aandacht afleiden en de donder en bliksem minder horen.

Voorlezen

Er zijn diverse voorleesboekjes verkrijgbaar over onweer. Denk bijvoorbeeld aan ‘Kikke en Pelle zijn bang voor onweer’, ‘Vertel eens, waarom is er donder en bliksem’, of ‘Donder en Bliksem’, of ‘Nijntje en de onweersbui’. Kinderen zullen zich herkennen in het verhaaltje en ook leren waar het vandaan komt en dat ze niet bang hoeven te zijn voor onweer.

Praten

Praat met je kindje en probeer erachter te komen waarom het zo bang was voor onweer. Dat hoeft niet meteen, dat kan ook de volgende dag. Was je kindje bang voor de herrie, of juist voor de felle flitsen? Is het de angst dat de bliksem inslaat? Als je weet waardoor je kindje zo bang is, zul je hem gerichter kunnen troosten.

Koppel onweer aan iets positiefs

Wat vind je kindje leuk of lekker? Koppel onweer aan een leuke activiteit met je kindje. Doe een spelletje als het onweert, lees een verhaaltje voor uit het favoriete voorleesboek, of drink standaard chocomelk tijdens het onweer. Verzin wat leuk en koppel dat altijd aan onweer. Zo herinneren kinderen zich onweer ook als iets positiefs en niet alleen als iets beangstigend.

De waarheid

Nu kunnen we wel iets positiefs van onweer maken, maar onweer kan natuurlijk best gevaarlijk zijn. Ook dat zullen je kinderen moeten leren. Op een gegeven moment bereikt je kindje de leeftijd dat het bijvoorbeeld alleen buiten mag spelen. Leer je kindje dan wat er gedaan moet worden als het onweert. In de eerste plaats is dat – indien mogelijk – zo snel mogelijk naar huis komen als hij vlakbij huis is. Anders:

  • Blijf uit de buurt van hoge punten.
  • Zorg dat je zelf niet het hoogste punt wordt.
  • Ben je in een open veld, ga gehurkt en ineengedoken zitten met je handen over je oren, ga niet liggen.
  • Houd je voeten tegen elkaar aan.
  • Blijf weg bij bomen.
  • Doe metalen sieraden, riemen etc. af en leg je telefoon weg.
  • Gebruik geen paraplu, leg deze weg.
  • Ben je in een groep? Ga dan niet bij elkaar zitten.

Probeer samen met je kindje naar ideeën te zoeken waar het zou kunnen schuilen als het onderweg is. Bijvoorbeeld bij een vriendje, familielid, winkel of winkelcentrum, enz.

Lees ook: Nachtangst; wat is het en wat kun je doen
Lees ook: Hoe uw woning te beschermen tegen inbraak

Related Articles