You are here: Home » Wonen » De 5 voordelen van een houten schutting

De 5 voordelen van een houten schutting

door danny
De 5 voordelen van een houten schutting

Het is de meest gekozen tuinafscheiding: de houten schutting. En dat is niet zo gek, want er zitten veel voordelen aan een houten schutting kopen. Weet je nog niet of deze schutting bij je past? Bekijk dan de voordelen hieronder.

1. Natuurlijke uitstraling

Een schutting van tuinhout heeft altijd een natuurlijke uitstraling. Dit komt door de houtnerf en houttekening die zichtbaar zijn op de planken. Hoe dit eruit ziet is bij elke houtsoort anders, iedere soort heeft zijn eigen karakter. Zo heeft douglas hout een prachtige ‘vlam’ in het hout en staat hardhout bekend om de mooie kleurschakeringen. Bovendien is hardhout donker van kleur, waardoor het een warme uitstraling heeft. Grenenhout is juist veel lichter en heeft meer een neutrale kleur.

2. Onderhoud

Een natuurlijke uitstraling krijg je ook door te kiezen voor een groene haag als schutting, maar die moet gesnoeid worden en heeft water nodig. Dit is bij een houten schutting niet het geval. Een beetje onderhoud is wel nodig, maar het is minder intensief dan bij een haag.

3. Hout kan altijd

Hout kan altijd

Hout past eigenlijk in elke soort tuin. Vaak wordt gedacht aan een houten schutting in een natuurlijke, groene tuin. Dat is logisch, omdat hout daar qua kleur mooi op aansluit. Hierdoor gaat het op in het gehele plaatje. Maar juist het contrast tussen steen en hout kan ook heel mooi zijn. In een moderne tuin met donkergrijze tegels is een donkere, hardhouten schutting een prachtige tegenhanger. Zo krijgt de moderne tuin een natuurlijk accent.

4. Veel keuze

Niet elke houten schutting is hetzelfde want er is veel keuze in houtsoorten. Zowel in kleur en uitstraling als in prijs. Geïmpregneerd zachthout is bijvoorbeeld voordelig in aanschaf en heeft een mooie lichte kleur. Heb je wat meer budget dan kun je ook kiezen voor hardhout wat een donkere kleur heeft en langer meegaat, maar ook een hoger prijskaartje heeft.

Bovendien zijn er ook veel verschillende uitvoeringen van houten schuttingen. Bijvoorbeeld met horizontale planken of verticale planken. En wat dacht je van het effect van de breedte van de planken? Een robuuste schutting creëer je met brede planken naast elkaar. Met smalle plankjes zorg je juist voor een strakker geheel en een elegante uitstraling. Genoeg variatie dus!

5. Schutting veranderen

Ben je de schutting zat of staat de kleur je niet meer aan? Dan is een houten schutting ook ideaal, want hout kun je beitsen of verven in een andere kleur. Zo heb je snel en eenvoudig een hele andere schutting in je tuin staan én het is ook gunstig voor de levensduur van het hout.

Related Articles