You are here: Home » Baby & Kids » Winnen en verliezen; zo leer jij je kind ermee omgaan

Winnen en verliezen; zo leer jij je kind ermee omgaan

door Marieke
Leren omgaan met winnen en verliezen

Domino, memory, als je kindje zo’n 2 of 3 jaar is zal het eerste gezelschapsspelletje op tafel komen te liggen. Vaak is dat een heel eenvoudig spelletjes zoals memory. Gelukkig is memory een geheugenspel waar kinderen ontzettend goed in zijn, zelfs beter dan de ouders, maar er komt een moment dat je kind verliest, in huilen uitbarst, boos wordt en de kaartjes door de kamer smijt. Je peuter of kleuter kan niet tegen zijn of haar verlies. Heel vervelend, maar het is wel normaal voor een kind van die leeftijd, want het fenomeen wedstrijdelement kennen ze nog niet zo goed. In dit artikel vertellen wij je alles over winnen en verliezen en hoe je het aan tafel gezellig houdt tijdens een spelletje.

Waarom kinderen niet tegen hun verlies kunnen

Het is heel normaal dat een peuter, maar ook een kleuter nog niet zo goed tegen zijn verlies kan. De spelregels begrijpen ze wel, maar het wedstrijdelement kennen ze nog niet zo goed. Relativeren is voor een jong kind ook nog erg lastig. Ze begrijpen nog niet dat het ‘maar’ een spelletje is en dat ze de volgende keer wel kunnen winnen. Jonge kinderen leven immers nog in het hier en nu. Het tegen je verlies kunnen is een vaardigheid die bij jonge kinderen nog volop in ontwikkeling is. Zelfvertrouwen, positief denken en het reguleren van emoties hangen daar nauw mee samen. Als je kindje zo’n 7 à 8 jaar is, dan kennen ze het wedstrijdelement wel, kunnen ze beter relativeren en kunnen ze beter tegen hun verlies. Dan zul je zien dat een spelletje spelen dus veel gezelliger wordt.

Tips om leren om te gaan met winnen en verliezen

Nu zou je denken dat het misschien wel beter is om de gezelschapsspellen in de kast te laten totdat je kindje die leeftijd heeft bereik. Maar dan leren kinderen nooit omgaan met winnen en verliezen. Daarom geven wij de tip om vooral door te blijven gaan met het spelen van spelletjes. Het hoort immers een gezellige en sociale bezigheid te zijn en door te blijven spelen gaan kinderen dat leren zien en leren ze ook om met winnen en verliezen om te gaan. Maar er zijn nog meer tips. We zetten ze voor je op een rij:

Tip: speel een spel in team

Als je gezinssamenstelling dat toelaat kun je een spelletje in teams spelen. Zo kun jij bijvoorbeeld samen met je kindje tegen je partner en je andere zoon of dochter spelen. Dat is niet alleen gezellig, kinderen leren ook beter de strategie van een spel ontdekken en het spel beter begrijpen. Je kunt dan ook een spel spelen dat nog net ietsje moeilijker is. Maar het voordeel van het spelen in teams is dat je samen verliest en samen wint. Gedeelde smart is immers halve smart en gedeelde vreugd dubbele vreugd. Je kindje heeft dus nooit alleen gewonnen of verloren.

Tip: toon begrip

Verliezen is natuurlijk hartstikke vervelend. Hoewel jij het kunt relativeren, wil jij natuurlijk ook altijd graag winnen en baal je ervan als je verliest. Dat geldt ook voor je kindje. Daarom is het van belang dat je teleurstelling accepteert en begrip toont voor zijn gevoel. Dat baal-gevoel mag er gewoon zijn.

Tip: vertel jouw gevoelens

Zoals wij hierboven al schreven; in memory zijn kinderen hartstikke goed, soms nog beter dan de ouders. Jij, als ouder, zal het dan ook regelmatig moeten afleggen van je kind. Benoem dan ook jouw gevoelens. “Jammer dat ik verloren heb. Misschien dat ik de volgende keer wel ga winnen. Ik vond het in ieder geval ontzettend leuk om met jou een spelletje te spelen.”

Tip: Laat je kind niet winnen

Natuurlijk mag je je kind wel eens een handje helpen om een goede tactiek te ontwikkelen. “Kun je niet beter zus of zo, want …” Wat je beter niet kunt doen is je kind laten winnen om de boel maar gezellig te houden. Zo leert je kindje nooit omgaan met verliezen en teleurstellingen.

Tip: bedenk een gekke regel

Bedenk samen eens een gekke regel wat niet van invloed heeft op het verloop van het spel, maar het spel wel leuker en luchtiger maakt. Een gekke regel kan zijn; Als je een memory pakt, dan moet je een rondje om de tafel rennen. Of; als je 6 gooit dan trek je een gekke bek.

Tip: geef complimenten

Geeft het hele spel door complimenten aan je kind. Over een goede actie, maar ook over de inzet of hoe gezellig het is om een spelletje te spelen. Pak halverwege het spel eens een glaasje drinken en wat lekker om het helemaal op en top gezellig te maken.

Coöperatieve spellen

Wat je ook kunt doen is om samen een coöperatief spel te spelen. Bij een coöperatief spel speelt winnen en verliezen tegen elkaar geen rol. De spelers proberen met elkaar van het spel te winnen. Als je wint dan win je met z’n allen en verliezen doe je ook met z’n allen. Kijk bijvoorbeeld eens bij spellenuitgeverij Sunny Games, die hebben een groot aantal coöperatieve spellen in het assortiment die leuk zijn voor jong en oud.

Willen winnen is een goede eigenschap!

Het is van belang dat je kind goed leert omgaan met winnen en verliezen. Maar, wij begrijpen hoe vervelend en ongezellig het is, het per se willen winnen is ook een goede eigenschap waar kinderen hun hele leven baat bij hebben. Die boze buien kun je misschien maar beter even op de koop toe nemen, hoe vervelend het ook is. We zullen de goede eigenschappen eens voor je op een rij zetten:

  • Je kind creëert doorzettingsvermogen
  • Zelfvertrouwen
  • En ambitie
  • Als je kind weleens verliest, wordt weerbaarder. Tegenslagen en teleurstellingen horen nu eenmaal bij het leven, als je kind dat nu oefent tijdens een gezellig spelletje, in een veilige omgeving, dan heeft hij daar later ontzettend veel baat bij.

Een laatste opmerking

Het is voor je kindje van belang dat er een juiste balans is tussen winnen en verliezen ontstaat. Als je kindje altijd wint, dan leert het nooit om te gaan met teleurstellingen en verliezen. Als je kindje altijd verliest, dan bouwt het weer geen zelfvertrouwen op, want winnen geeft het zelfvertrouwen een enorme boost. De lat mag dus niet te hoog zijn bij een spel. Kies daarom voor een spel dat goed past bij de leeftijd en interesse van een kind.

Lees ook: Creatieve activiteiten met kinderen
Lees ook: Waarom een loopfiets goed is voor de ontwikkeling

Related Articles