You are here: Home » Hobby » Netflix is lekker, lezen is leuker (en leerzamer)

Netflix is lekker, lezen is leuker (en leerzamer)

door danny
Netflix is lekker, lezen is leuker (en leerzamer)

Er worden momenteel meer boeken gelezen dan ooit. Het zou zo maar eens kunnen dat door omstandigheden het boek aan revival bezig is. Lees jij? 

Onderwijzers en schrijvers maken zich druk om de stijging van het aantal kinderen, en ook volwassenen, dat niet of nauwelijks nog een boek leest. We zitten de hele dag op social media en kunnen maar net al die korte teksten aan. Als er langer gelezen moet worden, haken we af. Dat gaat niet alleen ten koste van de leesvaardigheid, woordenschat en het begrijpend lezen, ook van de algemene ontwikkeling. Sinds de jaren vijftig is onze leestijd enorm gedaald

Nu we aan huis gekluisterd zijn, pakken steeds meer mensen het boek op. Als een boek je boeit, vergeet je de tijd. Dat is pure ontspanning en dat kunnen we momenteel goed gebruiken. Even de zinnen verzetten, de blik op iets anders, de gedachten vrij. 

Wat is er eigenlijk voor nodig om jezelf tot lezen aan te zetten? 

Lees voor ontspanning

Lees een boek dat je raakt en ontspant. Lees niet met een doel zoals een boekenlijst of een studie. Alleen door te lezen wat je echt boeit, lees je een boek uit. 

Maak het jouw boek

Maak het jouw boek

Sommige mensen vinden het not-done, een boek met ezelsoren, maar een boek is een gebruiksartikel. Dus kun je er aantekeningen in maken, papiertjes tussen stoppen en bladzijden omvouwen omdat er iets staat wat je nog eens terug wilt lezen. Op die manier wordt het helemaal jouw boek en dat is best lekker. Neem het overal mee naartoe. Nu je nauwelijks echt op pad kunt, betekent dat onder meer dat je het meeneemt naar de tuin, de wc, de bank, de eettafel. En misschien wel in je Kapten and Son tas mee naar het bankje verderop. Met minstens anderhalve meter afstand kun je ook prima in het zonnetje buiten verder lezen. 

Oefen in aandacht

Met aandacht iets uitvoeren betekent dat je je niet laat afleiden door social media. Nu we om de haverklap een NOS bericht krijgen en facebook volstroomt met berichten over Corona, is het misschien wel verstandig om die momenten in te perken. Spreek met jezelf af dat je twee keer per dag je social media checkt en laat het daar verder bij. Lees een boek! 

Moment voor jezelf

Zie lezen als een moment voor jezelf. Nu we vooral thuis zijn met het gezin, ben je nauwelijks nog ‘op jezelf’. Je even terugtrekken op je slaapkamer of op zolder met een goed boek, kan heel verfrissend werken. 

Eén tegelijk

Duik echt het verhaal in door slechts één boek tegelijk te lezen. Duik je in meerdere boeken tegelijk dan is dat veel moeilijker. Dan lees je alles maar wat half en dat is zonde. Juist om te ontspannen is het raadzaam om er één te lezen die je echt boeit. Doet het dat niet, dán leg je het weg of stopt het in je rugzak om weg te geven, en kies je een ander boek.  

Related Articles