You are here: Home » Geld » De kosten van een scheiding

De kosten van een scheiding

door Annerieke
dit zijn de kosten van een scheiding

Een scheiding is een emotionele gebeurtenis, en een van de laatste dingen waar je aan denkt zijn waarschijnlijk de kosten. Maar wat kost een scheiding eigenlijk?

Wat kost een scheiding?

De kosten van een echtscheiding lopen erg uiteen. Deze zijn namelijk afhankelijk van of jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, en of het gaat om een gezin met kinderen. Ook hangt de hoogte van de kosten af van de hulp die je inroept van bijvoorbeeld een mediator of advocaat, of dat je veel zelf op papier zet. De gemiddelde kosten van een scheiding zijn daarom moeilijk zomaar te noemen. Bij de kosten van een scheiding met onderlinge toestemming zonder kinderen gaat het om een paar honderd euro. Worden jullie echter begeleid door professionele hulp en ontstaat er een langdurige juridische procedure, dan spreken we al gauw over duizenden euro’s.

Om welke kosten gaat het bij een echtscheiding?

Aan welke zaken moet je denken, als je wil inschatten wat een scheiding kost? Als jullie getrouwd zijn, dienen jullie een scheidingsplan op te stellen. Hebben jullie kinderen, dan moeten jullie ook een ouderschapsplan op papier zetten. Willen jullie in goed overleg scheiden en kunnen jullie dit samen grotendeels zelf afhandelen? Dan is dit tegenwoordig voor enkele honderden euro’s bij online aanbieders mogelijk. Willen jullie wel meer hulp bij de scheiding, bijvoorbeeld van een mediator of advocaat? Dan lopen de kosten al snel op.

Naast de kosten voor het scheidings- en eventueel ouderschapsplan, moet je bij een echtscheiding met nog meer zaken rekening houden. Bij een echtscheiding moeten er uittreksels uit het gemeenteregister aangevraagd worden (ongeveer 25 euro per persoon). Ook moeten jullie per persoon 148,50 euro aan griffiekosten (kosten rechtbank) betalen. Daarnaast kunnen jullie bij de scheiding ook nog te maken krijgen met kosten voor een notaris. Dit is het geval als de hypotheekakte aangepast dient te worden of jullie testament.

Gratis een scheiding aanvragen

Wat niet veel mensen weten, is dat je in Nederland onder bepaalde voorwaarden ook gratis een scheiding kunt aanvragen. Zijn jullie bereid om samen afspraken te maken over de afhandeling van bijvoorbeeld alimentatie of co-ouderschap onder begeleiding van een mediator? En verdient een van jullie of jullie allebei minder dan 26.900 euro als er geen kinderen zijn, of 38.000 euro als jullie wel kinderen hebben? Dan kun jij of misschien wel jullie allebei in aanmerking komen voor gefinancierde rechtsbijstand. Met deze subsidie kun je dan gratis een scheiding aanvragen.

Zijn de kosten van een scheiding aftrekbaar?

De kosten die jullie maken bij de scheiding zijn op zich niet aftrekbaar. Degene die partneralimentatie betaalt aan zijn partner mag deze kosten wel als aftrekpost voor de inkomstenbelasting opgeven. Dit geldt overigens alleen als de partneralimentatie is vastgelegd in het echtscheidingsconvenant of door de rechter is opgelegd. Degene die partneralimentatie ontvangt mag de kosten voor het krijgen, behouden of verhogen hiervan mag deze ook aftrekken. Hierbij kun je denken aan juridische hulp en proceskosten, of eventuele incassokosten. Omdat kinderalimentatie niet als inkomen wordt gezien mag dit niet worden afgetrokken door de persoon die het betaalt. De persoon die het ontvangt mag ook de kosten om het te krijgen niet aftrekken.

Verdeling van pensioen bij een scheiding

Bij een scheiding komen allerlei financiële zaken kijken. Zo heeft een scheiding soms ingrijpende gevolgen voor het inkomen van een of beide ouders, zeker in het geval van alimentatie. Maar wist je dat bij een scheiding niet alleen gekeken wordt naar het huidige inkomen, maar ook naar toekomstige pensioen? Wettelijk is namelijk geregeld dat van het pensioen dat de beide personen gezamenlijk opbouwen tijdens het huwelijk, ook beide personen na een scheiding recht hebben op de helft. Aan de AOW verandert overigens niets.

Related Articles