You are here: Home » Baby & Kids » Een kraampakket; wat zit er allemaal in!

Een kraampakket; wat zit er allemaal in!

door Marieke
Wat zit er allemaal in een kraampakket

Als je zwanger bent dan zul je naast een complete babyuitzet ook moeten zorgen voor een kraampakket. Als je een aanvullende zorgverzekering hebt, dan kun je een kraampakket bij je zorgverzekeraar aanvragen. Wanneer je er geen recht op hebt, dan kun je een kraampakket bij een drogisterij of apotheek aanschaffen. Maar wat zit er eigenlijk allemaal in het kraampakket en waarom heb je het nodig? Heb je deze ook nodig als je in het ziekenhuis gaat bevallen? En wat kun je met alle spullen die over zijn doen? In dit artikel vertellen wij je er alles over.

Waarom heb je een kraampakket nodig?

Een kraampakket bestaat een aantal medische producten die je nodig hebt bij een thuisbevalling, maar ook in de kraamtijd na de bevalling. Ook wanneer je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen is het verstandig om een compleet kraampakket in huis te halen. Plannen die je had kunnen immers op het laatste moment nog gewijzigd worden, je kunt op het laatste moment nog besluiten om toch thuis te willen bevallen indien mogelijk. Het is van belang om het kraampakket ruim van tevoren in huis te halen, houdt hiervoor een richtlijn van 6 weken voor de uitgerekende datum aan.

Als je aanvullend bent verzekerd dat krijg je in veel gevallen een kraampakket van de zorgverzekeraar. Het is verstandig om je hier even in te verdiepen en bij jouw zorgverzekeraar precies na te kijken of na te vragen óf je inderdaad een kraampakket ontvangt en zo ja, wanneer dan precies en of je die zelf nog moet aanvragen.

Krijg je geen kraampakket van je zorgverzekeraar? Dan kun je een compleet kraampakket kopen bij een drogisterij of apotheek. Ook online kun je kraampakketten bestellen. Let er echter wel op dat de inhoud en de prijs flink kan verschillen. Vraag bij je verloskundige na wat je nodig hebt (wellicht staat het in het informatieboekje dat je ontvangt) zodat je precies in huis haalt wat de verloskundige nodig heeft en je dus niet te veel betaalt.

Inhoud van het kraampakket

De inhoud van het kraampakket verschilt per aanbieder. Hieronder vind je een lijst wat er standaard (ongeveer) in het kraampakket hoort te zitten.

  • 10 onderleggers van 60 x 90 cm
  • 2 pakken extra groot en dik kraamverband voor de eerste dagen na de bevalling
  • 2 pakken maandverband
  • Netbroekje/elastische broekjes om het kraamverband in te doen
  • 1 pak wassen
  • Steriele gaasjes
  • 1 flesje alcohol
  • Desinfecterende handzee
  • Navelklem
  • Kraammatras

Een matrasbeschermer of kraammatras is bedoeld om je matras te beschermen tijdens je bevalling. Leg dit kraammatras al een paar weken eerder op je bed, het beschermt je matras ook wanneer je vliezen breken.

Waar berg je het kraampakket op?

Zet het kraampakket op een logische plek. Dit kan bij jouw bed zijn, maar ook op de babykamer. Zet het in ieder geval op een plek waar de verloskundige het meteen ziet, of het met een eenvoudige aanwijzing van jou zelf kan pakken zonder dat ze hoeft te zoeken. Zet ook de andere spullen die een verloskundige nodig heeft op dezelfde plek. Denk daarbij aan de eerste babykleertjes, een thermometer, vuilniszakken, enz. De verloskundige heeft hiervoor een lijst ter beschikking. En we zeggen het nogmaals; zet het ook klaar wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen, je weet immers maar nooit.  

Kraamspullen over? Schenk ze aan het goede doel!

Heb je nog veel kraamspullen over? Gooi het niet weg! In armere landen kunnen ze alles wat over is goed gebruiken om de hygiëne tijdens de bevalling en kraamtijd te verbeteren. Daarmee helpt je niet alleen de zorgverleners, maar ook de moeders en hun baby’s. Ga op zoek naar instanties die kraammateriaal inzamelen voor het goede doel. Je verloskundige kun je hiermee wel op weg helpen. Heb je nog een compleet pakket over omdat de bevalling anders verliep dan je hoopte? Ook in Nederland zijn er mensen die het pakket goed kunnen gebruiken! Wellicht kun je het aan je verloskundige geven die er vast wel een goede bestemming voor weet.

Lees ook: Co-sleeper; je baby dichtbij en toch in zijn eigen bed

Related Articles