You are here: Home » Baby & Kids » Een bakfiets kopen; hier moet je op letten

Een bakfiets kopen; hier moet je op letten

door Marieke
Bakfiets

Als je meerdere kinderen hebt, die in leeftijd dicht op elkaar zitten, dan is fietsen soms onmogelijk. Een bakfiets biedt dan de oplossing zo dat je meerdere kinderen tegelijk kunt vervoeren. Bakfietsen zijn er in verschillende soorten en maten. En omdat je ze niet bij een pakje boter koopt, geven wij je in dit artikel een aantal tips waar je op moet letten. Zo kun je goed voorbereid op pad en precies de bakfiets kopen die bij jou en je gezin past.

Voordelen bakfiets

Een bakfiets heeft veel voordelen. Wij zetten ze onder elkaar:

Ruimte

Boodschappen doen met de kinderen. Het past allemaal makkelijk in de bakfiets. Vriendjes die na schooltijd mee naar huis gaan. Hup in de bakfiets. Er is ruimte om je kinderen in te vervoeren én ook de schooltassen. Er kan gewoon lekker veel in een bakfiets. En dat is een groot voordeel.

Grote en zware spullen

Ga je flink wat boodschappen doen? Dan is het geen optie om met de fiets te gaan. Dat is immers te veel en te zwaar om aan het stuur te houden. Maar hé, in een bakfiets past en kan dat wel!

Je hebt je kinderen in het zicht

In een bakfiets zitten de kinderen vóór je, je ziet precies wat ze aan het doen zijn. Toch een prettiger idee, vind je niet?

Vanaf 3 maanden

Een baby mag al vanaf 3 maanden in een bakfiets, in een Maxi-Cosi of in een zitje speciaal voor de bak. Zo hoef je niet te wachten tot je kindje kan zitten voor dat je weer kan fietsen.

Ook in de regen

Een bak kun je afdekken met een regenhoes / overkapping. Zo blijven je kinderen en je spullen droog. Alleen … jij dan weer niet.

Wat is je budget?

Allereerst is het goed om een klein beetje onderzoek te doen naar de prijzen van een bakfiets om vervolgens je budget bepalen voor de aanschaf van een bakfiets. Het prijsverschil tussen de verschillende bakfietsen en de verschillende merken is groot. Door eerst onderzoek te doen en daarna een budget te bepalen, betaal je nooit te veel.

Wil je een tweewieler of een driewieler?

Er zijn bakfietsen met twee wielen, en lijkt daarmee meer op een gewone fiets, maar is wel langer. Daarnaast zijn er ook driewielers. Dan heb je één achterwiel en twee voorwielen, aan beide kanten van de bak één. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen van een tweewieler:

 • Een tweewieler is wendbaarder, je hoeft minder te steken bij het keren.
 • Een tweewieler fietst over het algemeen lichter dan een driewieler.
 • Het rijdt iets prettiger op een hobbelig wegdek.

Nadelen van een tweewielen:

 • Het lijkt op een gewone fiets, maar is wel veel langer en zwaarder.
 • De standaard is zwaar

Voordelen van een driewieler

 • De fiets blijft makkelijk staan, je hebt geen gedoe met een standaard.
 • Een driewieler is veel stabieler dan een tweewieler.
 • De bak is vaak iets groter dan bij een tweewieler.

Nadelen van een driewieler

 • Je moet er op letten dat je een stoepje haaks op en af rijdt.
 • Minder wendbaar, je moet meer steken bij het keren
 • Een driewieler stuurt wat zwaarder dan een tweewieler

Een e-bakfiets?

Een bakfiets vol met kinderen fiets ontzettend zwaar. Het weegt immers veel meer. Het kan dus best zo zijn dat je even moet afstappen als je een heuveltje op fietst. Een e-bakfiets kan daarom het overwegen waard zijn. Een elektrische fiets geeft je trapondersteuning zodat het fietsen minder inspanning kost.

Hoeveel kinderen wil je vervoeren?

Als je nu al weet dat je maximaal 2 kinderen wilt vervoeren, dan kun je beter een kleinere bakfiets nemen. Wil je meer kinderen vervoeren, neem dan een grotere. Neem er een die bij je past.

Maak altijd een proefrit!

Heb je een bakfiets op het oog? Maak altijd een proefrit voordat je het daadwerkelijk koopt. Wellicht is het verstandig om meerdere soorten bakfietsen te proberen. Zo kun je zelf ervaren welke bakfiets het beste bij je past.

 

Related Articles