You are here: Home » Wonen » De belangrijkste verschillen tussen een elektrische haard en gashaard

De belangrijkste verschillen tussen een elektrische haard en gashaard

door danny
De belangrijkste verschillen tussen een elektrische haard en gashaard

Het is je vast niet ontgaan dat er tegenwoordig verschillende soorten haarden bestaan voor in huis. Hierdoor kan het lastig zijn om een keuze te maken als je zelf een haard wil aanschaffen. Gelukkig kan je daar wel wat hulp bij gebruiken. Hieronder worden namelijk de verschillen tussen een elektrische haard en een gashaard besproken. Wil je hier graag meer over weten? Dan zit er niets anders op dan hieronder verder lezen!

Verschil in afvoer

Een belangrijk verschil tussen een elektrische haard en gashaard zit hem in de afvoer. Gashaarden moeten namelijk voorzien worden van een speciaal kanaal. Hiernaast moet een gashaard voorzien worden van een gasleiding. Het is dus wel belangrijk dat dit mogelijk is in jouw woning, want anders kan de gashaard niet geplaatst worden.

Bij een elektrische haard is dit allemaal niet noodzakelijk. Een elektrische haard kan eigenlijk op elke plek in het huis worden neergezet. Hiernaast is het grote voordeel van een elektrische haard dat er geen speciale afvoer moet worden aangelegd om de haard te kunnen gebruiken. Dit zijn een aantal belangrijke redenen waarom mensen kiezen voor een elektrische haard.

Verschil in warmte

Een ander verschil tussen de twee haarden is het verschil in warmte. Een gashaard zorgt door de verbranding van aardgas voor warmte. Hierdoor is het heerlijk om een gashaard aan te zetten na een lange en koude dag. Door de warmte kan je even lekker opwarmen. Bij een elektrische haard word je alleen niet standaard voorzien van die heerlijke warmte.

Elektrische sfeerhaarden staan namelijk meer bekend om het feit dat het er indrukwekkend uitziet. Dat betekent dat een elektrische haard vaak geen warmte zal afgeven. Toch komen er op de markt steeds meer elektrische haarden die ook warmte afgeven. Hierdoor kan je ook nog een beetje opwarmen na een koude dag. Maar ben je echt op zoek naar een haard die lekker veel warmte afgeeft? Dan kan je beter kiezen voor een gashaard.

Verschil in warmte

Verschil in kosten

De kosten kunnen niet ontbreken in deze lijst, want daar zit natuurlijk ook verschil in. Je kan ervan uitgaan dat een gashaard duurder is in gebruik. Het verbruiken van gas kost natuurlijk wel wat geld, waardoor je dus meer geld kwijt bent aan gas. Een elektrische haard wordt juist als duurzaam aangemerkt.

Wat betreft de kosten van een elektrische haard of gashaard zelf is het moeilijk om echt een uitspraak te doen. De aanschafprijs is natuurlijk niet precies aan te geven, omdat het verschilt per situatie. Wil je een grotere gashaard? Dan kan dat prijziger worden dan een elektrische haard. Het is dus belangrijk dat je zelf even de prijzen goed gaat vergelijken tussen de twee haarden. 

Related Articles