You are here: Home » Hobby » Schilderen met een airbrush; hoe werkt het en wat heb je nodig?

Schilderen met een airbrush; hoe werkt het en wat heb je nodig?

door danny
Schilderen met een airbrush; hoe werkt het en wat heb je nodig

Het schilderen met een airbrush wordt steeds populairder. Vooral in de modelbouw wordt dit door zowel professionals als hobbyisten veel ingezet. Maar hoe werkt dit nou precies? Hoe begin je ermee? En waar moet je op letten als beginner? In dit artikel geven we een aantal handige tips!

Wat doet een airbrush?

Met een airbrush breng je verf aan door middel van luchtdruk. Airbrushes kunnen worden gebruikt voor het schilderen van grote oppervlakken of juiste de kleinste details. Binnen de modelbouw gaat het vaak om zeer precieze details en kleine oppervlakken. 

Het schilderen met een airbrush heeft onder andere als voordeel dat je zeer dunne laagjes verf kan aanbrengen. Zo blijven bepaalde details van het model zichtbaar, in tegenstelling tot het werken met een penseel waarmee je al snel een te dikke laag aanbrengt. Verder heeft het werken met een airbrush het voordeel dat je kleuren vlekkeloos in elkaar kan laten overlopen.

De airbrush wordt door veel hobbyisten gebruikt om schaalmodellen te weatheren (verweren). Een echt gebouw of voertuig ziet er namelijk ook zelden als nieuw uit, want weersomstandigheden als regen en zon hebben veel invloed. Met de airbrush is het makkelijk om een felle basiskleur te vervagen of om een stoflaag aan te brengen.

Wat heb je nodig om te schilderen met een airbrush?

Wat heb je nodig om te schilderen met een airbrush

Modelbouwers die willen schilderen met een airbrush hebben een paar verschillende producten nodig om met een airbrush aan de slag te gaan. We gaan ervan uit dat je een beginner bent op het gebied van schilderen met een airbrush. We raden beginners aan om de volgende producten aan te schaffen voor in hun hobbykamer: 

  • Airbrush
  • Airbrush compressor
  • Luchtslang
  • Verf
  • Airbrush stencils
  • Airbrush cleaner
  • Airbrush naalden of nozzles

Voor beginners zijn er ook verschillende boeken en lesmateriaal beschikbaar waarmee je vanaf de basis kan leren omgaan met een airbrush. Daarnaast is het ook mogelijk om een airbrush samen met een compressor en een aantal toebehoren in één keer te kopen in een set. 

Wat voor soorten airbrush verf zijn er? 

Wat voor soorten airbrush verf zijn er 

Over het algemeen kunt u alle verschillende soorten modelbouw verf in een airbrush gebruiken. Het soort verf bepaalt uiteindelijk het eindresultaat. Er zijn veel verschillende soorten verf zoals acrylverf, aquarelverf, transparante airbrushverf, olieverf en enamelverf. 

Als transparante verf wordt vaak gebruik gemaakt van aquarelverf, fijne spuitverf of transparante airbrushverven. Als je op zoek bent naar een meer dekkende verfsoort dan raden we aan om te werken met bijvoorbeeld acrylverf of olieverf.

Welke verschillende effecten kun je creëren met een airbrush?

Om tot verschillende effecten te komen met een airbrush zijn veel verschillende technieken. Een aantal voorbeelden van de effecten die gecreëerd kunnen worden zijn: neveleffect, schaduwen, lichteffecten, roest, weatheren, glimmende effecten en nog veel meer.

De mogelijkheden met een airbrush voor modelbouw zijn oneindig. De basis technieken zijn vrij eenvoudig te leren. Naarmate je meer ervaring hebt met de airbrush, zullen ook de complexere technieken met de airbrush aangeleerd kunnen worden!

Tips voor het gebruik van een airbrush

Graag geven wij nog wat tips om het werken met een airbrush nog gemakkelijker te maken. Zo adviseren wij om een airbrush pistool houder te gebruiken. Zo kun je tijdens het werken met een airbrush, het pistool gemakkelijk en veilig even aan de kant leggen. 

Verder is het belangrijk om de airbrush na het schilderen goed schoon te maken. Hiervoor gebruik je een airbrush cleaner. Door de cleaner in het pistool te doen en leeg te spuiten, wordt het pistool van binnenuit gereinigd.

Gebruik airbrush stencils om specifiek vormen of patronen aan te brengen. Gebruik maskeertape om te zorgen dat de verf niet per ongeluk op plekken terecht komt wat niet de bedoeling was. 

 

En tot slot; bepaal van te voren welk spuitstuk het beste past bij de gewenste toepassing. Hoe groter de diameter hoe grover het resultaat. Een diameter van kleiner dan 0,3 mm is geschikt voor de meest fijne details, een diameter van 0,3 mm voor standaard toepassingen en wanneer de diameter groter is dan 0,3 mm is het spuitstuk geschikt voor grotere oppervlakken. 

Related Articles